Written by 1:11 am Rady a tipy • One Comment

Hinch 12y Amarone Cask Finish DOPORUČUJI ideální investice květen 2022

Na FB jsem ohlásil, že ve čtvrtek zveřejním nový tip na květen, bohužel zdravotní stav a pracovní vytížení tomu chtělo, že je již pátek půl třetí ráno a začínám psát první slova. Za zdržení se tímto omlouvám, ale snad o to více bude zajímavé probuzení. Dnes pomyslně navštívíme Severní Irsko, kde se podíváme na mladou palírnu, jejímž produktem je doporučovaný Hinch 12y Amarone Cask Finish a právě toto dokončení výrazně ovlivnilo celkový charakter této velmi příjemné whisky.

Aroma: přezrálé višně, sušené švestky, bezinkový květ, černý rybíz, hořká čokoláda, ořechy, vanilka

Chuť: černý rybíz, višně, sušené švestky, bezinkový květ, pečené hrušky, vinné tóny, lehká skořice a dub i sladkost, vanilka

Dokončení: velmi příjemné, kombinace sladkosti, kyselých tónů bobulovin a květů

Proč mě právě tato láhev zaujala

Irské whisky získávají na své popularitě a já se domnívám, že tento trend bude i nadále pokračovat. Jak je psáno v úvodu, palírna neoplývá dlouhou a divokou historií, nicméně jejich produkty jsou velmi zajímavé. Doporučovaná láhev je zajímavým mixem kvality a ceny. V chuti se obávám, že to není whisky pro každého, protože je silně ovlivněna posledním rokem v 500 litrových sudech po italském vínu Amarone z vinařství Masi v oblasti Veneto, kdy předchozích 11 let ladili charakter exbourbonové sudy. Obsah alkoholu je 46% a bylo vyrobeno něco pod 4000 lahví. Whisky je bez filtrace a dobarvování karamelem. Na českém trhu je nyní opravdu velmi málo zajímavých lahví, proto jsem rád, že jsem v tomto měsíci mohl doporučit tuto láhev.

Jak vidím její budoucnost

Whisky Hinch v ČR nejsou nějak masově známé, přesto jde o poměrně velmi kvalitní whisky. Pokud je palírna takto mladá, musíme brát především v potaz to, že má již vyjma 3y whisky něco za sebou a na trhu je poměrně úspěšná. Musíme také sázet na rozvoj této palírny, jak bude úspěšná v budoucnosti, což je pro investování velmi důležité. Zatím vše naznačuje, že whisky Hinch nebude v nejbližší budoucnosti novým Macallanem, ale také to nebude nějaký tuctový „pašerák“. Právě přes věk palírny je 12y Amarone prvním velmi příjemným počinem, který budu mít ve své sbírce mnohem raději nežli např. 3y inaugurační láhve, které mě moc nebaví a jsem rád, že šílenství kolem nových palíren, přesně jak jsem předpověděl, zmizelo. Trh se nám trochu narovnává a již nyní musíte ukázat, že něco umíte, tvoříte a ne jen vytváříte nesmyslnou první láhev, která je jen a jen marketing. Musíme si také říci, že nám jde o investování. Nyní je velmi složité odhadnout budoucnost Hinch, ale co je velmi jednoduché, až primitivní, uvědomit si nízký náklad této whisky, která se prostě v tomto roce vyprodá a pak již právě tato první láhev bude nabírat na ceně. Je to trochu podobný efekt jako u Ardbeg. Ten dnes chrlí jednu láhev za druhou, ale hodnotu mají ty první, zajímavé. Proto i dnes investuji do Hinch 12y Amarone a rovnou i do 10y varianty.

Závěrem

Tuto láhev dnes pohodlně seženete v ČR, nicméně také si jí můžete nechat poslat z Německa. Její cena bude rozhodně stoupat a počáteční investice kolem dvou tisíc korun je dnes více jak slušná. Doufám, že mi tedy odpustíte malé zpoždění tipu, ale snad jsem jej nahradil jeho zajímavostí. Jo a ještě, pokud si pořídíte i 10y variantu, skvělá volba pro budoucnost v rámci série. Hodně dobrá volba.

MK

Close