Written by 7:54 pm Diskuse • 22 Comments

Prezidentská volba? U mě dobrý.

Skončilo první kolo a já musím říci, za mě ideální konstelace. Můj kandidát je ve druhém kole, budu jej volit i podruhé, změna názoru nepřipadá v úvahu. Na druhou stranu jak hodnotit neúspěšné kandidáty? Tak předně jsem rád, že vůbec nebyli připuštěni k volbě šílenci, dlužníci a skandalisti. To mi přijde hrozně pro naši demokracii důležité. A zbytek?

Karel Diviš, Tomáš Zíma

Člověk v jejich postavení by měl mít zkrátka zdravý rozum a vědět, kde je nějaká mez a kde není. Osobně si myslím, že toto nemají zapotřebí. Tomáš Zíma neodhadl dobu. Kdyby kandidoval minulou volbu, mohl mít docela slušně našlápnuto, bohužel za těch pět let se společnost změnila a Karel Diviš snad pochopil, ševče, drž se svého kopyta.

Josef Středula

Člověk, který ještě plánoval masové demonstrace proti vládě, odstoupí a podpoří občanskou, ale přeci jenom provládní kandidátku. To je směšné. Jeho dluhy smázne člen ODS. Dostal jsem nějakou informaci ze sjezdu ČSSD, pokud by to byla pravda, jeho odstoupení je ještě skandálnější. Ale jak jsem to často psal, demokracie je krásná v tom, že se každý může ztrapnit sám.

Marek Hilšer

Hlavním důvodem účasti na prezidentské volbě tohoto skandlisty je osobní zdarma promo pro volby do Senátu. Sám se ukázal jako naprostý outsider a osobně si myslím, že i ten Senát projede. Protože byl jen pro okrasu a sledoval pouze své osobní cíle, nikoho ani nezajímá, byť by veřejnost měla zajímat jeho strana Hnutí MHS, která inkasovala 5,4 milionu z našich daní. Tato strana o počtu šesti členů po praktické stránce nevyvíjí jinou aktivitu, nežli inkasování státních peněz pro osobní kampaně Marka Hilšera. Není to nelegální, ale naprosto nemorální to je. A takový je i Marek Hilšer. Jsem tedy rád, že klesl až téměř na dno.

Jaroslav Bašta, Pavel Fischer

Oba dva kandidáti doplatili na naprosto nemorální přístup většiny médií, především skandální je to od České televize, která z těchto kandidátů udělala druhou kategorii. Danuše Nerudová získala celkem slušný procentní zisk, ale kdo si vzpomíná, začínala na nějakých 3%. Osobně si myslím, že především veřejnoprávní televize skandálně zasáhla do práv těchto dvou kandidátů, kteří po televizních debatách dokázali své preference zdvojnásobit. Došlo zde k jasnému poškození obou dvou.

Danuše Nerudová

Skvělý příklad jak vypadá naprosto precizní vedení kampaně do doby, nežli promluvíte. Stejně jsem se musel usmívat, když jsem slyšel její poděkování voličům. Jsem ráda, že jsme vedli pozitivní kampaň, to se nezmění. V závěsu však dodala, nyní musíme pokračovat dál, protože Babiš je zlo. To není zrovna pozitivní kampaň. Po celou dobu se ukazovala jako politicky nevyzrálá a právem skončila na nepostupovém místě. Také pro mě byl komický její příchod na vyhlášení, kdy jsem se jakoby přenesl do KLDR nebo sjezdu NSDAP.

Petr Pavel, Andrej Babiš

Jsem naprosto spokojený s volbou do druhého kola. Oba velmi silní, zkušení kandidáti s rozdílnými názory. Volič si má zkrátka z čeho vybrat. Myslím si, že pro ČR ani jeden z nich není totální průšvih. Jen jedno bych si přál a to se mi nesplní. Pokud vyhraje Petr Pavel, bude můj prezident a bude mít můj respekt. Pokud vyhraje Andrej Babiš, bude můj prezident a bude mít můj respekt. Velmi mi vadí dehonestace kandidátů. Je Babiš totální zlo? Ale dnes jej volilo skoro dva miliony občanů? Jsou snad také oni morální odpad? Jak chcete spojovat národ? To je naprostý nesmysl. A to samé platí o voličích Petra Pavla. Nejsou to pomatení pravdoláskaři apod.. Eskalace nenávisti mi fakt vadí.

Závěrem – otáčej se korouhvičko

Pokud by nám měla tato volba něco ukázat, tak je to a) proměna společnosti b) morální dno značné části politiků, převážně jedné političky. Je důležité si říci, že můj článek o nesmyslnosti skandalizace komunistické minulosti byl opět naprosto pravdivý. Koho chcete vy, moralisté, volit? Jeden údajně v StB, druhý komunistický špion. Nyní se ukazuje, že tato falešná hra na morálku zcela ztroskotala. Je naprosto komické, úsměvné, jak se nyní všichni politici předhání v podpoře nějakého kandidáta. Nejvíce je to však komické z řad TOP 09, která nejhlasitěji kritizovala Andreje Babiše jako agenta StB a dnes jde podpořit „komunistického rozvědčíka“. To vše ukazuje na naši národní morálku. Falešnou národní morálku. Kdyby měli tito lidé, alespoň špetku morálky, nepůjdou volit. Ale to by bylo také špatně.

Také je zajímavá proměna společnosti v přijímání vojáků v rámci veřejného života. V roce 1989 voják v čele našeho státu? Dnes je možné, že ti nejzarytější odpůrci komunistů zvolí vojáka, člena KSČ, absolventa zpravodajského kurzu. Já neříkám, že mi to vadí. Vůbec ne. Ale já jsem to nikdy nekritizoval. Naopak. Co však říkám je, kde je ta vaše pravdoláskařská morálka?

Co bych poradil? Běžte volit a volte rozumem, srdcem, ale volte. Nenechte se zastrašit společností, ať již volíte jakéhokoli kandidáta. Až bude po volbách, přijměme s pokorou a úctou našeho nového prezidenta. Je to náš prezident a hotovo.

MK

Close