Written by 10:37 am Rady a tipy

Brothers Bond Cask Strength DOPORUČUJI ideální investice červenec 2023

Na začátku měsíce ke mně dorazila bedýnka 6 ks amerických bourbonů a mj. mezi nimi byl i Brother´s Bond. Dnes jsem se jej rozhodl nominovat na možnou zajímavou investici, byť, jak budu psát níže, má několik negativ.

Aroma: sušené meruňky a švestky, med, karamel, anýz, květ (možná růže), vanilka

Chuť: skořice, med, nugát, vlašské ořechy, sušené meruňka, zkrátka zajímavá sladkost a luční tóny

Dokončení: vanilka, med, dub, kůže

Proč mě tato láhev zaujala

Ještě před patnácti lety věřil bourbonům málo kdo, což mi v komentářích dal nejeden čtenář dost silně najevo. Dodnes je to v ČR takový okrajový sortiment, něco jako tequilla. Jasně víme, že to je, víme, že je to dobré, ale přeci jenom se do ČR, protože to není vůbec zajímavý trh, dostává poměrně jen běžná produkce. V poslední době investuji velmi jinak, všímám si nových výrobců, kdy se zabývám především láhvemi, které by mohli mít do budoucna značný růstový potenciál. Nezajímají mě první vydání 3y whisky, které mají 40%, ale naopak výrobci, kteří již něco vykopli, ukázalo se, že mají nějaký pravděpodobnost se na trhu uchytit a pokouší se přivést první zajímavou, tvrdou, neotesanou whisky, bourbon, tequillu apod.. A to je přesně dnes doporučovaná láhev, která mě pro vás čtenáře však štve v prvé řadě tím, že by jí slušela cenovka 2999,-. Těch 3600,- je prostě moc. Ale na druhou stranu, je to zase tak nepřekonatelné? Je to principové. A to i u mě. Každopádně tito výrobci mají zajímavý příběh, hodně ruční práce, malé množství sudů, v poměrně krátké době zajímavá ocenění atd. a bourbon je opravdu kvalitní.

Jak vidím její budoucnost

Jak jsem psal, fakt mi vadí ta cena. Kdyby byla 2999,-, řekl bych je to fér obchod, protože v USA se pohybuje v přepočtu cca do 2000,-. Otázkou však je, jak lze podobné láhve dostat na tak malý trh, jakým ČR nepochybně je. Když se ale oprostím od tohoto negativa, vlastně si říkám, ti kluci toho zase tolik zatím nevyrobili, přesto mají úspěch, jejich marketing není vůbec špatný, bourbon jde pomalu a jistě nahoru, tak proč nemít mezi těmi mnohými whisky nesmysly tento zajímavou produkt. A protože jsem běžec na delší tratě, musím říci, že mě to dává smysl. Dnes investuji do dobrého bourbonu dvou kluků, kteří mají potenciál k úspěchu. A já prostě chci mít jejich syrovou a surovou prvotinu. Prodělek? Tak toho se vůbec nebojím.

Závěrem

Na whisky trhu se mi prostě nyní nic moc nelíbilo, tedy, co by splňovalo podmínky pro tip ve smyslu tohoto článku. I přesto se domnívám, že tento bourbon je zajímavou investicí, kde budu s překvapením očekávat, co ti dva zakladatelé zase vymyslí. Každopádně tato Cask Strength je připravená opravdu skvěle.

MK

Close