Written by 8:17 am Rady a tipy

Whisky a pivo

Již nějaký ten rok trávím čas kavárenským povalečstvím a musím říci, jde mi to docela dobře. Jak ale začíná teplé počasí, brzy bude jaro, je jasné, že člověk přeci jenom dá raději přednost míchanému nápoji, nebo ideálně pivu. Jenomže, když se schladíte pivem, pak máte zase chuť dát si nějakou skleničku toho destilátu. Lze tedy kombinovat pivo, whisky a další? A o tom bude dnešní článek.

Nejdříve jsem si myslel, že vystřelím pět druhů piva, k nim nějakou whisky a mám hotovo. Pak mi ale přišlo, že to není fér, protože takový článek by byl pro domácí popíjení, ale chyběla by jaksi praxe. Proč? Má běžný bar Laphroaig 10y? Asi ne. Takže jsem se musel zamyslet nad tím, že by bylo dobré dát ke každému pivu jeden tip na doma a jeden do běžného baru.

Není to zase taková bláznivina

Běžný spotřebitel, laik, začátečník by si možná řekl, že pivo a whisky nejde úplně dohromady. Pravdou však je, že oba nápoje mají stejný základ, ba dokonce dnes se whisky z piva „vyrábí“. Pivo má také ten pozitivní vliv, že neutralizuje dutinu ústní a připraví chuťové pohárky a další na vyšší stupeň, což může být právě whisky. Jedinou podmínkou je samozřejmě míra. Když si dáte deset kousků, pak už jen whisky do sebe bezmyšlenkovitě lijete.

Pilsner Urquell

Asi nejčastější variantou, kterou si můžeme objednat, je ležák plzeňské typu. Já osobně dávám přednost, pokud to jde, naprosté klasice, protože mi to tak nějak vyhovuje. Když si nyní vybavím chuť Pilsneru střední hořkosti, pěkného prochmelení, řekl bych i lehce chlebovo máslové chuti, pak mi doslova to první, co mi přichází na chuť je Glenmorangie 10y nebo 12y. Příjemný kontrast ovocných chutí a vůní, lehká vanilka, nijak zvláštní komplikovanost, za mě je to opravdu dobrá varianta. Druhý nápad by byla asi Glenkinchie 12y, kdy důvody jsou vesměs stejné. Na baru bych se pokusil objednat Chivas Regal 12y možná Crown royal.

Primátor 24%, Porter, Žatec Dark, Guinness Draught

Nyní jsem toho vyjmenoval trochu více, a rovnou říkám, není to úplně konzistentní skupina, ale to, co jsem chtěl říci je, že se jedná většinou o tmavá, více stupňová piva. U takových cítíme více sladkosti, pražený ječmen, chuť jde až do hořké čokolády, kávy, konzistence je mnohem tělnatější. U takového piva by podle mého názoru měla pokračovat podobná whisky, takže přesně cílím na Laphroaig, Bunnahabhain apod.. V baru bych si vybral VAT 69, pokud by neměli tak asi Jack Daniels Black.

Staropramen granát, Svatojánské červené a všechny vídeňské ležáky, ale také IPA

I tato piva jsou trošku jiná, ale v podstatě se jedná více chmelené, ale zároveň i trošku sladší výrobky. Já mám třeba osobně rád vídeňský ležák U tří růží. K takovému pivu bych doporučil zcela jednoduše Glenfiddich 15 nebo 18y variantu, v restauracích je tato značka běžně k dostání, takže neročníková také plně obstojí.

Bernard kvasnicové

Netřeba uvádět další značky, prostě víme, o jaký druh jde. Toto pivo se výborně hodí ke klasickému českému jídlu, masům a jak název napovídá, kvasnice přeci jenom poměrně značně ovlivňují výsledný dojem, chuť. Kdybych se měl rozhodnout, co dát nejlepšího a to i v rámci dostupnosti, pak by to byl Famous Grouse. Opět je výhoda, že tuto whisky lze pořídit domů, ale zároveň ji mají v mnoha barech. Pokud bych na ní nenarazil, pak bych asi volil Tullamore Dew Cider. Kdyby ani to ne, tak Jameson.

Bernard švestka

Nyní se dostáváme k pivům s ovocnou příchutí, takže opět, když si vybavuji chuť, tak bych tam asi úplně jasně volil v příjemném doplnění i kontrastu Talisker 10y. Pokud bych byl v klasickém baru, tak bych asi znovu sáhl po Chivas regal 12y.

Závěrem

Kombinovat pivo a whisky je skvělé, když je vše s rozumnou mírou. Pivo na osvěžení a whisky na chuť. Není nic proti ničemu, kdybyste k červenému nebo ovocnému pivu vpálili dobrý rum, nebo cognac. Také je nutné si říci, že tisíc lidí, tisíc chutí. Je to jako u vína. Někdo má rád kontrast, něco tiché splynutí. Je tedy na vás, jaká kombinace u vás vyhraje. Hlavní je užít si to. Život je krátký, tak ať je krásný.

MK

Close