Written by 9:31 am Diskuse • 2 Comments

Plně elektronická měna? Důvody proč ne.

Jako odpovědný člověk, milovník života a všech jeho legálních i morálních „neřestí“, musím absolutně digitální měnu odmítnout. Proč? Bezprecedentní omezení naší osobní svobody se může týkat každého z nás a já se skutečně nechci dočkat toho, že zde budeme vytvářet další undergroundová hnutí a podporovat zločinné skupiny v získávání jejich dalšího vlivu. Proto plně podporuji změnu Ústavy ČR pro zakotvení práva platit v hotovosti. Jaké k tomu mám důvody? Tady je jen výčet několika z cca dvaceti.

Podvody

Dnes, byť to již není úplně pravda, musí být zloděj, který chce vykrást banku, trochu superman. Musí být fyzicky zdatný, inteligentní, musí si své místo řádně „otipovat“, vymyslet únikový plán, ošálit moderní techniku, která již monitoruje chůzi, tvar těla atd., atd., snad každý tuší. Když se mu vše nedej bože povede, musí skutečně rychle zmizet. Jednak má problém s hotovostí, která je hlídaná a jednak existují velmi dobře propracované SOP, jak uzavřít určitý perimetr a zloděje skutečně chytit. To v plně digitální měně není potřeba. Kdo bude typickým zlodějem? Buďto obtloustlý autista někde na Šalamounových ostrovech, který velmi snadno zmizí, nebo to bude cizí, nepřátelská vláda. Možnost dostat se ke svým penězům je téměř mizivá. Ano v tomto bodě, může každý namítat, a má pravdu, že pouze 2% světových peněz je ve formě bankovek a mincí. Ano, je to tak. Takže tento problém máme reálně již nyní. Ale dnes máte možnost volby, mít něco zkrátka doma na nejhorší, nejkrizovější scénář.

Zdanění

Pokud budou všechny peníze online, dostaneme se tak velmi snadno pod absolutní vliv státu, který se prostě v pátek rozmyslí, že vám zdaní veškeré peníze v pondělí ráno o např. 25% a vy s tím nic neuděláte. Pokud jste si šetřili peníze na nové auto, dárky, bydlení, zuby atd., máte smůlu. Viděl jsem americké bankéře, kteří na toto téma diskutují a říkají, jak je to skvělé. Potřebujete dát do oběhu více peněz bez jakékoli kontroly? Ctrl V, enter. Potřebujete bez souhlasu lidí tyto peníze z trhu stáhnout? Delete, enter. Nikdo nemá nárok na dovolání. Tím se omezí možnost plánování, investování atd., především pro nižší a střední třídu. A pak jak ti bankéři říkali. Když je ctrl v dává stát, dává je sobě a svému sobeckému zájmu. Když je stahuje delete, nikdy je nestahuje ze svého účtu, ale od lidí.

Právo využívat své peníze

Stát toto již u sociálně slabých používal v případě speciálních platebních karet a poukázek. Prostě, pokud jste byl na sociálních dávkách, nemohl jste si koupit alkohol, cigarety atd.. To za mě nebylo v principu špatně. Ale nesmí se z toho stát státní dogma a norma. Pokud budou peníze pouze online, může nejen stát, ale i banka ovládat vaši možnost nákupu. Zabývejme se státem. Máte jedinou státní kartu, je jedno, zda je banky, nebo reálně státu, protože systém bude propojený a nyní se stát rozhodne, že si z minuty na minutu nikdo nekoupí cigarety (mj. jsem jejich velkým odpůrcem). A vy máte smůlu. Systém vám neumožní platbu. Stát se rozhodne, že máte nárok si koupit, aby z vás nebyl alkoholik, pouze jednu láhev alkoholu za měsíc. Víc vám prostě neumožní. Pokud jste obézní, nebudete si moci koupit nezdravá jídla, protože to zatěžuje systém zdravotnictví. Nekoupíte si letenku do země, do které nedostanete povolení. To vše v principu umožní plně digitální měna.

Svoboda pohybu

Pokud budete mít jakýkoli soudní spor atd.. může vám stát omezit možnost platby na určité předem stanovené území. Platba cizí kartou bude zneužití a také může být zablokována. Scifi? Ne, i o tom jsem viděl vést v USA diskuse.

Profil osobnosti

Jasně, dnes má každý své sociální sítě, slevové karty atd., ale takto bude systém naprosto dokonalý. Totální a naprostý přehled o člověku. Ten, kdo bude mít přístup, vás bude přes umělou inteligenci znát více, nežli vy sami sebe. Přístup k informacím bude mít mj. PČR a její složky. Kolik policistů zamířilo ihned po ukončení kariéry do politiky?

Nepřímé daně

Když mám peníze v kapse, co se mi s nimi děje? Nic. Když pominu inflaci a mám doma sto tisíc, za roku budu mít pořád sto tisíc. Pokud budu mít digitální měnu, tak ani náhodou. Pořád tu bude systém, platební karty, poplatky za platbu, nutnost platit internet, koupit si mobilní telefon, placené aplikace atd.. Nebude to, vezmu si batoh, do něj pár věcí, nějakou hotovost a jdu si užít života, cestování, přírody. Nic z toho již nebude platit. Bankéři a IT společnosti vám budou každý měsíc ukrajovat, ukrajovat až nebudete mít nic.

Závěrem

Pokud si dnes chceme zachovat alespoň základní míru svobody, je potřeba zcela nekompromisně plnou digitalizaci odmítnout a svobodu mít zakotvenou v Ústavě ČR. Pokud by nastalo reálné provedení tohoto nesmyslu, pak je jedinou obranou a zaručenou investicí držení zlata. To jediné vám ještě dokáže vyrvat zbytky vaší svobody zpět. Pokud mě dnes baví svoboda a jak jsem psal na začátku všechny legální a morální neřesti, pak odmítám plně digitální měnu.

MK

Close