Written by 7:19 pm Rady a tipy • 3 Comments

Santiago de Cuba Extra Anejo 20y DOPORUČUJI ideální investice červen 2022

Přichází léto, s ním pohoda, voda, pláže, lodě, tak proč v tom nepokračovat dál? Jak tak už u mě bývá, když nevíš co by, nahoď tam rumy. A dnešní měsíc vybírám kubánskou klasiku dle obsahu i názvu Santiago de Cuba Extra Anejo 20y.

Aroma: káva, lékořice, pražené mandle, doutníky, hořká čokoláda, dub, vanilka

Chuť: káva, karamel, sušené meruňky, doutníky, hořká čokoláda, čerstvé pečivo

Dokončení: jemně sladké, dlouhé, ovocné dozvuky

Proč mě právě tato láhev zaujala

Narovinu jsem sjel snad všechny weby, díval se ze všech stran, ale nakonec jsou prázdniny, okurková sezóna a nabídka je zamrzlá. Bylo tedy na čase vytáhnout něco jiného, ale nepochybně zajímavého, byť jak později budu psát, tato investice má své velké slabé místo. Pro mě ale jistě ne nepřekonatelné. Santiago de Cuba Extra Anejo 20y se řadí do těch poctivých rumů. Nevím jak zkritizují můj tip zarytí rumaři, a že jich tu je, ale od toho máme prostě diskuse a sem s tím. Jednak bych chtěl říci něco, co mám na této láhvi rád. Není sladký. Ono celkově se tento rum může chlubit několika zajímavostmi, ponechám v originále:

In 2010, the CUBA Denominación de Origen Protegida (dop) was granted to Cuban rum, guaranteeing that they are produced in the traditional manner, according to trčit, specific criteria.

Genuine Cuban rums carry a green guarantee sticker to certify they have been made there with 100% Cuban ingredients. The D.O.P is an additional certification on top of this that ensures trčit standards and quality levels are maintained.

Jinými slovy, poctivá, tradiční výroba, garantované postupy a suroviny. Nic proti sladším rumům, ale občas si chce chlap prostě dát takové to správné, jak říká kamarád, chlapsky hovadské pití. To si myslím, že doporučovaná láhev splňuje mírou vrchovatou. Vyvážený, chutný, poctivý, až luxusní rum. Beru všema deseti.

Jak vidím jeho budoucnost

No zatím zhodnocení nic moc, ale ono to přijde. Je to taková sázka na jistotu. Tuhle láhev, což je ten velký problém, musíte prostě držet opravu delší dobu. Jak jsem tak procházel eshopy, všiml jsem si často v té době běžného rumu, který jsem si koupil před cca čtyřmi, možná pěti lety, za necelých myslím 1400,-. Byl to Ron Millonario XO a já to bral sportovně. Dnes vidím, že jeho nejnižší cena je přes 2100,-. Jasně, je to zhodnocení 700,-, což je v konečném důsledku 50%, ale stále jde nahoru. A dnes si myslím, že doporučovaný Santiago je mnohem lepší a zajímavější. Jen je ho potřeba podržet, aby se pěkně otřásl ve slušné zhodnocení. Také bychom se měli zamyslet nad faktem, že rumy pomalu a jistě jdou do módy, není zde úplně přesná legislativa, svět je zahlcen nejrůznějšími nesmysly, takže sázka na poctivý, tradiční rum, může být neobyčejně skvělou volbou.

Závěrem

Whiskaři whisky, rumaři rumy, narovinu, já říkám kvalitní alkohol. Nedávno jsem měl tři sezení se svými čtenáři a všem jsem říkal. Já tu láhev koupím, dám ji do archivu a hotovo. No nebyla to tak pravda. Občas, tak jednou za půl roku, každou láhev vezmu do ruky, podívám se na ní, energie se mezi námi propojí a já vím, že mi dává až dětskou radost. Santiago de Cuba Extra Anejo 20y prostě chci. Mluvil jsem o ní hodně s kamarádem, a pak mi přistála na stole. Hele Marťas, tak co. Kecáme, nebo pijeme. Hmm, vše bylo jak má být. Takže je třeba objednat další od archivu.

A jak mi někteří píšete, kde jí koupit. Nejlevnější mají dle heureky na drinkcentru, ale zase ta lhůta dodání. Víte, jak to chodí. Já raději hned. Takže jsem šel na jistotu do Excalibur City. Kdo by si řekl, že dělám reklamu, hele, kupte si jí kde chcete, ale pokud jí seženete levněji, hoďte mi to do komentářů.

MK

Close