Written by 11:45 am Rady a tipy, Uncategorized • 4 Comments

Dunville 12y PX DOPORUČUJI ideální investice červenec 2022

Hned na začátku se vás trochu pokusím odradit, byť to nebude doufám trvalé, ale upřímnost nade vše. Dnes doporučuji Dunville 12y, což může být vzhledem k historii paradox, protože tato whisky má sice svoji dlouhou historii, ale reálně v roce 1936 se výroba zastavila a k oživení značky došlo až v roce 2012. Pokud bychom tedy chtěli jejich skutečnou 12y whisky, musel by psát rok 2024, což se nepíše. Takže to palírna Echlinville, která se nahází v Severním Irsku, vzdálená asi 45 minut jízdy od Belfastu vyřešila prozatím tak, že si nechává whisky dle svých požadavků vypálit a sama si pak takovou whisky staří. Pro někoho možná nepřekonatelný problém, pro mě realita, ke které se musím postavit zcela pragmaticky a to tak, že whisky Dunville získala více jak 20 významných ocenění a zlatých medailí. A to je i pro mě argument.

Aroma: kandovaný pomeranč, med, karamel, lékořice, zázvor, dub, trocha pepře, trávy

Chuť: pečená jablka, rozinky, vanilka, vlašské ořechy, mléčná čokoláda, opravdu jemný sušený banán

Dokončení: příjemný, poměrně dlouhý, sladký dozvuk všech zmíněných chutí a vůní

Proč mě právě tato láhev zaujala

Byl jsem na tuto whisky upozorněn známým, že má pro mě neobyčejný dárek, což je zcela původní 12y PX, která měla obsah 55%. Na českém trhu seženete whisky s obsahem 46%, co není sice ta přísně limitovaná láhev o 300 kusech, ale i tak se jedná o velmi zajímavou whisky. Irské whisky mají oproti konkurenci nastoupeno docela velmi dobře a jako konkurenci v tomto segmentu se jim neobyčejně daří. K tomu si musíte připočíst jako u jiných zajímavou lokalizaci, tj. Severní Irsko. I to hraje svoji roli, jako Bimber. V Londýně je mraky Poláků, nikdo je nemá rád, nyní tu máme svoji whisky, je to naše whisky. Je to skutečně věc, na které lze postavit úspěšný projekt a také se tak daří. V Dunville musíte vidět toto všechno. Dnes již nestačí mít jen dobrý destilát. Umění prodat je být ve správnou chvíli na správném místě. A to mi přijde v tomto případě velice zajímavé, když si k tomu ještě připočtu docela zajímavou cenu pod 2500,- a snadnou dostupnost v ČR.

Jak vidím její budoucnost

Její cena na trhu nyní šla docela citelně dolů, což podle mého názoru neodráží fakt, co si kupujete, tedy co skutečně v láhvi je, tj. zajímavý destilát, velmi příjemnou a originální whisky. Pokud dnes sázíme na výdělek, musíme vsadit ne na tuto láhev, ale na palírnu jako takovou. Bude mít budoucnost? Prosadí se na trhu? Já očekávám v následujících letech pozvolný počátek nových krachů whisky projektů, ale právě tento mi s jasnou vizí, zacílením atd., přijde zcela v pořádku. I samotná whisky, viz. řada ocenění, ukazuje, že potenciál zde je. Pokud tedy věřím společnosti a nastavenému kurzu, není pro mě překážkou velmi přijatelná cena jako odpovídající daň za investiční risk.

Závěrem

Asi to pro mnohé z vás nebude ideální, ale takový je prostě současný trh. Mám li si za svým tipem stát, musím vědět proč, ale také si musím stát za tím, že investování je prostě občasné přijetí nějaké míry rizika. Každopádně, za mě super whisky, super zacílení, málo známá, ale progresivní značka, já jí prostě chci.

MK

Close