Written by 1:55 pm Rady a tipy • 11 Comments

Whisky a křišťálová karafa

Investování do destilátů je založeno na neporušeném, originálním obalu. Jak je ale tomu v případě destilátu, který se chystáte vypít. Je lepší jej ponechat v láhvi nebo přelít do karafy a být jako naftový magnát v Texasu? Nyní se pokusím na tuto trochu zapeklitou otázku odpovědět.

Karafa na víno vs. destiláty

Základním rozdílem, mimo tvaru, u karafy, která se používá na víno, je absence jejího uzávěru. U vína přelíváme víno do karafy, abychom jej provzdušnili, uvolnili aromata a případně oddělili od sedimentu. U destilátů je tomu naopak, protože asi nevypijeme celou láhev na posezení, takže naším účelem je uchování destilátu v nějakém obalu, který bude krásný.

Sklo

Karafu můžete koupit z různých materiálů, ale nás bude zajímat ta křišťálová. Křišťál je v podstatě dvojího druhu. Olovnatý a bezolovnatý. Olovnatý křišťál je původní druh, který, jak již název napovídá, obsahuje oxid olovnatý, jehož podíl je zhruba 24%.

Co se týče vlastností, de facto ten olovnatý poznáte jednoduše. Je těžší, má bohatší a silnější broušení a krásně láme světlo. Ten bezolovnatý má stejnou kvalitu, jen prostě nebude mít stejný světelný efekt jako tradiční.

Výhody

Uzávěr

Karafa má skleněný uzávěr, který je, pokud je vše dobře vyrobeno, mnohem lepší, nežli ten korkový, protože jak již víme, destiláty se z důvodu vyššího obsahu alkoholu skladují ve stoje, zatímco víno vleže. Tudíž již na první pohled z logiky věci, karafa vyhrává. Pro lajky bych dal k zamyšlení, proč se v lékárně používají lahvičky se skleněnými uzávěry.

Křišťál

Není křišťál jako křišťál, to by bylo na dlouhé povídání, ale je to cca dva roky zpět, co jsem byl na exkurzi u jednoho výrobce parfémů. Dokázali vyrobit vlastně vše, nicméně, proč to zmiňuji. Jejich hlavním a nejdražším produktem byly parfémy v luxusních křišťálových flakonech. Jeden takový flakon mohl bez náplně stát i 50 000,-. Opravdu zajímavé. Nicméně tam mě pán seznámil s unikáními vlastnostmi tohoto materiálu pro zachování aromatických látek a kvality parfému. A popravdě, když jste přivoněli k jednomu, který byl skladovaný ve skle, ten z křišťálu byl úplně o něčem jiném. Zkrátka fantastické. A to je další můj argument pro karafu, protože rozhodně od výrobců nečekejte nějaké kvalitní sklo. Láhev pro běžný rum stojí od 5,- do 25,- Kč. To je prostě realita.

Design a efekt

Nemá cenu se prostě dlouze rozepisovat. Destilát v křišťálové karafě vypadá skvěle a na první pohled musí ohromit.

Oxidace

Tohle bych vůbec neřešil. Jakmile otevřete láhev, nebo ji přelijete, destilát vám oxiduje úplně stejně.

Nevýhody

Co to je

Tak tohle je sporný bod, jak u koho. Když někomu naléváte whisky z karafy, můžete si, dle zkušenosti konzumenta, vymyslet, co chcete. Je to napsáno hrozně, ale tak nějak je realita. Žijeme v ČR, nedělám si iluze.

Nalévání

Moje zkušenost je, že se alkohol nalévá z karafy složitěji. Karafa je těžší a má mohutnější hrdlo.

Závěrem

Asi není úplně od věci vidět věci realisticky, když se opravdu exkluzivní láhve neprodávají v klasické láhvi, ale v karafě.  Výrobci asi vědí, proč to dělají. Je to sexy, je to kvalitní a má to svůj nepopiratelný pozitivní efekt. Za mě tedy karafa 100% ano.

MK

Close