Written by 10:39 am Rady a tipy • 4 Comments

Časté otázky a odpovědi

Dnes mi dovolte odpověď na některé otázky, které se opakují, tak abych trochu ušetřil času, píši je sem.

Vadí, že láhev nemá/má kolek?

Na to vlastně neexistuje nějaká správná odpověď, i když za mě osobně je to benefit. Já to chápu jako potvrzení originality láhve, je to něco navíc, co je ku prospěchu investice. V zahraničí to zase někdo nemusí mít rád s tím, že je láhev „upatlaná“ nějakým nevzhledným papírkem. A teď si vyberte. Každopádně, pokud si objednáte láhev např. z UK, kolek mít nebude a není to chyba. Jak jsem říkal mnohokrát. Otevřít krabičku nebo tubus, vhodit účet, zavřít a hotovo. Pokud kolek má, za mě super. To poslední, co bych chtěl, je kupovat za velké peníze falešnou láhev. Pořád platí, whisky není bankovka. Je to destilát, obyčejné sklo, kus plechu, korku, umělé hmoty a papíru. Konec. Takže za mě je kolek super.

Jak se vyhnout tomu, že koupím dražší láhev, kdy poté zjistím, že investice není až zase tak výhodná?

Také složitá otázka. Na první dobrou většina lidí řekne, prodat. A mnozí čtenáři to tak také dělají a popravdě, nic proti tomu. Zrovna dnes mi přítel poslal takové video, kde byla věta: Na svých chybách se učíme, na cizích děláme byznys. Nicméně, vždy stojíte před rozhodnutím, proč jste tuto láhev vůbec kupovali a co můžete prodejem získat. Já např. neprodávám žádnou láhev, mám upřímnou radost z vlastnictví, jako takového. Když už něco koupím, peníze v hlavě odepíši a hotovo. Druhým pohledem je, že jsem v životě udělal mnoho investičních chyb, takže přístup, že prostě neprodávám, se mi mnohdy vyplatil. Klasickým příkladem z minulosti je Yamazaki Puncheon, Old Pulteney 21y nebo nedávno Tale of Cake. Zkrátka a dobře, nikdy nevíte, co půjde nahoru a proč. No, ve většině případů se to odhadnout dá, ale nic na tomto světě vyjma smrti není skutečně jisté.

Mám po prarodičích láhev XY a nevím, zda jí mám za 10 – 15 tis. prodat.

Moje odpověď bude v celém životě pořád stejná. A co tím prodejem získáte? 10 000,- korun? Ok. A co si za ně koupíte? Mobilní telefon? Ok. A co budete mít za dva roky? Nic. Ok, dobrý obchod. Ne, je to ten nejhorší obchod. Whisky chleba nejí, nepotřebuje zvláštní zacházení, tak to nechte pro vaše děti, vnoučata. Na 5, 10, 15ti tis. velmi často život nepadá. Moje rada zní jasně. Budujte sbírku, přidejte k tomu dvě nuly a pojďme se bavit.

Dobrý den, můžete mi nabídnout tequillu, která obsahuje červy?

Zkuste můj článek: Červ na dně láhve, Tequilla – šílené mýty. Ideálně přes vyhledávač je to nejjednodušší.

Mám doma J. Walker z 90. let. Jakou má cenu?

Předem bych chtěl říci, mám ji také, dostal jsem jí jako dárek, takže super. To je to příjemnější. Všeobecně u těchto běžných láhví z těchto let platí pravidlo 2500 – 4500,- za láhev.

Doporučíte láhev koňaku cena vs. výkon?

Hardy 50y. Zatím nic lepšího neznám v cenové hladině kolem 5000,-.

Jste opravdu přesvědčený o tom, že je whisky lepší investice nežli spoření?

Tak pokud rozumíme rozdílu např. mínus až čtyřice procent, to udělali penzijní fondy minulý rok, a plus dvacet a více procent, pak si troufám říci, že whisky je sexy produkt.

Mám koupit raději jednu nebo více láhví?

Takto to nelze specifikovat. Jde především o náklady na skladování a i pak je to individuální. Pokud máte prostor doma a omezené prostředky, pak více zajímavých lahví.

Závěrem

Doufám, že jsem tímto trochu vyrovnal resty. Budu se těšit i na další vaše dotazy, návrhy, připomínky.

MK

Close