Written by 11:27 pm Moda a styl • 2 Comments

Kde si v Praze koupit „fajn“ košili

Dnešní článek je takový malý návrat úplně k původnímu zaměření tohoto blogu, tj. móda. Osobně si myslím, že jedna z věcí, na které byste si měli dát zvláštní pozor, jsou právě košile. A je jedno, zda k obleku, vestě, svetru nebo prostě jen tak k jeansům. Na první pohled se to možná nezdá, ale na košili, její kvalitě a střihu, velmi záleží. A jak si u mě vedou pražské prodejny?

CaA

Možná překvapení, ale tento obchod není zase takový průšvih. Košili k obleku bych si zde rozhodně nekoupil, to je naprostý nesmysl, ale na volnočasové nošení to není vůbec špatné. V nabídce můžete najít celou řadu celkem designově zajímavých produktů, byť jejich kvalita bude zcela běžná. Pokud ale hledáte něco na běžné nošení, poměr cena vs. výkon není špatný. Jen bych se vyvaroval kombinacím, kde není 100% bavlna.

+ design, cena, přišití knoflíčků

– materiál, jednoduchý střih

Reserved

Do tohoto obchodu občas zajdu, protože jsem tam jednou koupil opravdu sakra pěkné pyžamo, škoda, že pouze jeden kus. Poměrně zajímavé zde mají dětské oblečení, ale asi nejvíce zde kupuji v akci parfémy na toaletu. No jsou to klasické parfémy pro lidi, ale když jsou v akci, super poměr cena vs. výkon. Co se týče košilí, ani se zde nezastavujte. Nevím, kde šijí a ani si vůbec nechci představit, kdo tyto produkty kupuje. Je to skutečně průšvih jak v kvalitě materiálu, střihu, designu. Na této produkci se nepovedlo zkrátka nic. Jako k táborovému ohni dobrý, ale zase ta cena. No, jděte jinam.

+ nic

– cena, materiál, střih, design

Zara

Tento obchod má stále punc relativně luxusní značky. Osobně jsem zde koupil skvělé řidičské rukavice. Černé a v barvě cognac, výroba Indie, 100% jehněčí kůže, cena 299,- / kus. Co se týče košil je to bída s nouzí. Ano, je to lepší nežli Reserved, ale když do Zary přijdete, očekáváte něco zajímavého a pak vám tam nabídnou nudnou, nezajímavou konfekci, často z podřadných materiálů. O střihu ani nemluvě. Zara je za mě velké zklamání, protože má zajímavý marketing, ale ve směru pánské módy je to opravdu průšvih.

+ přišití knoflíčků, občas zajímavý design

– střih, kvalita látky, cena

Debenhams

Ještě v minulosti tam měli zajímavou kolekci košil na manžetové knoflíčky. Jenže ta doba je dávno pryč a druhé patro s pánskou módou zcela oprávněně na zákazníky zeje prázdnotou. Nechci říci, že se zde nedá koupit zajímavá košile, to ani náhodou, ale problémem tohoto prodejce je cena. Zajímavé kousky pro volnočasové aktivity, občas by se dalo říci, že i společenská košile je zcela v pořádku, ale když si porovnáte konkurenci, ta cena je zcela mimo realitu.

+ kvalita, design, kvalita ušití

– cena

Van Graaf

Skutečně obrovský obchod přímo na Václavské náměstí, do kterého jsem jeden čas skutečně rád chodil nakupovat obleky a kalhoty. To se však nyní změnilo, obchod se propadá nabídkou do šedého průměru, avšak ceny bývají často velmi vysoké. Jako jediné pozitivní, co lze v poslední době pozorovat je konečně zrušení hrabárny košil hned u vstupu. Bylo to skutečně odporné, nedůstojné. V tomto obchodě si můžete koupit opravdu krásné košile, designově nabídka široká, kvalita téměř všech úrovní, co mi zde ale chybí jsou opravdu kvalitní košile na manžety. Ceny prodávaného zboží jsou také zbytečně vysoké, ale jste na Václaváku a tak musíte nějakou korunu přihodit. Pokud sem půjdete kupovat košili, nebude vám vadit vyšší cena, pak si skutečně vyberete.

+ kvalita látek, design, kvalita ušití

– cena

Peek and Cloppenburg

Zde máte poměrně slušnou šanci si koupit prima volnočasovou košili na super cenu. Tento obchod není o společenských košilích, ale na volnočasové košile v poměru cena vs. výkon super. Nemůže vzít vždy a vše, ale jakmile se zorientujete, zjistíte, že zde lze občas najít opravdu super kousky. Velký pozor bych si však dával na obleky, to je skutečně bída.

+ design, kvalita látky, cena

– absence luxusních košil

T.M.LEWIN neboli ANTHONY’S

A zde se dostáváme do úplně jiných vod. Pokud přijdete do tohoto obchodu, nemůžete odejít naštvaní, zklamaní apod., zvláště když chytnete období slev. Opravdu široká nabídka, pěkné látky, kvalitní střih, příjemné prostředí, proškolený, dobře vypadající personál, asi bych těžko něco vyčítal. Když jsem měl nějaký splín, nebo potřeboval jít rychle někam na jistotu, T.M. Lewin byla vždy sázka na absolutní jistotu.

+ design, střih, kvalita látky i provedení, cena

– malý výběr košil na manžety

Marks and Spencer

No a mým vítězem, byť s velkým „ale“ se stává tato prodejna, která však šla bohužel v posledním roce s nabídkou košil velmi dolů. Přesto musím ocenit, že pokud si odmyslím běžnou nabídku, lze zde zakoupit košile ve špičkové kvalitě včetně manžetových. Nabídka zde již není tak veliká, spíše velmi omezená, ale na druhou stranu, pokud si do tohoto obchodu půjdete koupit standardní košili, i bez slevy je to super volba. Pokud chytnete období slev, lze si zde např. za 300,- zakoupit košili ve stejné kvalitě, za kolik bych jí kupoval u T.M. Lewina za 1500,- A to je už pro mě dost podstatný rozdíl. Ještě nyní, když zajdu do skříně mám v ní asi cca 10 ks nevybalených luxusní košil z této prodejny, kdy se cena pohybovala cca od 300,- do 500,-. Chápu, že za tyto ceny nelze prodávat standardně, to je ekonomický nesmysl. Za mě je ale Marks and Spencer jasným vítězem. Byť omezená nabídka, máte možnost zde zakoupit opravdu luxusní košile za super cenu. A to mě prostě baví.

+ cena, kvalita provedení a materiálu, střih

– spíše konzervativní výběr barev a designu

Závěrem

Košil mám doslova desítky a desítky. Absolutně nechápu, jak někoho může nadávat, že se špatně žehlí. Raději budu žehlit košili, nežli běžné tričko. Čím kvalitnější košile, tím snadnější žehlení. Chce to nějakou praxi, ale vyplatí se. Poznámky o mačkavosti vůbec neberu, protože to je určitá známka kvality nositele. Doma mám zatím docela dobře fungující čtyřsystém. Jedna část je na ramínku ve skříni, druhá v koši do pračky, třetí v koši na žehlení a čtvrtá je stále zabalená, protože nešlo odolat.

MK

Close