Written by 1:46 pm Zaujalo mě

Up & down designu lahví 06/2023

Nový typ článku se bude zabývat designem lahví, tj, tím, co se povedlo a co je podle mého názoru propadák. Nemusí se mnou každý souhlasit, ale tak to již v životě bývá. Pojďme tedy do toho.

Whisky

Up – Macallan 25Y Sherry Oak

Ono je ve své podstatě naprosto jedno, na jakou láhev si sáhnete. Ten design je v paušálu stejný, jen se mění roky. Na Macallanu oceňuji jednoduchost, eleganci celé láhve, která se sice tváří úplně obyčejně, avšak postupné rozšiřování až pod hrdelní část mi přijde velmi pěkné, kde se výborně využilo nejširší částí ke sdělení stáří destilátu. Etiketa hraje doslova čistotou. Výborně zvolený obrázek, font písma, který je ozdobný, ale zároveň velmi jednoduchý, aby se vše dalo přečíst i z velké dálky. Na první pohled na láhvi dostanete všechny dostupné informace. Volba konzervativních barev včetně elegantní zlaté umocňuje výsledný dojem s pocitem luxusu. Pro Macallan mám jen slova chvály musím říci, že takto si představuji krásný, jednoduchý, čistý design. Podobným směrem u nás jde Gold Cock a také velice pěkné.

Down – Bruichladdich Octomore 11.3 Islay Barley

Na opačnou stanu dlouhodobě stavím láhve Octomore. Když si odmyslíme, že známe Octomore a víme, že je to whisky, když se na ni díváte, nemohu ubránit tomu, že vypadá jak láhev limoncella. Až příliš jednoduchá, nevýrazná, z dálky ani lajk nepozná, zda se jedná o výbornou whisky nebo podprůměrný likér. Kdybych byl lajk, vsadil bych na likér. Na této láhvi mě vlastně nebaví vůbec nic. Když si jí představíte v baru mezi mnoha dalšími, zapadne jako šedá myš a vlastně na ní ani nemáte chuť. Když dosáhnete určitého věku, ani se vám nechce číst, co je na láhvi. Je to prostě naprostá nuda určená těm, kdo znají obsah. Designově je to za mě naprostý propadák.

Cognac

Up – Hennessy VS

Cognac Hennessy je naprostou klasikou. Mě se ale paradoxně od lahví vyšší řady hruškovitého tvaru dokonale líbí právě nejnižší řada VS. Ta láhev si za svoji cenu na nic nehraje. Je prostě jasně uchopitelná. Delší hrdlo, oválné tělo, jednoduchá etiketa, která jasně již z dálky říká, co je obsahem a co může člověk očekávat. Kombinace krémového podkladu, zlatých ratolestí a černého nápisu je naprosto perfektní. Když bude v baru mezi ostatními láhvemi, Hennessy VS prostě nepřehlédnete a pokud na ní ukážete, víte přesně, co dostanete. A to mě prostě baví. Ta přímočarost, jednoduchost, přehlednost, čistota.

Down – Meukow Rarissime

Na druhou stranu tu máme naprostou myšlenkovou prázdnotu cognaců Meukow. Nevím, zaujme vás tento design k tomu, abyste si koupili tuto láhev a ještě k tomu za ní dali něco kolem 14 000,-? Láhev vypadá jak nejlevnější rumové nebo pivní sklo, etiketa je naprostá bída, kde vlastně při pohledu z dálky na mě etiketa působí, že si mám koupit cognac značky cognac. Zbytek jsou nějaké designové hieroglyfy, kterým vůbec nerozumím, dvě etikety v jiném stylu písma na mě působí chaoticky, a i kdybych láhev dostal, ani nevím, zda chci ten text luštit. Celé mi to přijde jako sázka na retro, které prostě nevyšlo.

Rum

Up – Diplomatico Ambassador

Láhev, jejíž cena se pohybuje kolem 5000,- vypadá přesně tak, jak byste chtěli, abyste nelitovali za jedinou korunu svého obsahu, protože se při jakémkoli nalévání nemusíte stydět. Naopak. Diplomatico Ambassador působí velmi luxusně a zcela jistě bude ozdobou každého baru. Když takovou láhev uvidíte napoprvé, doslova vás to láká k neobyčejnému zážitku. Jednoduché čisté sklo. Co se mi opravdu líbí je velmi mohutný, zlatý uzávěr. Zlatá barva zde zcela dominuje, ale přesto láhev nepůsobí nějakým kolotočářským dojmem. Naopak vše, včetně písma, informací je v krásné harmonii. Přesně takto si představuji obal pro opravdu luxusní rum. Skvělá práce.

Down – Isla Del Tesoro Rum

Na úplně opačné straně je nějaké keramické nic. Má to působit jakože staře, retro, filmově? Já nevím. Za mě to působí neuvěřitelně lacině. Zde ale není, když si uvědomím, že tento rum stojí před 10 000,-, vůbec nic, co bych pochválil. Ani by se mi to nechtělo pít. Dejte si tam truhliček kolik chcete, ale tohle je takový propadák jako boty značky Abibas. Nevím, ani co dál napsat. Je to opravdu odporné.

Závěrem

Takový byl můj první výběr designově zajímavých lahví a zároveň z opačné strany naprostých propadáků. Láhev by měla svého zákazníka zaujmout již z dálky a lákat jej k prohlížení, zvědavosti, touze ochutnat. Bohužel, jsou i láhve, které jsou snad jen odolné a dobré k sedání velkého množství prachu.

MK

Close