Written by 11:05 pm Rady a tipy

Whisky a destiláty. Investice bez limitu 07/2022

Opět po delší době tento typ článku. Nebylo z čeho moc vybírat, no ono ani nyní není, lahví je omezené množství, ale kdo je pravidelným čtenářem, má výhodu. Dnešní tipy budou tedy pro rychlé, protože jsem vybral zajímavé láhve, některé opakovaně, berte to tedy spíše jako článek: co zajímavého je na českém trhu, ale přišlo mi škoda je nezmínit, protože také za měsíc již mohou být nedostupné. Pojďme tedy rovnou na to.

Redbreast 27y

Těchto láhví jsou na českém trhu jednotky. Je mi jasné, že doba je těžká, takže cena kolem 16 000,- nemusí být pro každého. Na druhou stranu sem tato vynikající whisky rozhodně patří. Krátké oficiální představení:

Nejstarší verze v rodině Redbreast, 27 Year Old, je Single Pot Still Irish Whiskey obsahující výhradně whiskies Pot Still, které byly třikrát destilovány, zrály v těch nejlepších sudech po bourbonu, sherry a portském po dobu nejméně 27 let.

Za mě je Redbreast po Laphroaig další velice perspektivní značkou whisky, kterou stojí mít ve sbírce. Nyní již mám téměř připravený článek „Soumrak whisky titánů“, proto si myslím, že je dobré dívat se trochu bokem. Již dávno jsou pryč doby, kdy jsem kupoval 30y whisky za 5 000,-. Bohužel tohle je realita, ale i s odkazem na mé minulé články, pokud chcete skutečně dobře investovat do nějaké láhve, je to právě tato. Pomalý, ale velice konstantní růst cenný je zaručený.

Dingle 4 a 6

V minulosti se již v mých doporučeních obě láhve objevili, není třeba popisovat více. Za mě jen upozornění, že se volné láhve k prodeji blíží k nule, na trhu je posledních pár kousků a je skutečně k zamyšlení, zda je nemít ve své sbírce. Obě jsou láhve, které určitě neprodělají, a jak si myslím a vidím u Dinglu, byť první dvě láhve by o něčem jiném, postupně tato řada bude dále a dále pokračovat, takže v rámci dlouhodobého plánování budou do cca sedmičky zajímavými sběratelskými kousky.

Kilkerran 16yo

I tuto whisky jsem v nedávné minulosti doporučoval. Na českém trhu se ještě tu a tam objeví opět v jednotkách kusů, takže kdo chce za velmi slušnou cenu fakt dobrou investici, za max. do 2500,- super koupě.

Glenmorangie a Tale of Winter

Tak asi normální bych sem tuto láhev nedával, ale nevím, zda je to „vůbec možné“ nicméně je i v ČR ke koupi za necelých 2200,- a to v počtu 83 ks. Takže není žádná tlačenice. To nic nemění na tom, že investičně je to super koupě, ale na svoje zhodnocení si musí jako každá láhev počkat. Takže, kdo nestihl, je na trhu.

The Balvenie Carribean Cask 14yo

No konečně po dlouhých letech se začínají tyto láhve hýbat. Tato whisky je bezpochyby chuťově velice zajímavá, kvalitní, ale také pro začínajícího sběratele za velmi příznivou cenu. Do 1800,- je to opravdu skvělá whisky, jejíž investiční potenciál se projeví za několik let, ale určitě tu bude. Balvenie je další nedoceněnou lahví v oblasti investičního alkoholu. Myslím si, a kdo čte blog od začátku, že Balvenie byla jednou z opravdu podceňovaných lahví, aby dnes ukázala všem ostatním, velká chyba. Kdo sežene, super koupě.

Sempe 1981

A na úplný konec musím dát armagnac mého roku narození. Za cenu pod 2000,- je to prostě naprosto skvělé pití a investice do budoucna, protože co budu pít na oslavě 50, 60, 70 a snad i více? Jen to nejlepší, co se v době mého narození zrodilo.

Závěrem

Několik rychlých tipů, které musí potěšit každého sběratele. Za nedlouho, možná poslední den v měsíci, vyjde nový článek „Soumrak whisky titánů“. Malé zamyšlení o obsahu mých předchozích myšlenek. Kdo investoval s rozumem, zvítězil. Kdo vydržel a vydrží, bude dvojitý vítěz.

MK

Close