Written by 10:21 am Zaujalo mě

Nejdražší rum v ČR

V minulosti jsem zprostředkovával nějaké nákupy investičních rumů, kdy jsem se musel ptát, kde je cenová hranice? S rumy Dictador jsem měl jen tu nejlepší zkušenost. Když přišla na trh Wixárika, prodávala se za vyšší řad desetitisíců. Několik čtenářů si jí zakoupilo, podařilo se zajistit i nějakou zajímavou slevu, takže super. Pak přišla série Lalique a cena byla rázem sedmkrát vyšší. Neuměl jsem si představit, že se za tuto sumu dá rum obchodovat. Nakonec se jich v ČR prodaly skoro čtyři desítky. A dnes? Zatím lehce neoficiálně, Dictador láme nový rekord v oblasti rumů, kdy i na náš český trh přichází série Richard Orlinski 5 Decades. A cena? Pozor na tlak, 1,5 – 2,5 milionu. Zdá se vám to šílené? No tak se posaďme, zájemci již ČR jsou.

Richard Orlinski

Sám autor o sobě píše:

Richard Orlinski je od roku 2015 nejprodávanějším současným francouzským umělcem na světě. Svou uměleckou kariéru zahájil v roce 2004, kdy vytvořil své první dílo, jasně červeného pryskyřičného krokodýla, který se brzy stal ikonickým kouskem v sochařově bestiáři.

Umělec se inspiroval popkulturou, každodenními předměty, populárními věcmi. Richard Orlinski brzy vyvinul nové sochy, často zvířat, všechny symboly svobody, síly a vášně. Výsledek: elektrizující umělecká díla v popových barvách a fazetovém stylu, která by byla k vidění po celém světě.

Vystavování jeho děl, často velkolepých rozměrů, na neobvyklých místech a ve volné přírodě se brzy stalo jeho podpisem.

Rum uměleckým dílem

Poslední sběratelský rum si tedy nesmíme v jeho ceně představit pouze jako rum, ale i jako ceněné dílo vycházející ve velmi limitované sérii. Investujete tak nejen do špičkového rumu, ale také do výjimečného umění. V této kombinaci a ceně lze jen těžko odhadovat, jak se následující cena bude vyvíjet.

Závěrem

Pokud jsme se velmi orientovali v investicích na whisky, rum jasně vystrkuje růžky a říká, whisky nemá na investice patent. Jsem tu také já, podceňovaný příbuzný, který si chce urvat kousek z trhu. Je mi jasné, že to není láhev pro každého, ale hledá svého přesně specifického kupce. Na druhou stranu mě velice těší, že i v ČR byl projeven reálný zájem o kombinaci umění a alkoholu. V době, kdy hotovostní peníze ztrácejí svoji hodnotu, naopak luxusní segment stejně jako v letech 2007 -2008 pomalu roste. A jak je vidět z posledních aukcí, umění prostě frčí. Je tedy více než zajímavé, zda právě tato láhev může být nový, skrytý Faberge. Nejsem schopen tvrdit.

MK

Close