Written by 7:33 am Rady a tipy • 4 Comments

Knappogue castle 16y DOPORUČUJI ideální investice únor 2022

Tento měsíc je na toto téma již 4. článek. Pokaždé, když jsem jej napsal, našel jsem nějaký problém. Láhev se vykoupila, byl problém s množstvím nebo s dopravou ke klientovi. To je prostě problém dnešního světa s tím, co se kolem nás od Brexitu až po současnost děje. I přesto si však myslím, že konečný tip není špatný. Doporučovaná láhev je pořád za slušnou cenu, lze jí pořídit v ČR a rozhodně si myslím, že není špatná, byť je mi jasné, že ne každý se na ní se mnou shodne. Někomu může, někomu nemusí úplně chutnat. Já proti ní vcelku nic nemám, ač se domnívám, že především závěr by mohl být delší.

Aroma: hořká čokoláda, meloun, citrusy, kůže, dub, vanilka, přezrálé višně

Chuť: sušené švestky, hořká čokoláda, citrusová kůra, dub, vanilka, marmeláda, luční kvítí, koření, zvláště pepř, ořechy

Dokončení: středně dlouhé, sladké, ovlivněné dubem

Proč mě právě tato láhev zaujala

Osobně bych řekl, že se jedná o klasickou nerašelinovou, irskou whisky, která je nyní tak populární. Je třikrát destilovaná, což je pro mě škoda a zrála v sudech po bourbonu a sherry. Dnes doporučuji 16y variantu, byť bych raději 21y, ale popravdě, za tu cenu 21y whisky se zvláště náš český trh asi naprosto zbláznil. I u 16y varianty si myslím, že by jí slušela cenovka o 500,- níže.

Nebudu zde popisovat marketing o hradech, zámcích, pandích kůžích, kosmickém prachu, ale spíše zmíním, že tato láhev byla oceněna několika zlatými medailemi a její počet je 4500 ks. Dlouho, dlouho byla naprosto ve stínu ostatních slavných značek, aby se pomalu a jistě dostávala do hledáčku náročnějších milovníků whisky, kteří nechtějí již popíjet ty „profláknuté“ značky. To začalo hýbat trhem a náhle 16y varianta začíná mizet. Je potřeba si uvědomit, že každá láhev má svůj čas k investování. Některá hned, některá později. Knappogue jej má podle mého názoru právě dnes.

Jak vidím její budoucnost

Tato láhev má několik ale. Předně mě fakt štve cena za 21y variantu, kterou odmítám platit. Pak musím říci, že trochu lepšího marketingu by neuškodilo, kdy zůstává za svým známějším Bushmills. I cena za 16y variantu mi vadí, protože v zahraničí je levnější a to často o dost. I přesto, že mě všechna tato negativa štvou, musím říci, že se vyplatí do této whisky investovat. Osobně předpovídám v následujících pěti letech růst ceny a pak následné zatáhnutí za brzdu. Poté se cena pomalu, již ne tak výrazně, ale přeci jen začne zvyšovat. Není to nějaký extra výhodný investiční tip, ale je to poctivá investice, když si chcete koupit nadějnou láhev. Irská whisky jde nahoru, tahle je k tomu ještě úspěšná a i my se musíme zamyslet nad tím, že sláva Ardbegů, Macallanů apod., bude ustupovat. Dnes je třeba se dívat jinam a hodnotit láhve úplně jinak. Jak budou vypadat ceny „profláknutých“ lahví poté, co byla tak silně navýšena jejich produkce. Já si ještě donedávna myslel, že se ve whisky vyznám, ale kdybych měl sledovat, jaké nekonečné marketingové láhve vychází, asi bych nedělal nic jiného a musel bych jít na pracovní úřad. Pak tedy docházím k názoru, že chci snadno uchopitelné, kvalitní láhve. A do tohoto konceptu mi Knappogue castle 16y zapadá.

Závěrem

Tip měl být zveřejněný včera, ale nějak mi zkolabovalo připojení, tak proto první březnový den. O láhvi toho bylo napsáno dost na to, abyste si udělali případný obrázek a případně se inspirovali k nalezení dalších informací. Irské whisky jdou nahoru a mě tato zkrátka zapadla.

MK

Close