Written by 1:42 am Rady a tipy • 6 Comments

Dictador 2 MASTERS 1982 Royal Tokaji recenze

Pokud jsme v předchozích lahvích nacházeli zajímavý obsah k velmi dobrému pití, dnes se pouštíme do úplně jiné kategorie, dimenze, naprosto luxusních rumů, které můžeme též nazvat zajímavou investiční záležitostí. Bylo mi značným potěšením ochutnat, no spíše si doslova mlsně vychutnávat další láhev ze série 2 Masters. A musím říci, že degustace probíhala ve třech krocích. Když jsem láhev ochutnal, řekl jsem si, sakra, dnes ještě ne, musím na to mít více klidu a času. Pak jsem jí ochutnal podruhé a znovu jsem si řekl, ještě to není ta správná pohoda. A dnes jej ochutnávám po dlouhém dni, všude klid, jsou 3:01 ráno a doslova si užívám svoji úžasnou chvilku s tímto rumem.

Aroma: vanilka, 70% čokoláda, sherry, skořice, opravdu lehký zázvor, vanilka, sušená švestka, přezrálé třešně, dub, lehké tóny kůže

Chuť: sušené švestky, přezrálé třešně, kandované ovoce, káva, karamel, pepř, dub, jemné tabákové aroma

Dokončení: hořká čokoláda, sušené, sladké ovoce, dub, tabákové aroma, vanilka, delší, velice příjemná sladkost

Two masters je rum, naprosto výjimečná záležitost. Je to přesně produkt moderní doby. Skvělý obsah, který pochopil svého nového spotřebitele, a místo přidání cukru dodal sladkost maďarskými sudy po tokajském vínu, které je na můj vkus až extrémně sladké. Jedná se tedy o spolupráci mezi pány: Hernan Parra, Master Blender, Dictador a Kovacs Adorjan Zoltan, Cellar Master, Royal Tokaj. Tento rum je opět trochu boj mezi klasickými, konzervativními rumaři, kteří říkají, že rum není o navoněné sladkosti, a zároveň mezi těmi, co říkají, že je potřeba se do určité míry přizpůsobit dnešnímu zákazníkovi. Není to tedy již výsadou pouze whisky, která relativně ve velkém ladí svůj výsledný efekt v sudech po sladkých vínech. Neříkám, je to o preferencích každého, že je sladkost benefitní / negativní, ale v tomto případě tomu ty tokajské sudy dodali zcela nepochybně další, zajímavý rozměr.

Ještě zpět k rumu jako takovému. Již samotné roky zrání jsou úctyhodné, kdy 38 let zrál v dubových sudech v Kolumbii, aby se následně přesunul na 31 měsíců do tokajských sudů po Royal Tokaji Aszů 12y. Když tento rum vznikal, tak mi byl jeden rok. Je velice zajímavé ochutnat něco, již se občas cítím i poměrně starý, co vzniklo pod rukama mistrů, když já jsem ještě přemýšlel o tom, zda si dám sunar nebo ne. Dictador 2 MASTERS 1982 Royal Tokaji je nepochybně i investiční záležitostí, kdy za mě ať si každý říká, co chce, nicméně pokud jej budete opět držet mých oblíbených dvacet let, můžete si být naprosto jisti, že budeme mít doma naprostý skvost, na kterém nelze prodělat. Na této láhvi mě baví téměř všechno. Masivní uzávěr, který rozhodně není kompromisem. Krásná je i láhev a etikety, které na rozdíl od předchozích láhví, nenechávají svoji jednoduchostí, přímostí, minimalismem nikoho na pochybách, že se hned na první pohled jedná o luxusní láhev. Ručně psaný popis vše jen podtrhuje.

Závěrem

Na tento rum si musíte skutečně udělat čas, atmosféru. Nejsou to jen takové plané, vznosné řeči. Když máte možnost ochutnat podobnou láhev, dejte si skutečně ten prostor, jen vy a láhev. Ne kvůli tomu rumu, ale kvůli sobě. Dnešní recenzovaná láhev vás skutečně musí naplnit a nadchnout. Já jí tu věnuji, již v půl čtvrté ráno svůj čas svoji recenzí a ona mi postupně odhaluje svá tajemství. Fakt bych byl nerad, aby má dnešní recenze vypadala jako červená knihovna, ale tuto láhev mohu s klidem zařadit mezi top 20 rumů, co jsem kdy pil. A jak je vidět i z mých fotografií, suchý únor jsem rozhodně nedržel. Jsem tak velice rád, že jsem mohl ochutnat něco naprosto výjimečného. Škoda, že nejsem vášnivým kuřákem a je pozdě v noci, no skoro spíše ráno. Teď bych asi zahřešil i doutníčkem. Život prostě někdy dokáže být krásný. Dnes je to jen o mě a Dictador 2 MASTERS 1982 Royal Tokaji. Díky bohu, žena by to jen a jen kazila. Tak to dnes cítím.

MK

Close