Written by 8:02 am Rady a tipy

Smrkový med – poslední příležitost!!!

Dnes jedu na tři dny do Brna. Zablokovali se mi záda. Tak tomu říkám znamení. Myslel jsem, že trochu zapařím, ale zatím to vypadá na aulin nebo se budu modlit, že až mi dorazí řidič, zapnu naplno vytápění na záda a snad se to rozhýbe. No nicméně to není obsahem článku, byť hlavním tématem bude a je zdraví. Tento recept se mi již tolikrát vyplatil a je defacto zadarmo, že bych jej rád znovu zveřejnil a upozornil na něj. Máte totiž poslední příležitost jej vyzkoušet a pěkně se zásobit na horší časy. Rád bych také upozornil, že jsem již 15 let nebyl nemocný.

Krásná a atraktivní červená barva ladí již na první pohled. To, co je však uvnitř, je mnohem zajímavější. Smrkový med rozpouští hleny, čímž uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin a svalů, stejně jako záněty šlachové pochvy. Mladé smrkové výhonky obsahují velké množství vitaminu C, jenž odvádí z těla toxiny a posilují imunitu. Takový koktejl zdraví si přitom můžete pořídit za cca 40,- Kč. Včera jsem dokončil 8 skleniček, tj. jedna mě vyšla na 5,- Kč. Má to však své ale. Vhodné jsou pouze mladé, světle zelené výhonky, které najdete v lese max. ještě tento týden. Pak ztmavnou a je konec. Asi není nutné ještě dodávat, že celý produkt je BIO a Vegan. Jasně, just for fun.

Na výběr máte vlastně dvě varianty. Kratší vařenou a delší dělanou za studena. My se naučíme obě.

Studená varianta

Snadnější to již být nemůže. Vezmete nádobu a pěchujete. Cca 3 cm smrkových výhonků, poté následují citronová kolečka, prosím ne extra tenká, nemusíte šetřit, jde o vaše zdraví, a to vše zasypat cukrem krystal, nebo stylově krupicí. A takto to opakujete, dokud není nádoba plná. Pěkně namačkat, zavřít a dát na parapet na slunné místo na 14 – 21 dní. Již po 48 hodinách uvidíte, jak celý obsah pouští šťávu a o to nám tady jde. Po min dvou týdnech je sklenice plná hustého sirupu. Přes jemné síto oddělíte jehličí a citróny, vše pořádně vymačkáte a naplníte do sklenic. Tento sirup / med musíte skladovat v lednici, jinak se vám do měsíce zkazí. Pokud bude v lednici v dobře těsnící nádobě, pak vydrží až zimy. Barva je slunečně žlutá a chuť úžasná. Ráno na lačný žaludek je to skutečně pecka, kdy budete naplněni zdravím a vonícím lesem. Úžasné.

Vařená varianta

Zde je to také jednoduché, vezmete hrnec a opět plníte jehličí a citróny. Pozor, nyní bez cukru, ten přijde později. Vše zalijete vodou, kterou ohřejete na cca 70 stupňů celcia a necháte 24 hodin louhovat. Smrkové výhonky poté ztratí barvu. Přes jemné síto oddělíte tekutinu, vše pořádně vymačkáte. Do výluhu nyní vsypete cukr a pomalu, ale opravdu pomalu necháváte probublat, až obsah zčervená a ztratí zhruba polovinu svého obsahu. Pak již plníte do sklenic. Tento med již nemusíte dávat do lednice a bez problémů vám vydrží celý rok ve spíži.

Závěrem

Smrkový med je skutečně zdraví zdarma. Je to také výborný dárek, když si pohrajete se skleničkou, ale také skvělá surovina pro vaření. Je to další rozměr navíc. Ano, raději ještě na konec, vím, že by se tomuto produktu med říkat nemělo, med je pouze od včel. Tak ať chutná a na zdraví.

MK

Close