Written by 10:06 am Rady a tipy

Káva a alkohol 1. část – kombinování

Tak se nám pomalu ke svému konci blíží „suchý únor“. Dle nejrůznějších diskusí na téma whisky mohu s potěšením říci, že tato pseudoakce zkrachovalců a ekošílenců zatím nemá v ČR většího významu, díky bohu. Nemám nic proti nikomu, ale přijde mi to stejně nesmyslné, jako 11 měsíců jíst pizzu a zapíjet to colou, ale v lednu si dát detox, protože Nový rok – nový začátek, který stejně trvá max. ten měsíc. A pak zase pizza a cola s tím, že já nejsem tlustý, jen mám těžké kosti. Stejně mi to také připomíná blázny, co se ke své partnerce po celý rok chovají jako mohamedán ke křesťanskému otrokovi a pak najednou jako „Valentýn“. Suchý únor je prostě podobný nesmysl.

Asi každý ví, že jsem pořadatelem Czech National Spirits Competition a musím říci, že tato soutěž mě naučila v roce 2022 jednu úžasnou věc. Opět mě posunula ve svém pábení v oblasti konzumace kávy a alkoholu. V naší republice věc velmi okrajová, avšak pro mě více, nežli zajímavá. Již si nějakých pět let zpětně vůbec neumím představit dokonalejší kombinaci v 17h, nežli je káva, zákusek, čokoláda a likér nebo destilát. Není to o opíjení, je to kombinaci chutí a intenzivním prožitku. A právě ve druhém ročníku jsme se začali zabývat tímto směrem, který bude jedním z dominantních částí třetího ročníku, který po včerejším setkání s pí. starostkou Prahy 1, úžasnou paní Terezií Radoměřskou, snad mohu považovat za zcela přelomový. Co se nám nepovedlo v roce 2022, vypadá více jak nadějně v roce 2023. Ale zpět k tématu.

Oheň a led

Asi není nic více výstižného. Alkohol má vůli člověka utěšovat, což lze vidět na bezvládných tělech opilců, kdy naopak kofein jde opačným směrem, tj. náš organismus povzbuzuje. Za mě jde tedy, jako ve všem v životě, o míru daného stimulantu a kvalitu. A to, že se jedná o protichůdné účinky, nemusí být vůbec špatně, jak tomu vidíme u slaného karamelu. Problémem tedy vůbec není samotná kombinace, ale míra jeho užívání. Ti největší blázni pak užívají alkohol s energetickými nápoji, kde je tolik kofeinu, jako byste vypili až deset káv za sebou. To pak může, a velmi pravděpodobně i má, vliv na zdraví. Problémem takové kombinace je celá řada předsudků a totálních nesmyslů, jako že káva nebo kofein pomáhá k vystřízlivění. Není tomu tak. Káva pocit opilosti pouze maskuje, ale alkohol dále proudí v krvi a musí být vnitřními orgány odstraněn. Nelze tak vnitřně nastartovat nějaké turbo. Je to prostě standardní chemický proces. O někoho je delší, u někoho kratší, ale tím to tak končí.

Dalším problémem kombinace kofein a alkohol je dehydratace. Najednou do sebe kopnete zajímavou kombinaci dvou látek, které jsou schopny velmi snadno potlačit hlad, což tolik nevadí, ale i žízeň. A to již někdy může být problém. Proto je na toto třeba myslet dopředu, nebo u dobré kávy samozřejmě nezapomenout na vodu. Já obvykle piji vodu před, abych si právě v ústech a nose uchoval maximální dozvuk všech vůní a chutí.

Pokud bychom se věnovali pravidelné, větší a vzájemné spotřebě alkoholu a kofeinu, zcela nepochybně to zanechá následky na střevech, žaludku, játrech a srdci. Tak nyní jsem vás trochu vystrašil, ale na druhou stranu, jak, jak říkal Hogo Fogo, alkohol podávaný v malých dávkách… Má vlastní zkušenost je, že pokud budete kombinovat kávu s alkoholem, je to stejně výborná kombinace k povzbuzení všech chutí jako u slaného karamelu, čokolády a chilli apod.. Máme-li na mysli, dát si v pozdním odpoledne kávu s kapkou kvalitního destilátu nebo likéru, pak za mě osobně vřele doporučuji.

Zajímavě zvolené destiláty a likéry

Cointreau [kuantró]

Jedná se o prémiový pomerančový likér typu triple sec, který se ve Francii vyrábí už od roku 1885. V průzračně čirém likéru se v dokonalé harmonii setkávají sladké a svěží tóny, které jsou výsledkem unikátního procesu destilace sladké a hořké pomerančové kůry, který se využívá při výrobě parfémů. V pozadí citrusovou kompozici doplňují noty květů pomerančovníku a kořeněný dotek pepře. Díky své jedinečné chuti je Cointreau nejoceňovanějším likérem světa a to zejména v mixologii. Tolik oficiální charakteristika. Za mě top varianta, kdy pijete hořkou kávu a k tomu si dáváte sladký, silně pomerančový likér. Mnohé asi překvapí jeho barva, ano, není oranžová. Když jsem naposledy pořádal pro kamarádky z MF posezení, Cointreau teklo proudem a foťáky na mobilu jely jako o závod. Pokud chcete být za hvězdu, toto je skvělá kombinace v poměru cena výkon. V jednom supermarketu mají vždy tuto láhev v akci za 299,-, takže krát šest a je to doma.

Likér Grand Marnier Cuvée Louis-Alexandre

Pokud vám záleží na společenském statu a chcete ukázat, že jste opravdový muž, žena na úrovni, pak zcela nepochybně doporučuji podobnou chuťovou pecku jako Cointreau, což je Likér Grand Marnier Cuvée Louis-Alexandre. Překrásná láhev, dokonalý obsah, jen ta cena je prostě cca 4x vyšší. Ale žijeme jenom jednou.

Beskyd Cafe Cafe

Káva a kávový likér? Jde to vůbec dohromady? Za mě ano. Velké překvapení soutěže, když si dáte opravdu dobrou kávu a zároveň během popíjení toho výluhu si chuťové buňky doslova nakopnete Beskydem. To prostě vaše chuťové buňky odpálí.

Laphroaig 10y

No a na závěr si nedokáži odpustit svoji oblíbenou whisky, protože kombinace hořké kávy a silně rašelinové whisky je prostě stejné jako pomalu zauzené maso na pořádném grilu. Tohle je prostě kombinace pro opravdové chlapy a milovníky života. Ten kouř, slanost, alkohol, to máte v ústech doslova manu, kdy zapíjení vodou je prostě rovnou úpis do pekla.

Závěrem

V druhém díle se podíváme na míchané nápoje a další druhy likérů, plus nějaké kombinace zákusků. Doufám, že jsem vás trochu inspiroval, takže dnes odpoledne mlýnek do ruky a jedeme.

MK

Close