Written by 9:44 am Moda a styl

Jak dlouho vydrží ručně šitá obuv

Jsou ručně šité boty po čtyřiceti letech škrpále nebo Château Mouton-Rothschild? Záleží v jaké společnosti se pohybujete a jaké máte myšlení. Za mě jsou tedy šperk. A proč?

Bespoke obuv vyžaduje vyšší počáteční investici, a tak se mě vcelku dost lidí ptá, jak mám dlouho ty svoje boty, jak dlouho je budu moci nosit a jak dlouho budou vypadat takto hezky. Vezměme to tedy hezky popořádku.

Co ovlivňuje délku životnosti vaší obuvi:

  • Výběr ševce – pokud chcete, aby vám boty dlouho vydrželi, musí se především dobře ušít. Na trhu je již dnes vcelku dost ševců různých kvalit a cen. Je tedy na vás, kolik chcete investovat do jména a kolik do provedení práce.
  • Výběr kůže – nejkvalitnější kůže je například z krokodýla. Ale je také nejdražší. Záleží na vkusu a finančních možnostech. Mně se osvědčila telecí kůže. Je tenká a pevná
  • Napínáky – velmi důležitá věc. Pokud chcete investovat více, cedrová varianta bude skvělá, pokud méně, pružinové z Ikei za dvacet devět korun je nouzová nutnost. Pokud je nekoupíte, do pěti let se s obuví rozlučte.
  • Krémování a údržba – o kůži je nutné se pravidelně starat. Jakékoli zanedbání se na jejím vzhledu i další kvalitě projeví velmi brzy.
  • Samotné nošení – kůže nemá moc ráda vlhkost, bahno, ostré předměty, topení atd. Možná to přeženu, ale do pole jsou gumáky. A také nezapomeňte, že si kůže prostě potřebuje po nošení odpočinout.

Takže pokud jste si vybrali kvalitního ševce, dobrou kůži, o boty se staráte a nosíte je tak, jak máte, nyní vězte, že vám budou dělat radost čtyřicet let a více. Tj. celý život.

Paradoxy kvalitní obuvi:

  • Nová obuv se nikdy nebude lesknout jako stará. Sice je od ševce dostanete perfektně naleštěné, ale opravdový lesk a patinu dostanou prostě časem.
  • Staré jsou lepší jak nové. Je to tak. Po letech se vám krásně přizpůsobí noze a začnou mít na sobě stopy po nošení, tedy patinu. Nebojte se jí, naopak jí vítejte. Nové boty si dokáže koupit každý hňup, ale vaše obuv by měla celému světu ukazovat: Podívej, pořídil jsem si tak kvalitní výrobek, že mi vydrží po celý život. A o tom je přesně gentleman životní styl.

Svoji první ručně šitou obuv mám již sedm let a pořád vypadá doslova jako nová. Nejvíce mě potěší, když se mě známí zeptají: To jsou pořád ty samé boty, nebo máš nové? S hrdostí odpovídám: To jsou si samé a zvykej si. Budu je mít ještě v důchodu.

Pro srovnání se podívejte na přiloženou galerii, kde jsem si dovolil ukázat obuv prince Charlese, dnes Karla III. Tento britský monarcha, byť velice bohatý, nosí svoji obuv více jak čtyřicet let. Je vrásčitá, popraskaná, opotřebovaná a spravovaná. Přesto by je za nové nikdy nevyměnil. A rozhodně to není tím, že by na nové neměl. Pokud tedy uvažujete o opravdovém gentleman stylu, měli by být boty tím prvním, o co byste se měli zajímat. Ony vás totiž budou provázet celý život, celý život vás budou zdobit, nikdy nevyjdou z módy a budou tou nejlepší vizitkou, jakou si můžete přát.

MK

Close