Written by 10:58 am Rady a tipy

Old Pulteney Pineau des Charentes DOPORUČUJI ideální investice leden 2023

To čím byl Glenmorangie A Tale Of Cake by teoreticky mohla být dnešní doporučovaná láhev. Je to spekulace, je to vize, možnost, nikdy však jistota. Dnešní whisky má mnoho ale, nicméně určitě stojí za to se nad ní zamyslet.

Aroma: lískové oříšky, meruňky, broskve, rozinky, jemný karamel, med, zázvor, lipový květ, vanilka, jemná mořská sůl

Chuť: med, rozinky, meruňky, zelené jablko, pomerančová kůra, zázvor, bobkový list, opět jemná slanost

Dokončení: delší sladko-slané, do toho ta ovocitost, není to vůbec špatná kombinace. Chybí mi trochu více vliv koření, ale to může být jen můj pocit. Hodně je cítit vliv minerálních vjemů

Proč mě právě tato láhev zaujala

Old Pulteney mám rád od doby, kdy jsem si pořídil její 21y variantu, kdy jsem byl opět kritizován, že toto rozhodně není investiční láhev. A tak jsem tiše snášel kritiku, abych dnes řekl: Kolik že stojí? Tato láhev je bezpochyby jiná. Je to poměrně hodně marketingový produkt. Také mě štve, když někdo nehovoří narovinu a neřekne, jak to skutečně s touto lahví je. Jak dlouho byla whisky stařena a kolik přesně ve francouzském sudu po Pineau des Charentes. Ať tak nebo tak, když vynechám marketing a pohádky o pobřeží atd., tak mi přijde, že sladké a slané může bez problémů fungovat. Old Pulteney je velmi kvalitní whisky, která těží ze své polohy, mořského vzduchu, což vidím jako mnohem zajímavější kombinaci, nežli se snažit do whisky vtěsnat kouzlo hlubokého lesa atd.. A tu sladkost v příběhu lesa zanechal Jeníček a Mařenka od toho perníku. Co mě naopak přijde férové, je, že dopředu víme počet lahví v této sérii, tj čtyři. Nedělejte si iluze, pokud budou láhve úspěšné, jistě přijde další série např. kouzlo vesmíru, zemské hlubiny a ještě se divím, že součástí nebude polární záře. Ale v pohodě. Na druhou stranu si musíme říci, že tyto malé série, pokud bude marketing kontinuální, docela dobře fungují.

Jak vidím její budoucnost

Chci mít tuto láhev do sbírky, protože je to docela dobrá kombinace něčeho originálního a ještě za dobrou cenu natolik, aby mě vůbec netrápilo tuto whisky vypít. Vidím dobře její zařazení v sérii čtyři láhve. Co mě mrzí je, že nikdo neřekne přesné počty v ročnících. Je to prostě všechno takové jakoby na vodě. A to je naše spekulace. Pokud bude série úspěšná, první láhev bude mít svoji zajímavou cenu. Pokud nebude, což uvidíme po druhé láhvi, lze jí velmi dobře vypít. Já ale doporučuji tuto whisky právě proto, že si myslím, že bude úspěšná. Při degustaci mám mnoho výhrad, včetně toho, že si myslím, že by v tom sudu mohla být ještě min. 5 let navíc. Na druhou stranu se whisky v této ceně docela povedla a tak věřím v její ziskovost. A opět budu kritizovat vyšší cenu v ČR o cca 500,-, ale to je ji daň za malý trh.

Závěrem

Být na začátku něčeho, je vždy dobré. Old Pulteney Pineau des Charentes má svoji výhodu jako tipu i min. v tom, že není zase tak všude propíraná jako zázrak světa. Věřím tak, že si své publikum najde, že bude u spotřebitelů oblíbená. Proto dnes doporučuji něco, co má větší smysl, nežli výčet mytologických zvířat, pandí kůže v kombinaci s kosmickým prachem.

MK

Close