Written by 2:10 pm Rady a tipy • 2 Comments

Longmorn 16y (15y) DOPORUČUJI ideální investice květen 2023

Tento měsíc jsem si vybral jednu / dvě láhve, které mě zaujaly. Obojí od Longmorn, kdy primárně bych zakoupil 16y variantu, ale i přesto, že 15y varianta je na trhu delší dobu, nemusí to být v budoucnu vůbec špatná koupě. V aukcích se prodává celkem lacino. V článku se však budeme primárně zabývat hlavním tipem.

Aroma: velmi příjemná kombinace sladkosti a květinových tónů jako např. třešní, karamelu, lipového květu, vanilky, hruška, švestky, jemně opražený toust, mandle

Chuť: karamel, dub, sušená švestka a meruňka, zelená hruška, vanilka, med, luční kvítí

Dokončení: střední, možná až delší a opět zajímavá kombinace sladkosti, ovoce včetně citrusů a dubu

Proč mě právě tato láhev zaujala

Longmorn již delší dobu sleduji a přijde mi fakt zajímavá kombinace obou roků, kdy 15y variantu lze koupit pořád za velmi slušné peníze, ale zároveň jí lze doplnit 16y variantou a také za velmi slušné peníze. 15y není tak výnosná, jako 16y, ale budu upřímný více mi chutná. Je to docela zamotané. Nicméně, ať je to jak chce, 16y varianta začíná jít pomalu a jistě nahoru, její zhodnocení není vůbec špatné, zatímco 15y varianta, ta chuťově zajímavější, stojí na místě. A já si říkám, že je fajn, když lidé táhnou 16y nahoru, kdy je 15y úplně mimo hlavní proud. Jen ať se pije, ať ubývá a za několik let, až si lidé řeknou, wau, ta 16y byla super, proč vlastně nemáme 15y, když na ní byla docela super recenze, tak přesně zde vidím ten potenciál mého tipu.

Jak vidím její budoucnost

Tak každý si může prověřit, že její cena poměrně zajímavě stoupá a já si myslím, že je to super nenápadná whisky za velmi příznivou cenu, kterou určitě stojí za to mít. V ČR jí můžete koupit dle heureky v jednom obchodě za cca 3500,- a ve druhém cca za 5500,-. Asi je to jasná volba. Podobné whisky mohou být v budoucnu velice zajímavé, i když bych 16y variantě vyčetl design láhve, který se mi ale vůbec nelíbí. To však neznamená, že můj názor je správný. Zase na druhou stranu je to nevýrazná whisky, ale s velkým potenciálem.

Závěrem

Pokud si koupíte do sbírky 16y variantu, bude to určitě zajímavé, ale pokud si zakoupíte 15y Longmorn, bude to potencionální „černý kůň“, protože pokud řeknu kacířskou myšlenku, 15y varianty mi chutná více. Je to však na každém z vás. Vše dobré.

MK

Close