Written by 1:13 pm Moda a styl • 2 Comments

Řidičské rukavice, víc než jen doplněk

Jeden z mých vánočních dárků, který jsem doporučoval a obdržel, byli krásné řidičské rukavice v barvě cognac. Popravdě, ze začátku byl můj důvod, proč jsem je chtěl, čistě estetický. Musím říci, že jsem se snad nemohl více mýlit. Dnes o nich, dárku, píši článek z čistého nadšení.

Historie

Řidičské rukavice jsou doplněk starý snad jako sám motorismus. Můžeme se tomu často smát, ale byly doby, kdy řízení nebylo tak pohodlné a čisté, jak jej známe dnes. Kabinky byly často otevřené, netěsnící, což způsobovalo usazování velkého množství prachu a nečistot v našem případě na volantu. Ten byl vyrobený ze dřeva, čímž hrozilo jisté riziko zadření třísky apod.. Proto není nepochopitelné, že první řidičské rukavice byli vyráběny z tvrdší, velmi odolné kůže, což však bohužel řidičovi ruce značně znecitlivělo. Až postupem času, jak bylo řízení pohodlnější, prošli i řidičské rukavice svojí proměnou, kdy silnou kůži nahradila jemná. 

Jen má zkušenost

Pokud jsem si mohl vybrat, tak jsem si zvolil prstovou variantu místo bezprstové. Přijde mi to estetičtější, taková anglo-italská elegance na místo Rocky-Bronx stylu, byť v nich nemůžete zvedat telefon. Oproti možnosti kombinace kůže-látka jsem si zvolil celokožené, což se popravdě ukázalo sice šik, ale v zimně jako nepraktické. Upřímně, jsme lidé, takže když máte na povrchu látku, můžete si v nejkrizovější situaci „utřít“ nos. To s koženými také, ale na nich je to zkrátka vidět a tímto krokem si je značně ničíte. Takže to vypadá tak, že vám někdy teče z nosu, jste v zatáčce, ruce nejsou tak citlivé jako bez rukavic, čímž vytažení papírového kapesníčku z kapsy je komplikovanější, ale vy si říkáte Vydrž Prťka, vydrž. Zkrátka jen trp chlapče, jen trp. Ale nestěžuji si.

Na druhou stranu bych chtěl popsat jejich praktičnost. No to je pohádka. Až nyní jsem pochopil, ten úžasný styl: sportovní auto, bekovka, lehký svetřík, košile a řidičské rukavice. Jakmile totiž položíte rukavice na volant, je to jako byste si namazali ideální množství lepidla na ruce. Nic se nesmeká, nic neklouže, nic nestudí, hezky to vypadá. Řízením v rukavicích jsem naprosto okouzlený a směji se sám sobě, jaké jsem měl hloupé předsudky. Ale tak to bývá a nepovažuji to za ostudu veřejně to sdělit. Život je cesta hledání dokonalosti.

Výběr

Volit si můžete z mnoha variant. Já bych to ale viděl vcelku jednoduše.

•             Bezprstové – nevypadají moc dobře, je hloupé je nosit mimo auto, ale můžete ovládat mobilní telefon.

•             Prstové – krásné, elegantní, možnost využití při řízení i pro běžné nošení. Jak již bylo řečeno, mobilní telefon je problém.

•             Celokožené – krásné, elegantní, universální použití, pozor na rýmu a jsou mnohem náchylnější k opotřebení nebo poškození.

•             Kombinace kůže látka – levné, rýma nemusí být problém, ale není to můj styl. Estetika prostě bída.

Jak vybírat

Pokud jste si zvolili kůži, zvolte si rukavice hodně na těsno. Kůže časem povolí a při řízení potřebujete mít jistotu a ne nějakou plandavku. Švy bych chtěl mít určitě zvenčí a s jemou podšívkou. Dírky na klouby by měli sedět. Barvu bych zvolil cognac místo černé, protože tato barva je podle mého názoru elegantnější a variabilnější pro další outfitové kombinace. Červené a bílé, to už je opravdu designovka, ale zatím to rozhodně neplánuji.

Údržba

Jedná se o klasickou kůži, takže pozor na poškrábání, v případě navlhnutí, když shazujete v zimě sníh z auta, tak rozhodně nedávat na topení. Jemně vystlat vnitřek papírem a nechat pomalu a přirozeně uschnout. Jednou za rok naimpregnovat.

Závěrem

Řidičské rukavice jsou vynikající módní doplněk, který váš outfit a osobnost posune o mnoho stupínků nahoru. Nejste nějaký obyčejný řidič. Jste řidič, který má styl. A když pak zjistíte, že praktičnost několikanásobně překoná i estetiku, je to fantastické. Mě to také nějakou dobu trvalo, ale nyní nelituji. Nyní je to na vás, zda příště bude volit bezduchý zážitek nebo zvolíte třeba tuto variantu.

MK

Close