Written by 9:40 pm Moda a styl

Manžetové knoflíčky

Manžetové knoflíčky jsou skvostný doplněk, který pohladí ego, každého muže, který na rozdíl od žen má mnohem menší prostor pro výběr zajímavých doplňků, proto je pro nás velice důležité využít veškerý jejich potenciál a věnovat jím odpovídající prostor. Pro nošení manžetových knoflíčků existují zcela jednoduchá pravidla. Není nutné se jich obávat. Naopak. Opravdový gentleman se do nich lehko zamiluje a udělá si z nich přednost.

Historie v několika větách

První záznamy se objevují u představitelů nejvyšších společenských vrstev kolem roku 1700 a mají podobu drahých kovů osázených drahokamy. Dalším milníkem je polovina devatenáctého století, kdy pronikají do šatníků košile s dnes již klasickými francouzskými manžetami. Hlavním rozdílem je, že již nejsou výsadou nejbohatších. Střední třída také bohatne a přivlastňuje si i tento doplněk. Šedesátá léta znamenají ústup manžetových knoflíčků, které jsou nahrazovány přišitými knoflíčky. Současná doba je období renesance a návrat ke kořenům. 

K čemu nosit manžetové knoflíčky

V dřívějších dobách platilo jasné pravidlo, kdy se manžetová košile nosila výhradně k obleku. Vše ostatní bylo naprosto nepřípustné. Nicméně vše se mění a v posledních letech si můžete vzít takovou košili s knoflíčky klidně k jeansám nebo i kraťasům.

Pravidla

Dodržujte barvu kovu. Přesněji dřík by měl mít stejnou barvu jako ostatní  kovové části: hodinky, přezka opasku, hodinky, brýle, diář, snubní prsten atd.. V případě dvojbarevných doplňků vítězí většinová. Nejčastějšími barvami jsou stříbrná, zlatá, černá.

Hlava manžetového knoflíčku by měla vhodně doplňovat další část oblečení, např. košili, kapesníček atd.. To neznamená, že si koupíte ty šílené kombinace stejná kravata, manžetový knoflíček. To je opravdu odporné. Osobně raději volím designově lehkou provokaci. Moje poslední knoflíčky jsem si přál od Ježíška. Jsou krásné, egoistické – efektivní monogram. 

Lesklé knoflíčky patří spíše na večer do společnosti, matné na běžné nošení a do práce.

Dbejte na délku rukávu vašeho saka. Manžetové knoflíčky by měli být také vidět.

Není proti pravidlům experimentovat i s materiálem. Manžetové knoflíčky nemusí být pouze z kovu. Dnes jsou módní i dřevěné, byť to není můj šálek kávy.

Závěrem

Manžetový knoflíček je ideálním doplňkem, kterým můžete vyjádřit své názory, postoje, dát hold tématu večírku, společenskému klubu atd.. I drobné doplňky mohou dělat velké věci. A opět moudro na závěr. Nechte si vyrobit alespoň jedny opravdové, krásné, designové manžetové knoflíčky, které by se mohli dědit z generace na generaci. Buďte zakladateli tradice.

MK

Close