Written by 12:52 pm Rady a tipy

Barové pábení 03/2020 – Archiv

Atlantico Gran Reserva 25y

Tento rum je pro mě návrat do minulosti, když si vzpomenu, že jsem si koupil 4 ks této láhve v roce 2014. Proto je nyní pro mě milou příležitostí porovnat tehdejší obsah s tím současným. Na první pohled můžeme vidět, že došlo v roce 2017 k aktualizaci designu obalů, což popravdě chválím, protože mám rád těžší a robustnější láhve. Celkově i etiketa má zcela novou myšlenku a odpovídá dnešním trendům, i když popravdě, je to taková matějská pouť, která se má tvářit jako minimalismus.

Když bych měl porovnat obsah láhví čistě strojově podle údajů, tak v teoretické rovině dnes dostáváme o něco lepší blend. Dříve jsme si kupovali soleru z 14-25y rumů, dnes 15-25y. Jasně, jeden rok, ale na druhou stranu, každý bod se počítá. Když se ještě pozastavím nad cenou, tak jej kupuji za téměř identickou cenu i dnes v roce 2022.

Na druhou stranu, pokud se zabýváme obsahem, měli bychom být upřímní. Nic proti oficiální charakteristice, kdy byste měli cítit a užít si jemně spálený dub, sladkost cukru, vanilku, citrusy, med, máslový konec. Já bych přidal jemný kouř a takové ty kulaté máslové sušenky. Ale to je můj dojem. Rum je blend speciálně vybraných rumů trojího typu: agricole, melasový a malta rum. Dozrává systém solera v dubových sudech, které nejsou úplně hvězdou mezi tím, co se na trhu prodává, ale to chápu, whisky dravci mají lepší možnosti. A nyní přichází zásadní údaj. Společnost byla založená v roce 2008. Takže o nějaké vlastní produkci romantického typu si můžete nechat jen zdát. Rumy se prostě nakupují a následně míchají. Pro někoho možná zklamání, pro mě běžná praxe, buďte v klidu. Ron Atlantico je tedy silně komerční záležitostí, která svoji tvář ještě v roce 2011 spojila, a to i majetkově, s osobou Enriqua Iglesiase. Ať si tedy můžeme myslet, co chceme, tento rum byl např. v roce 2010 oceněný porotou Golden RumBarrel Awards jako nejlepší solera rum na světě a i nadále je velmi dobře hodnocen. Těch medailí je mnohem, mnohem více.

Když porovnávám 2014 verzi a 2019 verzi, nerad bych se pouštěl do nějakého divokého posuzování. Byť se obě láhev jmenují stejně, obsah je jiný. Nechci říci jeden je lepší, druhý horší, ale jiný určitě. Když budu upřímný, i přes vše, co jsem zde napsal, si myslím, že Atlantico Gran Reserva 25y je za cenu kolem 1000,- Kč není best, ale very good value for money. Nejde srovnávat whisky a rum, prostě buď to nebo to musíte mít rád, nebo obojí, ale určitě se jedná o odlišné destiláty. Pokud ale máte k rumům vztah, musím říci, svoji tradiční otázku. Kolik by stála 25y solera whisky? (jasně, nesmyslný název) Ale kolik? Co koupíte za 1000,- Kč? Pokud se zamyslím nad touto láhví komplexně, nemám proti ní vůbec nic. Naopak. Je to opravdu velice dobrá koupě, velice dobrý rum, velice dobrá cena, ale v žádném případě ne investiční láhev. Za zhruba tisíc korun vám udělá mnoho a mnoho radosti. A pokud si prostě chcete koupit láhev 25y a strčit jí prostě pro zábavu do kredence a vyndat za dvacet let jako zajímavost, super volba. Byť je mi jasné, že pravověrní rumaři řeknou, tohle ne. Já ale hodnotím láhev kolem již mnohokrát zmiňované tisícikoruny.  

Tequila Reserva Anejo 1800

Tento článek o tequile začnu velmi netradičně, možná poučně. Asi neznám jiný, známý alkoholický nápoj, který je Čechům tak vzdálený a zároveň tak blízký. Asi každý Čech ochutnal někdy tequillu, která buďto nebyla tequilou, nebo její kvalita se rovnala francovce Alpa. Nic proti tomu, i já jsem jako mladý a naivních chlapec popíjel tequilu se solí a citrónem, kdy se dnes musím sám sobě smát. Jedna kyselina, iron, druhá kyselina, radost a ráno bolehlav. To by byla ta odvrácená strana. A kde je ta pozitivní. Když jsem navštívil naše diplomatické zastoupení ve Washingtonu D.C., byl jsem poučen o české komunitě v USA. Ne, že bych byl holátko boží, ale informace od H.K. byli omračující. Faktem tedy je, že největší československá komunita v procentech je ve státě Nebraska, kde tvoříme cca 5% obyvatel, což je nějakých cca 90 000. Co do počtu je to však v Texasu, kde dnes žije téměř 180 000 osob československého původu, přičemž 13 000 hovoří i v páté generaci česky a čeština je za angličtinou, španělštinou třetí nejpoužívanější jazyk v Texasu. Zkrátka úžasné. Minulý rok jsem měl tu příležitost s Texasanem s českými kořeny oslavit „redneck“ Den nezávislosti. A pokud se něco v Texasu na tento den mj, ikonicky pije, pak je to tequila. Jak vidíte, kruh se pomalu uzavírá. Tehdy jsem přinesl na oslavu zlatou prémiovou Olmecu a Patróna. Wau, tequila je dobré pití. Skvělé. Pije se čistá, jen tak a poté se zapíjí vodou. Nic víc není potřeba. Koho by zajímalo více, ten si přes vyhledávač na blogu může zadat tequila a mezcal. Možná zajímavé čtení.

Nic, zpět k láhvi. Tequila Reserva Anejo 1800, letopočet odkazuje na počátek ukládání destilátu do sudů, je přesně ta láhev, kterou vám mohu doporučit, co se týká tohoto druhu. Je to vlastně druhá láhev very good value for money. Vstupní surovinou jsou 8 – 14 let staré modré agáve druhu Blue Weber, což je opravdu velmi dobrý a pozitivní základ pro dobrou pálenku. Nyní možná pochopíte, proč je tequila tak drahá, když její skladování v sudu je oproti např. rumu ve stejné cenové relaci tak krátké. V našem případně si destilát pobyde ve francouzském sudu o maximálním obsahu 600 litrů 14-36 měsíců. Za tuto dobu by se měla vtěsnat do vůně vanilka, karamel, banán, v chuti můžete objevit skořici, hřebíček, kokos, kandované hrušky, máslo, dub, karamel, banán, kakao, kdy dokončení je opravdu dlouhé a hřejivé.

Další zajímavostí je, že Tequila Reserva Anejo 1800 se vyrábí v několika variantách pro různé trhy. Např. v Mexiku jí můžete pořídit v síle 35% a ve zbytku světa natrefíte na 38-40%. Byla také první tequilou, která se začala vyvážet za hranice Mexika a to v roce 1975.

Tequila Reserva Anejo 1800 může být za mě nazýván bořič mýtů. Boří vše, co doposud průměrný Čech znal, ochutnal. Nechci říci, že je hvězda v segmentu na českém trhu, ale určitě si dovolím tvrdit, že za cenu opět do 1000,- je to tedy sakra dobrý nápoj, který porazí svoji konkurenci. Pokud bych měl totiž porovnat např. Olmecu, souboj skončil. Jediným problémem je, že Češi jsou zvyklí kupovat tequilu v Lidlu za 249,- a říkat, fuj to je hnusný. Tak já říkám, že tequila je fakt super pití, nepotřebuje žádný doprovod, ani ohřát, ani podchladit ani nic. Ona si totiž na nic nehraje, ona prostě skvěle chutná. Za mě je to jasný tip do baru na super pití.

Závěrem

Barové pábení je o rozmanitosti. Je to o tom, co si dát do baru a bar by měl být pestrý. Nikdo nejsme stejný a já chci svým známým a přátelům nabídnout široké spektrum destilátů, které ale mají své nepopiratelné kouzlo. Není to o tom popíjet láhev za 5000 a více. Je to umění vybrat si cca do 1000,- a potěšit sebe i své okolí. Obě láhve mají dvojí optiku. Pro běžného konzumenta se zdají být luxusní, pro gurmána a notorického požitkáře lehce komerční. Obě skupiny ale musí uznat, že je to fakt dobré pití. Předsudky bokem. Jedna láhev do měsíce za tisícovku. Stojí to za to krásně žít.

MK

Close