Written by 7:51 am Rady a tipy

Den otců – 5 tipů na dárky a trocha historie

Za devět dní budeme i my muži slavit svůj překrásný svátek, den otců. A jak já říkám, zde se jaksi v praxi ukáže, kvalita našich protějšků. Pokud my nikdy nezapomeneme na MDŽ, Den matek, proč bychom měli být na chvostu s naším dnem otců. Naopak. Náš den otců je starší nežli den matek, založili jej právě ženy, takže žádný umělý Valentýn, když jeho tradici započala Američanka Sonora Smart Doddová, již jen to jméno Smart, která chtěla vzdát úctu svému ovdovělému otci, který se o ni a její čtyři sourozence, tedy pět dětí, dokázal postarat. Den otců není tedy ničím jiným než dnem narození právě jejího otce. V roce 1966 americký prezident Lyndon Johnson vyhlašuje tento svátek za oficiální.

Má minulá partnerka považovala tento svátek za nesmysl, proto to tak také dopadlo. Má současná jej považuje za jeden ze stěžejních kamenů našeho vztahu. A proto to tak také dopadlo. Osobně si myslím, že je mužům za co děkovat, protože jejich role se za posledních padesát let tak radikálně změnila, že dnes je muž skutečným rodičem, partnerem na plný úvazek. Pokud také někdo považuje rovnoprávnost, tak prosím ve všem.

Mé tipy na dárky mají jedno společné. Jsou to dárky pro muže. Není to dárek, který si žena myslí, že by měl muž mít. Ne, je to dárek, který si myslí muž, že by měl mít. A tady jsou tedy nějaké návrhy, jak to cítím já.

Den volna

Dejte svému muži skutečně den volna od všeho. Starejte se o něj jeden den, jako byl ten nejdůležitější na světě. Ráno ho nechte přispat, udělejte mu snídaní, oběd, naplánujte mu program, nenechte ho ani vodu si nalít sám. Večer uspořádejte grilování, pusťte jeho oblíbenou hudbu, starejte se o něj jako o svátost. Vrátí se vám to.

Šperk

Nemusí to být nic za desítky tisíc, ale zase na druhou stranu by to neměla být nějaká bižuterie. Šperky jsou krásné trvalé, každý den si na vás takový muž vzpomene. Pokud využijete kousek kreativity, může začít nějakou sérii, kterou váš partner rád.

Starožitnost

Asi jistě víte, co vašeho partnera zajímá. Nyní si vymyslím, má rád stříbrné lžičky, hrníčky s obrázky monarchů, nebo mince. Nikdy neměl tu odvahu, cílevědomost začít si budovat takovou sbírku. Tak začněte vy. Ukažte mu, že jste si dala takovou práci, že jste např. zašla do antikvariátu, na burzu, aukci a koupila mu něco, po čem léta touží.

Delikatesy

Každý dlouho po něčem touží, něco zajímavého ochutnat. A je jedno, zda jde o jídlo nebo pití. Vezměme si příklad foie gras a champagne. To přeci musí každého muže potěšit. Ale je to dárek jen pro něho, takže nejíst. Nechte mu ho. Prostě to kousněte. Ne.

Porušení pravidel

Nechte svého muže, pro tento den, mít právo, porušit nějaké pravidlo. Nikdy před vámi nekouří? Kupte mu dobrý doutník a nechtě jej si na zahradě zakouřit. Pořád jej okřikujete, darujte mu pyžamový den. Dejte mu pro jeden den volno.  

Závěrem

A nyní zase opačně. Nechceme „reklamní“ hrníčky, trička, dorty s nápisy nejlepší táta. Nechceme žádný nesmysl, který je tak roztomilý. Nemohu hovořit na všechny muže, to je nesmysl, ale jak se v mém okolí bavíme, tohle je přesně to nejhorší, co muž očekává. Obrázek a podobný dárek je skvělý od dětí, ale žena je již dospělá matka, partnerka. Měla by tedy chápat ten rozdíl. Také jistě nechce od muže k vánocům novou žehličku.

MK

Close