Written by 9:54 am Rady a tipy • 2 Comments

Barové pábení 04/2020 (Archiv)

Jak již titulní obrázek napovídá, dnešní barové pábení bude trochu jiné. V pátek mi dorazily z mého oblíbeného eshopu nějaké whisky. Večer jsem si volal se svým kamarádem, slovo dalo slovo a v sobotu z toho bylo odpolední setkání, které se nečekaně protáhlo až něco lehce za půlnoc.

Ani jsem nestihl udělat tradiční fotky před otevřením a po otevření. Bohužel. Vzal jsem dvě nové láhve Hankey Bannister 12y, Redbreast 12y a dodal k nim již recenzované Glenlivet 12y First Fill Exclusive Edition s Bunnahabhain 12y. Vybaven čtyřmi 12y láhvemi jsem přišel na návštěvu, abychom alespoň nějak stylově začali naše setkání. Tudíž smyslem byla nejen porada nad projekty, ale také porovnávání různých stylů whisky ve věku 12y.

Hankey Bannister 12y

Aroma: vanilka, karamel, pomeranč, čokoláda

Chuť: karamel, dub, luční kvítí, lehký nádech kouře

Dokončení: průměrně intenzivní, nekomplikovaný, dub, vanilka, jemná sladkost

Redbreast 12y

Aroma: dub, kouř, sherry, pepř, jemné holandské kakao

Chuť: pepř, silnější koření, vanilka, dub, sherry

Dokončení: poměrně dlouhý a intenzivní dub, karamel, sherry, poslední záchvěv pepře

Glenlivet 12y Barové pábení 02/2020

Aroma: Vanilka, med, pepř, velká jemnost, až bourbonová, bylinky, zelené jablko, svěžest

Chuť: Vanilka, med, nugát, ananas, dub, smetana, rozehřáté máslo

Dokončení: jemné, krátké, koření, vanilka, dub

Bunnahabhein 12y Barové pábení 09/2019

Aroma: sherry, poctivý kouř, ale nijak přehnaný, koření, lehce slano-sladké tóny, šalvěj a ještě něco lehce hořkého

Chuť: vanilka, sherry, kouř, dub, karamel, hořká čokoláda, ořechy

Dokončení: kouř, sherry, dub, karamel. Dokončení je příjemně intenzivní a dlouhé.

Pořadí, jak jsme láhve pili:

Glenlivet, Hankey Bannister, Redbreast, Bunnahabhein.

Pořadí oblíbenosti k nejlepšímu

Hankey Bannister, Glenlivet, Redbreast, Bunnahabhein.

Pořadí oblíbenosti u něžného pohlaví k nejlepšímu

Hankey Bannister, Redbreast, Glenlivet, Bunnahabhein.

Hankey Bannister 12y

Rum ano, ale mezi whisky je Hankey Bannister se svým stářím 12y za více nelži příjemnou cenu 629,- Kč spíše zjevením, nežli nějakým pravidlem. Podobné láhve jsme spíše zvyklí kupovat za tisíc a více korun. Proto mě zajímalo jaká asi je. Popis degustace výše.

Hankey Bannister je charakterizován jako blend 12 letých whisek, v němž se mísí vybrané destiláty z palíren z Vysočiny a Speyside (z nichž v tomto případě hrají hlavní roli whisky značek Balblair, Old Pulteney, AnCnoc/Knokdhu, Balmenach a Speyburn). Ne, že bych je tam poznal, ale prosím, budu tedy slepě důvěřovat. Také se sluší řící, že i když by taková láhev mohla být investiční, přeci jenom 12y je 12y, tato rozhodně není. To však neznamená, že by byla špatná. Pro koho bych takovou láhev tedy doporučil. Určitě to není nic pro někoho, kdo má doma dvacet, třicet otevřených fakt skvělých láhví a neví, co by pil dříve, protože má spousty práce a je závislý na řízení automobilu. Na druhou stranu Hankey Bannister potěší zcela běžného spotřebitele, který dává přeci jenom přednost whisky, kterou prostě pije. Naprosto nemám nic proti této láhvi, pokud bych byl běžným spotřebitelem, který si chce pořídit velmi slušnou 12y whisky, kterou bude pak pro zlepšení nálady popíjet přes den, s přáteli atd.. A to si myslím, pokud spadáte do této kategorie, je whisky H.B. přesně pro vás. Přijdu domů z práce, dám si skleničku na uvolnění. Griluji na zahradě, nežli je vše připraveno, upečeno, dám si skleničku. Jdu si jen tak lehnout na lehátko, dám si skleničku. Je to běžná, slušná, 12y whisky pro běžné a nekomplikované popíjení. A věřte mi, že za svých 629,- Kč, co jsem si jí pořídil, na ní nevidím nic špatně.

Redbreast 12y

Asi od začátku není pochyb, že Redbreast 12y bude poměr cena x výkon sakra velmi dobrou whisky pro domácí popíjení. Tato značka snad není ani tomu největšímu začátečníkovi neznámá, protože její 21y varianta slaví po celém světě opravdu velké úspěchy a je oceňována nejen odborníky, ale i lajky. Také její mnohé a mnohé ocenění hovoří za své a to včetně Whisky Bible.

V našem pití a večírku obsadila tato láhev druhé místo, což ale není nic proti ničemu, protože mezi Bunnahabhein 12y a Redbreastem 12y je jen rozdíl osobního vkusu. Pro mě byla Bunnahabhein 12y taková super relaxační uspávačka, ale Redbreast 12y rozhodně nebyla nějaká druhá liga. Naopak.

Pokud bych se k ní měl vyjádřit, měl by to být must have každého baru. Je pravdou, že za jednu Redbreast budete mít dvě Hankey, ale ten kvalitový rozdíl tam prostě je, což stejně jako u 21y sestřičky dokazuje také řada nejrůznějších ocenění. Popíjení bylo velice příjemné a musím říci, že bylo zábavné poznávat všechna tajemství, která láhev ukrývá. I naše dámské rychle procházející a zase mizící ženské osazení uznalo, že tohle se fakt dá pít.

Redbreast 12y je whisky, která se vám bude odhalovat jako opravdu rafinovaná žena. Při jejím otevření a prvním přivonění ucítíte přírodní tóny, pepř, muškátový oříšek, čerstvá jablka a možná, já tedy ano, lehké štípnutí citronové kůry. Když si whisky nalijete do skleničky, jako když vám do ní doslova sklouzne tekutý karamel. Barva však zase není natolik odlišná od ostatních whisky v tomto věku, jak ukazuji i na fotce. Pak ale zvednete skleničku a její hrdlo zakryjete dlaní. Po několika sekundách malým otvorem znovu nasajete všechny vůně a ochutnáte. To se ocitáte v ráji krémové čokolády, lehké slako-slanosti, čerstvých mandarinek, hroznového vína, kraví kůže, švestkové omáčky, lehkého pepře a chilli. Po jejím polknutí se ve vás doslova musí rozplynout krásný a dlouhý dozvuk všeho, co jste cítili doposud, kdy přidáváte vanilku, dub, kouř. Opravdu skvělé pití.

U Readbreastu bych řekl, že jsou dva druhy lidí. Jedněm chutná a nedají na něj dopustit a druzí v naprosté menšině jej zcela nepochopili.

Závěrem

Dubnová ochutnávka 12y whisky byla určitě zajímavá. Ukázala mi 4 druhy whisky, kdy bylo velice zábavné hledat jejich odlišnosti. Jak můžete vidět na fotografii, užívali jsem si všech čtyřech lahví vcelku stejně a tudíž mohu s klidným svědomím říci, že si za každou stojím. Vše je jen otázka vlastního vkusu a ochoty investovat do láhve. Určitě bych ale nechtěl, aby někdo řekl, že prostě Hankey je průšvih. Není. Poměr cena vs. výkon je to velmi, velmi slušná láhev. Tohle není investiční rubrika, tohle je rubrika pro běžného spotřebitele, který chce pít.

MK

Close