Written by 9:14 am Rady a tipy

Amrut Madeira Finish 50% Limited DOPORUČUJI ideální investice březen 2023

Dnešní měsíc, když přichází do našich domovů jaro, jsem se rozhodl pro indickou whisky. I přesto, že jsem měl vybranou jinou láhev ze Skotska, nakonec mě přesvědčila osobní degustace. Někdy prostě člověk udělá trochu bláznivinu, kdy doufá, že se mu později vyplatí. Jak velmi často píši, dnes poměrně ve velké sázím na budoucí prosperitu a velikost jednotlivých výrobců a chci mít určité zajímavé whisky z jejich relativních počátků. Musí však kvalitou stát za to. Ne, že to bude nekonečná série inauguračních whisky bez jakéhokoli rozmyslu.

Aroma: javorový sirup, karamel, vanilka, kokos, pomeranč, lískový ořech, broskev, černý čaj, lehká štiplavost zázvoru, pepře, víno

Chuť: víno, mandle, fenykl, černý čaj, jablko, med, rozinky, hořká čokoláda, vanilka

Dokončení: delší, sladké, doprovázené citrusovými plody a vanilkou

Proč mě právě tato láhev zaujala

Tak předně, jak bylo psáno hned na začátku, je to trochu sázka na indického výrobce. Nechci tady řešit prázdné marketingové fráze, ale snad trochu zajímavostí určitě. Údajný počet lahví v limitované sérii by měl být 4800, což není špatné. Samotné zrání je částečně podobné podmínkám Kavalanu. Bangalore je cca 3000 stop nad mořem, tj. cca 920 m, kde se průměrná teplota pohybuje na úrovni 78 F, a tj. cca 24 stupňů celsia. Teplota je také více méně konstantní, kdy neklesá pod 12 stupňů celsia a nepřekročí 35 stupňů celsia. Proč to vlastně vše píši? Ve spojení s klimatem tato whisky stárne cca 3,5x rychleji, nežli whisky např. ve Skotsku. Věk zde nemusí dosahovat nějakých horentních čísel, kdy tedy již po cca 4,5 letech můžeme dosahovat stejného efektu jako ve Skotsku za 15 let (uf, až příliš mnoho cca). U doporučované láhve tak nemusí úplně platit klasická investiční klišé, ale člověk by se měl právě naopak zaměřovat na reálnou kvalitu a chuť této whisky. A já si myslím, že z toho, co je nyní v ČR na trhu, je tato láhev od Amrutu nejlepší.

Jak vidím její budoucnost  

Trh s whisky v této cenové kategorii, tj. do 5000,- Kč se zcela radikálně již počtvrté znovu proměnil. Do roku 2017 vládly skvělé whisky od silných palíren za super ceny, pak se vše změnilo na limitované bláznovství, následně všichni šíleli po inauguračních whisky. Dnes není nějaký silný vliv, a proto si myslím, že je potřeba se zaměřit na kvalitu a budoucnost výrobců. Myslím si, že jak zaznamenal whisky trh obrovský boom, můžeme již za cca pět až deset let čekat poměrně slušnou sérii krachů. To, co lidem doma zůstane, budou „vzácné“ whisky zaniklých palíren, avšak obsah lahví bude s nízkou kvalitou. Na druhou stranu nový silní hráči na trhu začnou být více a více zajímaví, přičemž jejich opravdu kvalitní láhve z počátečních let mohou raketově růst. A na to já dnes vsázím.

Závěrem

Amrut Madeira Finish 50% Limited je kvalitní, velmi dobrá whisky silné, relativně mladé, ale úspěšné společnosti. Osobně se domnívám, že je právě dnes z dlouhodobého hlediska zajímavé tyto láhve za nízké peníze kupovat. Jak říkal V. Rout, v devadesátkách jsme nalévali whisky Brora jako něco „běžného“. Dnes téměř nemyslitelné.

MK

Close