Written by 8:43 am Diskuse • 15 Comments

Vaše otázky, mé odpovědi

Na mail dostávám určité množství otázek, které se do určité míry cyklicky opakují. Nyní se na ně pokusím odpovědět článkem.

Pořád si myslíte, že se vyplatí investovat do destilátů? Můžete porovnat např. whisky a bitcoin?

Od začátku jsem byl naprostým skeptikem všech elektronických měn, byť přiznávám, z investičního hlediska, když byl bitcoin za centy, dolary, byla chyba něco nenakoupit. Jenže nebudu zde dělat trapného, říkat nesmysly a dělat chytrého. I dnes si myslím, že investovat do něčeho, kdy nevíte, zda systém nebude za hodinu vypnutý, majitel je nevím kdo, nemáte žádné záruky, jistoty a stát od všeho dává ruce pryč, může jen úplný blázen, ne spekulant, tam je to jiné, aby investoval do podobného nesmyslu. Bitcoin jde nyní dolů. No on to na chvíli zvrátí, zase půjde nahoru, ale v dlouhodobějším horizontu, je to naprostý nesmysl, klesne na dno a hotovo. V nějaké podobě tu vždy bude, ale stane se z něho jakýsi fetiš a pomník hlouposti. Jen úplný blázen investuje do něčeho, co uměle zvyšuje na dotacích přežívající podnikatel, který toho již napovídal tolik, že jej velice pravděpodobně bude mít budoucnost a následně pak historie za největšího podvodníka. Všichni si přejí, aby to Elon všem nandal, ale jeho úspěch je založený čistě na dotacích. Chudí mu platí, aby byl bohatý. Osobně bych mu všechny dotace sebral a bylo by po kouzlu. Pak ať si děti pojmenuje třeba R2D2. Mě je to jedno. Naopak víno, destiláty, to je investice prověřená staletími. Víte, co kupujete, od koho kupujete, co je uvnitř a více méně víte, za kolik to v budoucnosti prodáte. Nevydělává to tolik, ale je to poctivý obchod, protože i klient ví, co nakupuje. A takové já rád.

Před dvěma lety jsem koupil láhev XY a nyní bych jí chtěl prodat? Nevíte, kde je ideální místo?

O tomto tématu tu byla řeč mnohokrát, podívejte se na zahraniční aukce, něco je i u nás v ČR, ale prosím, pokud tu byl čtenář, který vlastnil restauraci, přišel covid, rád pomohu s prodejem. Ale pokud někdo vlastní láhev rok, dva a čistě ze spekulativních důvodů, aby vydělal 1500,-, ji chce prodat, velice se omlouvám, na to nemám kapacitních důvodů čas. Nemějte mi to za zlé, ale vždy říkám, držte láhve, co to jde. Ideálně 20 let. Kvůli tomuto článku jsem se díval na investiční láhve z let 2014. Skvělé výsledky. Ale musel jsem počkat. Průměrné zhodnocení 300%.

Jaký je trend investování do whisky?

Těžká otázka. Hodně nových palíren, hodně nové whisky. Pokud bych já měl nyní říci svůj názor, trh je přehlcený novými společnostmi. Investujte do min 18y a více leté whisky. Nové palírny budou krachovat a cenu budou mít starší ročníky. Je to jen můj názor.

Jakou má budoucnost česká whisky?

Těžkou. V oblasti whisky jsme ztratili mnoho desítek let, a toho, co umíme, ovocné destiláty, si nikdo neváží, zvláště brandy. Česká whisky musí být především inovativní. Největší slabinu vidím v tom, že výrobci chtějí napodobovat západní trendy, ale zcela zapomněli na to, být čeští. Česká republika potřebuje svoji Yamazaki a rok 2014. Toho ale dosáhneme tím, že půjdeme vlastní cestou.

Poradil byste mi soukromě dříve, nežli vyjde tip?

Ne, nikdy. Je to otázka principu.

Jak dlouho se zabýváte investováním do whisky?

Od roku 2003. Udělal jsem všechny chyby, co jsem mohl. Byl to zajímavý svět. Mnohem těžší, nežli nyní. Dnes je spousta literatury, soutěží, všeho. Dříve jsem byl úplným pionýrem. Vše jste museli nachutnat, vypít, na vše si sami přijít. Dnes je to snadnější. Také proto se přeškolilo mnoho prodavačů elektřiny na prodavače investic včetně whisky.

Budete pořádat nějakou akci na veřejnosti?

Děláme CNSC, tedy soutěž o nejlepší československý destilát a likér a docela nám to jede. Tento rok ještě nechceme jít ven, otevřít to pro veřejnost, protože se domnívám, že bychom s blížící se covid vlnou prodělali kalhoty. Pro veřejnost bude ke koupi cca 20 vstupenek. Covid opatření v září přijdou a nebude to hezké. Celkově situace bude divoká a co nás čeká, bůh nás chraň. Hodně cestování, migrační krize, proočkovanost na Ukrajině byla myslím 13%, hele, upřímně, nebude to legrace. Stát by měl konečně něco dělat, začít říkat pravdu a líbat ruce těm, kdo chtějí v této době podnikat a něco vytvářet, protože to, co na ně přichystá, to bude katastrofa. Osobně si myslím, že stát selhal na plné čáře a lže lidem, kteří žijí v naivní iluzi. Až to padne, bude zle. Revoluce nebude, kravina, to nemá český národ v krvi, ale velmi tvrdě se pročistí politické strany. Sbohem Piráti a TOP 09. Jsem skutečně zvědavý, kdy konečně někdo vystoupí a řekne, že díky inflaci jsou ti, kdo si spořili na důchod v mínusu. Že jsme pomohli bankéřům, ale ukradli jsme české ekonomice stovky miliard.  

Nějaké nejčastější chyby v dnešním investování?

Hamižnost, lenost a naivita. To je vlastně to hlavní. Lidé chtějí být do roka rentiéři a jsou líní něco dělat sami a naivně si myslí, že to ostatní zdarma a lásky oddřou za ně. Nesmysl. Pak věří nesmyslům, jako jsou důchodové fondy a spoření apod. Pokud bych měl dnes ukázat na největší investiční nesmysly pak elektronické peníze, důchodové a jiné spoření, nákup panelových bytů. Kdybych já měl někomu něco poradit, tak dělejte, co vás baví a v čem vidíte smysl. Dejte dohromady partu nadšenců a začněte něco reálně dělat a ne se spoléhat na ostatní. Kdo chce zapalovat, musí sám hořet. Nikdo jiný to za vás neudělá. Pokud budete spoléhat na ostatní, budete chudí a naštvaní. Krizi, která nás čeká a bude trvat 3 -5 let, přežijí jen ti, kdo budou něco dělat. Pasivní účast na fondech a dalších nesmyslech je vyhazování peněz oknem.

Závěrem

Doufám, že jsem odpověděl na ty nejčastější otázky, a také doufám, že jsem nebyl moc velký cynik. Mrzí mě tato doba, která je mnohem složitější a nikdo z této vlády nemá odvahu říci lidem pravdu. 85%  z nás přijde o své peníze a svůj životní standard, lidé v panelových bytech budou mít chudé stáří. To je pravda. Investování do whisky a destilátů je skvělá věc, ale určitě to není všelék. Jen si za 20 let řeknete, uf, ještě že jsem to udělal. Super uložené a zhodnocené peníze. Končit by se nemělo negativně. Doma vždy říkám. Žádné divadlo, špatné ani dobré, netrvá věčně. Takže věřte, doba je zlá, bude horší, ale nebude trvat věčně. A v tom je alkohol dobrý. Až to zlé odejde, bude následovat další prima období. A my budeme připraveni.

MK

Close