Written by 11:43 pm Rady a tipy • 4 Comments

Porovnání tequil Jose Cuervo Especial Gold a 1800 Anejo Reserva

Na začátku tohoto článku jsem chtěl porovnávat tři druhy tequil. Levnou, střední cestu a nějakou těsně pod čarou super luxusních. Nakonec, jak je vidět z nadpisu, jsem tu levnou zcela vynechal. Proč? To bych tu mohl za chvíli psát o ironu. Levná tequilla do cca 300,- je fakt odporné pití. Kdyby si někdo chtěl o tomto nápoji přečíst více, stačí dát na blogu do hledání „tequila“.   

Jose Cuervo Especial Gold

Pro začátek jen velice krátce. Don José Antonio de Cuervo začíná psát historii této značky v roce 1758, kdy získává pozemek ve městě Tequila. Zakládá rodinou farmu, pěstuje modrou agáve a začíná destilovat první alkoholické nápoje. Komerční výroba však začíná v roce 1800 pod názvem „mezkal de Tequila“, později díky lobbingu prostě tequila. Dnes je společnost, byť se již nejedná o rodinou firmu, natolik úspěšná, že každá pátá prodaná láhev je právě Jose Cuervo.

Pokud se vydáte poznávat tento nápoj z modré agáve, a nemáte příliš zkušeností, již tato láhev vás může na první pohled trochu zmást. Zlatá whisky nebo ovocné destiláty. Tam je to jasné. Ale zbytek je bída. A to platí i v tomto případě, kdy je nezkušený spotřebitel lákán na velký název Blue agave, ale při bližším pohledu zjistíte, že je vyrobena s modrou agáve, tj. jedná se o směs. Opravdu kvalitní tequila je 100% agave. Takový destilát lze označovat jako tequila „mixto“, tj. jak již název napovídá, obsahuje alespoň 51% modré agáve a zbytek je většinou destilát z cukrové třtiny, tedy dalo by se říci rum. A to je případ i Especial Goldu.

A jak tedy chutná?

Vůně: rumový vliv je jasně patrný, dále karamel, pepř, pomerančová kůra, květové vůně, ale na mě velmi silný vliv alkoholové vůně. Na obsah 40% je cítit velmi agresivně.

Chuť: opět zajímavá sladkost, která si myslím, že je ovlivněna právě rumem, kam byl dodán cukr. Jinak bych řekl, že v chuti svěží, jasně patrné citrusy a bylinkové květy.

Dokončení: sladké, svěží, ale zároveň díky opravdu citelnému vlivu alkoholu působí nakonec velmi drsně až agresivně.  

Co tedy říci. Od těch hypermarket tequil do 300,- je to určitě milá láhev. Stojí ale dvojnásobek, tj. lze jí pořídit za cca 600,-, ale pozor, litrová láhev. Zda bych si řekl, že bych jí chtěl popíjet samostatnou. No to asi ne. Jasně, kraviny s limetkou / citroném a solí, je totální úlet, ale spíše bych jí viděl jako zajímavou variantu do nejrůznějších koktejlů. Na běžné pití, upřímně, asi ne. Proč? Protože nyní budeme pokračovat druhou lahví 1800.

Již jen rozdíl v barvě jasně ukazuje na markantní rozdíl a to i v kvalitě.

1800 Anejo Reserva

Jak jsem psal již dříve: Tequila Reserva Anejo 1800, letopočet odkazuje na počátek ukládání destilátu do sudů, je přesně ta láhev, kterou vám mohu doporučit, co se týká tohoto druhu, pokud chcete za své peníze opravdu pěknou láhev. Je to vlastně druhá láhev very good value for money. Vstupní surovinou jsou 8 – 14 let staré modré agáve druhu Blue Weber, což je opravdu velmi dobrý a pozitivní základ pro dobrou pálenku. Nyní možná pochopíte, proč je tequila tak drahá, když její skladování v sudu je oproti např. rumu ve stejné cenové relaci tak krátké. V našem případně si destilát pobyde ve francouzském sudu o maximálním obsahu 600 litrů 14-36 měsíců. Za tuto dobu by se měla vtěsnat do vůně vanilka, karamel, banán, v chuti můžete objevit skořici, hřebíček, kokos, kandované hrušky, máslo, dub, karamel, banán, kakao, kdy dokončení je opravdu dlouhé a hřejivé.

Další zajímavostí je, že Tequila Reserva Anejo 1800 se vyrábí v několika variantách pro různé trhy. Např. v Mexiku jí můžete pořídit v síle 35% a ve zbytku světa natrefíte na 38-40%. Byla také první tequilou, která se začala vyvážet za hranice Mexika a to v roce 1975.

Tequila Reserva Anejo 1800 může být za mě nazýván bořič mýtů. Boří vše, co doposud průměrný Čech znal, ochutnal. Nechci říci, že je hvězda v segmentu na českém trhu, ale určitě si dovolím tvrdit, že za cenu opět do 1000,- je to tedy sakra dobrý nápoj, který porazí svoji konkurenci. Dnes ji lze sehnat za cenu cca 850 – 900,-, jasně, jsou i dražší prodejci. Pokud bych měl totiž porovnat např. Olmecu, souboj skončil.

Závěrem

Zde je prostě vidět, jak funguje tvrdý byznys. Rozdíl 300,-, ano, je to 50%, ale pořád pouze 300,- a úplně jiný produkt. 1800 je krásná, uhlazená, prostě za tu cenu proti ní nic nemám. Naopak, opravdu zajímavé pití. Je pravdou, že ještě před dvěma lety bych si vůbec nedovolil myslet na to, že by mi tequila mohla chutnat a ejhle, musím přiznat, že jsem mile překvapen a jedu si na vlně své soukromé popularity, což je vidět i z obsahu téměř vypité 1800.

Dnes musím říci, že pokud bych si chtěl vybrat opravdu dobré, tvrdé, nenačančané pití pro pořádného chlapa, pak bych sáhl po tequile. A docela si říkám, že se asi hecnu, nakoupím další 10l sud, 15l tequily a začnu experimentovat. Pokud zraje tak krátce, jak bude asi vypadat za pět, deset let. No, upřímně, asi jsem plně rozhodnutý. Jdu do toho.

MK

Close