Written by 11:49 am Rady a tipy

Jak poznat pravé Chianti

Jako vinař s oblibou říkám. Všichni znají Chianti a Tokajské, ale nikdo jej skutečně nepil. Je to samozřejmě vcelku slušně přestřelené, ale zároveň i pravdivé. Skutečně jste pili opravdové Chianti nebo Chianti z rozhodnutí EU a lobbingových skupin?

Co je to Chianti

Na začátku je dobré si vůbec vysvětlit, co to Chianti znamená. V žádném případě nejde o odrůdu, jak se mnozí domnívají, ale o kupáž vína. Chianti je nevelké území v toskánské oblasti poblíž Florencie (Itálie). 

Kupáž

Jedná se o vinařský termín pro scelování vín (z franc. coupage). Cílem kupážování je dosáhnout nejen senzorické stability produktu mezi jednotlivými ročníky, například při výrobě cognacu nebo šampaňského šumivého vína, ale také získat z více základních složek cílový špičkový produkt, například při scelování vín pro výrobu cuvée.

Závist a vlastní malost

Chianti je velmi specifická oblast jako např. Cognac, Chamapagne, Tokaj atd.. Tato vína mají ve světě velmi dobré jméno, a tak se zcela přirozeně prodávají lépe nežli vína konkurenční. To se nelíbilo ostatním vinařům, kteří přímo sousedili s kolegy a používali označení Chianti. Již na vojně se říkalo: Co nezmůže puška, to nahradí tužka. Proto se vydala mocná vinařská lobby do EU, aby si vymohla rozšíření „oblasti“ Chianti, což se také zhruba před čtyřiceti lety podařilo. K čemu tímto rozhodnutím došlo? No především k organizovanému šizení zákazníka a umělému navyšování nereálné ceny.

Chianti classico 

Tento stav přirozeně vyvolal protireakci původních vinařů, kteří se chtěli a chtějí oddělit od rozhodnutí evropského úředníka. Jak to udělat? Jednoduše. Na etiketě můžete nalézt nový přídomek Classico. Jedná se produkci vín z originální oblasti Chianti.

Jak poznat pravé Chianti na první pohled

Není to zase až tak složité, tedy pokud je člověk znalí. Na prvním místě je již samotný název Classico. Následují údaje na etiketě. Každá láhev je číslována, sledována státním italským úředníkem. Tím se dostáváme k designu a ke dvěma dalším znakům. Růžové kolkové pásce kolem hrdla láhve a samolepce s černým kohoutem, neklamným to znakem původního Chianti.  

Chianti Classico

Jak jsme si na začátku říkali, jedná se o kupáž, jejímž složením je minimálně z 80% odrůda Sangiovese a zbytek tvoří ostatní modré odrůdy.

Sangiovese, název z latinského Sanguis Jovis (Jupiterova krev), je jednou z nejstarších odrůd světa. Má mnoho „klonů“ jako např. Sangioveto, Sangiovese Grosso, Sangiovese Piccolo atd.. Mezi ostatní doplňkové odrůdy patří např. Canaiolo, Trebbiano a Cabernet Sauvignon.

Minimální obsah alkoholu je u základní řady 12% a v rezervě na 12,5%. Obsah je však většinou vyšší a pohybuje se, spíše bych ze zkušenosti řekl, reálně kolem 13,5% a výše. Rezerva musí také zrát před lahvováním minimálně 24 měsíců.

Černý kohout – pověst vs. realita

Nejdříve bych se trochu zasnil. Jak to tak v Itálii často bývalo a dodnes tomu není jinak, hádaly se dvě městské republiky o své hranice. Řešení tohoto sporu bylo údajně velmi bizarní. Obě strany se dohodly, že budou pozorně čekat, až ráno na každé straně zakokrhá kohout. To bude signál pro rychlého jezdce na koni, aby vyrazil. Kde se oba jezdci setkají, tudy povede hranice.

Sienští si vybrali kohouta bílého, dobře krmeného, který už nebyl ani vzhledný a de facto ani ničeho schopný. Florentští si zvolili pravý opak. Černého kohouta s přísnou dietou, zkrátka žádné rozmazlování. 

Nastal den D a vše bylo připraveno. Jak už asi tušíte, černý kohout nemohl asi z hladu dospat a začal kokrhat ještě před svítáním, zatímco bílý kohout si přispal. Florentský jezdec tak měl výrazný náskok. K setkání došlo u městečka Fonterutoli, tj. cca dvanáct kilometrů od Sieny. A takto dle pověsti vznikla oblast Chianty classico a oslava černého kohouta.

Realita často nebývá tak romantická. Již od 14. století byl černý kohout součást znaku Ligy Chianti, která tuto oblast a komunitu ovládala. Užití tohoto zvířete je tedy více jak přirozené a symbolické.

Závěrem

Možná vám došlo, jak je dnešní svět šílený. Závist, malost, hloupost. Chudák spotřebitel, aby se ve všem vyznal. Osobně si ale myslím, že po přečtení dnešního článku na černého kohouta již nikdy nezapomenete. Ona popravdě cena mezi Chianti a Chianti classico není nijak velká, často nulová. Je dobré znát, vědět a za své peníze si koupit to, co očekávám.

MK

Close