Written by 8:03 am Rady a tipy

Balvenie 16y, 17y, 18y DOPORUČUJI ideální investice září 2022

Situace na trhu s investičním alkoholem se začíná poměrně výrazně měnit. A rozhodně neříkám, že k horšímu. Vše má své pro a proti. Ještě před třemi lety jsem mohl v klidu vybírat z pěti až šesti lahví, které doporučit, dnes je tomu naopak. Do poslední chvíle se rozhoduji, protože trh, co se týče zajímavých tipů, stává se impotentním. Je ale také pravdou, že pokud se již pro nějaký tip rozhodnete, stojí to už za to. V září proto netradičně doporučím místo jedné láhve tři. Proč?

Balvenie jsem ve větším nakupoval někdy v letech 2017-2018. To byla ještě za slušnou cenu. Nyní jsem se díval do svých poznámek, první Balvenie 21y jsem zakoupil přesně v říjnu 2015 za 3574,-. I přesto, že tyto láhve byly vždy o něco dražší nežli konkurence, jejich profit je také přirozeně nižší, dnes se naopak dostávají pomalu na výslunní, což nám může ukazovat Balvenie 17y Doublewood.

Proč mě právě tyto láhve zaujaly

Balvenie byla vždy zajímavá whisky, byť se sem myslím napřímo nedovážela, ale whisky nadšenci jí zakoupili v zahraničí a nám běžným spotřebitelům ji dopřáli. Nikdy jsem také neviděl nějaké nezávislé plnění či něco podobného. Na druhou stranu, kdo ochutnal, musel uznat, že se jedná o proklatě dobrou a osobitou whisky. Již tenkrát jsem diskutoval s Jiřím, že já Balvenie věřím, on měl trochu jiný názor, neříkám, že špatný, ale jiný. Dnes se však ukazuje proměna trhu. Balvenie 17y Doublewood, ta se již shání složitěji, Balvenie Triple Cask 16y a Balvenie Pedro Ximénez Cask 18y jsou dnes mými tipy a na zajímavou whisky investici. Jejich cena začíná více jak zajímavě růst, ale její růst, což je pro mě mnohem důležitější, je konstantní. Pro mě je lepší, když láhev udělá každý měsíc dva, tří dolary, nežli jednou za rok dvacet.

Jak vidím jejich budoucnost

Balvenie je whisky, která si jde svojí cestou. A to jak v láhvi, designu, marketingu i whisky samotné. Někdy jste v módě, někdy ne, ale vaše doba prostě jednou přijde. Je to pořád lepší, být osobitý, nežli honit nejrůznější trendy, jít rychle nahoru, pak trend přejde a není o vás zájem. To jsem měl u této whisky vždy rád, i přesto, že se mnohým zdála neosobní. Dnes je právě Balvenie tichou hvězdou mezi marketingovými dravci, kterým došel dech. Jeho zákazníci zůstali a nový přicházejí. Já jí osobně vidím tak, že je to hvězda, na kterou si musíte počkat. Ano, budete jí mít doma rok, dva, pět, ale pak se stane očekávané a můžete to vidět na téměř všech jejích lahvích. Začne se sakra zajímavě, ale konstantně zhodnocovat. A to chcete mít doma, tedy pokud nejste spekulant, rychle nakoupit, rychle prodat, hurá jde se na večeři a na konci nemáte vůbec nic, než pofidérní zážitek.

Závěrem

Pokud chcete vlastnit osobitou whisky, byť si na zhodnocení budete muset počkat, využijte tohoto tipu. Ona ta 17y zde nebyla dána náhodou. Byl to jasný odkaz na fakt, jak rychle se může tato láhev vyprodat a jak snadno člověk přijde o zajímavý, konstantně rostoucí produkt. Zkrátka na některé věci si musí člověk počkat. A to já mám zase rád. Takže žádný spěch, nyní si v klidu vyberte a uložte, za dva roky si na mě vzpomeňte a řekněte, ten kluk měl zase pravdu. Vše na tomto světě má svůj čas a radost.

MK

Close