Written by 7:35 am Zaujalo mě • 2 Comments

ČR ruší některé mince i bankovky

Doslova jako bomba nyní působí v českém prostředí již postupně realizovaný návrh České národní banky, která se rozhodla po dřívějším zrušení halířových mincí zrušit i mince v nominální hodnotě 1,-, 2,-, 5,-. Nejnižší hodnotou tak zůstane 10,- Kč a i to se může v budoucnosti dle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka změnit. Zcela novým krokem však zůstává zrušení bankovky v nominální hodnotě 100,- Kč. Je pravdou, že dříve již byla zrušena bankovka v nominální hodnotě 20,- Kč, ta ale byla duplicitní s mincí ve stejně výši. Akademie věd ČR tak doslova znechuceně k celé situaci dodává, že ČR nyní nemá bankovku, kde by byl v anketě o nejvýznamnějšího Čecha vítěz, tj. Karel IV., vyobrazen.

Celá situace reaguje na současnou inflaci, která je sice přiznávaná a odhadovaná ve výši cca 10%, guvernérem ČNB predikovaná ve výši 14%, avšak mnozí ekonomové tvrdí, že stát bude muset reagovat, a již evidentně reaguje, na zvyšování cen jak pohonných hmot, stavebních materiálů, potravin, energií atd., které se za poslední roky navýšili i v desítkách až stovkách procent. K tomuto kroku se také vyjadřuje známý ekonom Lukáš Kovanda, který upozornil již na dvojnásobné navýšení českých důchodů od roku 2010, což zatížilo a zatíží státní rozpočet o stovky miliard. Česká měna tak musí reagovat jak na tuto situaci, tak z důvodu nedostatku devizových rezerv a krytí zlatem, na pokles ostatních světových měn. Zda nás čeká stagflace a v jaké míře, na tuto otázku stále více a více ekonomů odmítá odpovědět a to i s dosud nevyřešeným konfliktem na Ukrajině.

Kdo nechápal, nepoučil se z historie, bude nyní velmi nepříjemně překvapený. K měnovým reformám docházelo s železnou pravidelností. Připomeňme si jen namátkou rok 1919 při vzniku RČS a zavedení koruny, dále rok 1953, kdy veškeré úspory ztratily svoji hodnotu, inflaci po roce 1989. Mezi léty 1919, 1953, 1989 existuje jasná spojitost třicetileté dekády. Nyní máme rok 2022 a i my nyní končíme svoji další třicetiletou dekádu, kdy vše nasvědčuje tomu, že přijde nová vlna tsunami ve vztahu k české koruně. Jak říká bankéř a pravděpodobný kandidát na prezidenta Vlastimil Tlustý. Ještě zcela nechápeme, jak se vlastně ekonomika chová a proč, nicméně opakující cykly přichází s absolutní jistotou. Až takto hrozivý scénář snad nelze očekávat. Nikdo ale neví. Každopádně zrušení takto velkého počtu mincí a české stokoruny, která byla již od roku 1919 symbolem české měny je vysoce alarmující signál.

Závěrem

Tento článek se opírá o prokazatelná fakta, která můžete nalézt ZDE. Je možné, že zprávám můžete, ale také nemusíte věřit. Kdo ale skutečně chápe, co se děje a komu můžeme věřit. Kdo z nás pochopil rok 1989, co je po přechod ke kapitalismu? Kdo pochopil, co je to kuponová privatizace? Kdo pochopil smysl internetu? Kdo na první dobrou věřil na 100% bitcoinu? Lidé rádi nevěří. Tak seďte doma a držte si peníze na bankovním účtu jako naše státní instituce u Sberbank. Je to na vás.

MK

Close