Written by 7:18 am Lifestyle • 2 Comments

Ideál mužské krásy? Netřeba se trápit.

Dnešní článek bych pojal jako lehké zamyšlení nad několika málo nesmyly, kterými se nejeden z nás trápil v pubertě, nedávné minulosti, ale možná i dnes. Zkusíme se zamyslet nad tím, zda má cenu se trápit nad nedokonalostmi a jaké jsou paradoxy dneška. Však ženy by mohli hovořit snáze. Ještě v Itálii naše něžné pohlaví zápasí s obezitou, aby letecky dvě hodiny trpěli a umírali lidé na podvýživu. Ale zpět k mužům. Ideál krásy se mění každé tři roky a to, že nyní nejste v kurzu, vůbec neznamená, že zítra to bude naopak.

Vlasy

Nejlépe je začít sám u sebe. Kolik jsem se toho před dvaceti lety natrápil, že mi začínají padat vlasy a zkoušel jsem opravdu leccos. Až mi můj bratr řekl jedinou pravdivou myšlenku. Martine, kdyby něco skutečně fungovalo, všichni herci, králové a byznysmeni by si to koupili. Polkni to svinstvo. No a měl pravdu. Dnes mě nedostatek vlasů nechává klidným, zvláště, když tímto problémem „trpí“ stále více a více mužů a doba hippies je pryč.

A jak hovoří poslední sociologické výzkumy? Vypadávání vlasů nejvíce mužů pozoruje kolem 35. roku. Pokud byla měřena atraktivita, fyzická přitažlivost, sociální vyspělost, sociální status a třeba také inteligence z pohledu ženy, muži s řídkou pokrývkou hlavy excelovali.

Z vědeckého pohledu bylo zjištěno, že plešatí muži mnohem méně trpí některými formami rakoviny, jako např. prostaty, což popravdě také není k zahození. Dle údajů Národního onkologického registru z roku 2013 činí počet nově zachycených karcinomů prostaty v ČR 132,6 případů na 100 000 mužů a úmrtnost 28,5 případů na 100 000 mužů. No, každý bod se počítá.

A jak se bráním já? Byť jsem věřící člověk, dávám k dobru Darwinovu teorii. Pokud je pravda, že člověk pochází z opice, byl tedy chlupatý. Postupným vývojem ochlupení ustupovalo. Pokud jsme dnes plešatí a máme málo chlupů, znamená to tedy, že jsem nejvyšším vývojovým článkem člověka. Vyřešeno.

Penis

Tak tohle snad nebude osobní, ale zcela nepochybně to sem patří a patří to i k základnímu vzdělání muže. Když píši tento odstavec vzpomínám si A.G. v krásné komedii Teorie tygra, kdy p. J.B. odpovídá na otázku, proč on je v blázinci: Jsem tu kvůli nedostačivosti v sexu. Všude to čtu, jeden orgasmus, dva orgasmy, tři orgasmy. A kvalitní žena dneska vyžaduje kvalitní sex.

Nyní to pojmu čistě jako člověk klasického vzdělání. Historie umění nás velmi snadno poučí. Pokud milujete antiku, pak jste si mohli všimnout, že sochy mají většinou malý penis. Proč tomu tak je?

  • Tak předně na rozdíl od asijských a afrických soch je vyobrazován v klidu.
  • Staří Řekové nebyli nějací snílkové a rádi viděli svět pokud možno reálně.
  • Malý penis byl znakem intelektu a úspěchu, který zajišťoval lepší geny a tím i značnou přízeň žen.
  • Sochy s velkým penisem jsou zobrazovány spíše jako zvířata.

Pokud tedy hovoříme o starořecké kultuře, byla privilegována inteligence, úspěch, cnost, sebeovládání atd.

Z pohledu antropologie nedošlo v průběhu posledních dvou tisíc let k žádným výrazným změnám. Jen dnes je vám prostřednictvím médií předáván více bizár. My všichni pod dvacet jsme zkrátka úplně normální.

Florence, Italy 15.06.2016. Statiue of David di Michelangelo in Galleria dell’Accademia,Image: 319182687, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Zdobení těla

Mezi největší propadák současnosti patří tetování. Žádné zdobení mužského těla nezaznamenalo tak výrazný nárůst pozornosti a takový propad. Dnes se již můžeme jenom smát velmi často prostoduchým tetováním obou pohlaví. Mužům na pažích, dámám nad zadečkem.

Stejně tak, jako zmizeli náušnice, prstýnky, šílené řetězy, nedávno populární náramky, vracíme se k základní lidské přirozenosti. Hodinkám. To je v současné době jediný šperk se snubním prstýnkem, který chápu u mužů jako krásný. Vše ostatní je pouze krátkodobé poblouznění odsouzené k zapomnění a po nějaké době i k parodování. Na rozdíl od řetízků, které lze velmi snadno sundat, ty zlaté dokonce chápat jako jistou formu investice, je tetování doživotním stigmatem. Je mi jasné, že vyznavači tohoto zdobení se mnou zásadně nesouhlasí, ale je to můj názor, byť opět nelze paušalizovat. Sám jsem s tím jeden čas vnitřně velmi bojoval. Škoda, že nelze vyhlásit tetovací amnestii. Bohužel odstranění je mnohdy dražší, jak pořízení a tak i nadále budeme na plážích vidět smyslné ornamenty apod..

Lehká nadváha, svaly apod.

Je až pozoruhodné, že i já, při své výšce a váze, nemám ideální BMI, který je stanoven na 78 kg. Pro mě šílené, leč nechávající naprosto klidným, protože nejsem v současnosti ochoten změnit svůj styl života a vyměnit víno za vodu, vždyť i Ježíš to dělal opačně, a nejsem ochoten se vzdát všech těch lahodných pokrmů za kus „trávy“. Proč také. Zahodil bych ty roky, kdy jsem se učil péct a vařit. Právě jsem si vzpomněl na krásný příběh a zkušenost: Karle musíme domu, jinak mi zvadne večeře.

Zatímco v šedesátých letech byl ideálem krásy James Bond, následně vystřídán akčními hrdiny kulturisty, pokračovaje přefiltrovaním do fitness postavy s „pekáčem buchet“, dnes se opět vracíme k ideálu československých bratrů Sokolů, Jamese Bonda, tedy k lidské přirozenosti. Nedávno jsem četl zajímavý článek o zatajování informací ohledně kulturistiky. Krásné pojednání o zničených srdcích, játrech, kolenou a páteřích. Komu říká něco jméno Ronnie Coleman, může si nyní přečíst, jak chlapec čeká na další operaci ve strachu, zda vůbec bude schopen normálního pohybu. Jak naivně zní výrok: Zdraví na prvním místě. To už je snad reálnější světový mír.

Netřeba se přít, vždy tu budou posilovny, lidé vzývající kult lidského těla vybudovaného pomocí chemie. Nicméně ale, doba těchto chodicích budov doprovázených blondýnkou s umělými prsy a malými psy pomalu končí. Následky však budou těžší.

Na druhou stranu se musíme ale také v rychlosti pozastavit u obézních lidí a opět se vrátit ke starým Řekům, kteří chápali obezitu jako velmi nevzhlednou a vážnou nemoc. Tito lidé byli velmi často terčem posměchu. Tak asi tak.

Make up a líčení

Já už ani nevím jak se ti XYsexuálové nazývají. Každopádně tu máme nový trend pánských make upů, líčení, lakování nehtů apod.. Gratuluji. Dávám tomu rok, maximálně dva a budete opět směšní.

Povolání

Do přitažlivosti muže se výrazně promítá i povolání. Dříve to bývali vojáci, dále zpěváci, herci, sportovci, aby dnes patřili mezi největší celebrity kuchaři, cukráři, hráči karet a šipek. Není tedy na místě propadat depresi. Zítra můžete být celebritou vy.

Závěrem

Ještě nikdo nikdy nevymyslel nic lepšího, nežli je být inteligentní muž. To je skutečně největší afrodiziakum, jaké si můžete představit. Když se snoubí šarm a inteligence, a je jedno u jakého pohlaví, však poslední výzkumy již opravují krásu slavné Kleopatry, nikdy to nemůže dopadnout špatně. A hlavně, v tomto směru se nemusíte bát. Konkurence nikdy nebyla veliká.

Jen bych ještě dodal poslední trend a závěrečnou radu. Podle posledních výzkumů, lidstvo rozeznává 54 pohlaví. Když jsem byl ve Washingtonu, byl jsem poučen, že tam již rozeznávají 74 pohlaví. Poslední šílenci tvrdí, že počet pohlaví přesáhl již 100. Někteří mladí lidé dokonce neumí své pohlaví určit a nazývají se tzv. fluidy, tj. proměnlivé pohlaví. To si vždy vzpomenu na film Samotáři. No a má rada na závěr je tradiční: Kašlete na módní trendy, buďte muž. Ani nevíte, kolikrát jsem slyšel: To mi řekni, co já na tobě vidím. A já odpovídal vždy stejně. To já také nevím, ale hlavně, že to funguje.

MK

Close