Written by 10:10 am Rady a tipy • 19 Comments

Whisky a destiláty. Investice bez limitu 03/2022

Najít dnes smysluplnou whisky ke koupi v ČR je trochu problém. Dnes jsem si pro vás připravil tři tradiční tipy, ale na trhu jich moc není, a kdo bude rychlý, získá za sakra slušné peníze velmi dobrou investiční whisky, ve třetím případě rum, ale tam to již s rychlostí nebude tak žhavé. Je to spíše osobní záležitost.

Ben Nevis 10y

Za mě je ta cena na dnešní trh naprosto skvělá a již jen samotnou koupí vyděláváte. V mnoha obchodech v EU jí naleznete za mnohem vyšší cenu. Ta kombinace ovocných chutí s čokoládou, dubem, až krásně doutníkovým závěrem musí potěšit každého milovníka whisky, ať je již pokročilý nebo začátečník. Ben Nevis 10y se běžně na českém trhu v současnosti nevyskytuje, viděl jsem jej pouze ve dvou obchodech, přičemž jen u jednoho bych si byl jist, že si láhev skutečně zakoupím. Této whisky lze v následujících letech předpovídat v poměru výkon vs. cena zajímavou budoucnost. Měl jsem ve sbírce jednu, nyní tam jsou již tři. Až tak této láhvi za tuto více nežli zajímavou cenu věřím.

Benriach 16Y Sauthern

V minulosti jsem psal články, jak začnou jít do módy trochu sladší whisky. Dnes musím porovnat Tale of Cake nebo Winter s Benriachem. Za mě je ta whisky naprosto srovnatelná, ne-li možná lepší, protože není úplně tak navoněná. Na internetu jsem se pokoušel sehnat mnohé, četl jsem i diskusi Nethara o této whisky, byť staršího vydání z roku 2011. Velmi dobře mi to zapadá do všeho, proč bych nyní chtěl mít tuto láhev ve své sbírce. Ta cena je více jak příznivá a vzhledem k zajímavosti láhve mi to dává smysl. Nechci tu tvrdit, že Benriach bude pro mnohé nějaká pecka, není a na pití ani není pro každého, ale byznysově je to za mě úplně OK.

Malteco Selleción 1981

No a poslední láhev pro mnohé asi nebude dávat smysl, je to spíš osobní záležitost, protože se jedná o můj ročník narození. Cena by mohla být alespoň o tisíc nižší, jenže když bych porovnal 40y rum a whisky…. No, i tak to velmi složitě koušu, ale co naplat, žijeme jen jednou. A jak stárnu, budou tyto láhve jen a jen dražší. Kéž by mi bylo 18, jenže není. Malteco dělá povedené rumy a to ať od stáří 10y a výše. Nechci říci, že to je a nebo bude nějaká nadpřirozeně skvělá investice, ale když jsem dnes viděl ten nárůst cen u některých whisky a rumů, vlastně jí chci. Chci si rozšířit svoji sbírku lahví s mým datem narození, které prostě za to stojí.

Závěrem

Dnes není úplně lehké na českém trhu doporučit dobrou láhev, kdy byste přišli, za slušné peníze koupili a tradá domů. Tipů jsem měl několik, leč bohužel. I dnes to jsou tipy pro rychlé čtenáře. Láhve jsou, není jich ale mnoho. Nechci tu zatím psát, kde se dají koupit, aby mi tu někdo neříkal, že dělám reklamu. Na heuréce možná budete hledat těžko, ale jeden distributor od K je má. Kdo, dřív přijde, ten se raduje. Díky za přízeň a u měsíčního tipu ještě tento měsíc na viděnou.

MK

Close