Written by 2:43 pm Rady a tipy • 16 Comments

Kilkerran 16y DOPORUČUJI ideální investice březen 2022

Dnes, byť opožděně proti plánům, ale bohužel, den není nafukovací a čas letí jak splašená herka, co se nechce zastavit, dávám tip na další láhev a to i s vědomím, že v ČR jich není mnoho, ale zase na druhou stranu dostupnost ze zahraničí je pořád docela slušná.

Aroma: rašelina, kouř, broskve, skořice, hořká čokoláda, kůže, vanilka, citrónová kůra, levandule, růže

Chuť: rašelina, vodní meloun, citron, vanilka, hořká čokoláda, karamel, dub, lehce připálené maso

Dokončení: med, rašelina, citron, vanilka, černý čaj, dub

Proč mě právě tato láhev zaujala

Tak buďme upřímní, milují nakouřené whisky, to ale asi mnozí z nás, je to trochu trend. Když ale vidím další rašelinovou whisky, přesně si pamatuji svůj první doušek Laphroaig 10y na balkóně v Malajsii na Pantai Cenang od jednoho skota, který mi jí podával a byla to láska na první pohled. Kilkerran je velmi kvalitní whisky, která stále ještě není cenově přepálená a má tak jasný růstový potenciál. Podívejte se, kolik jsme dávali na Tale of Cake, Winter, ale když bych porovnal tyto dvě láhve, tak alespoň za mě je vítěz znám. Osobně si myslím, že v budoucnosti budou krachovat nejrůznější palírny, ale na druhu stranu si myslím, že právě Kilkerran má svoji budoucnost jasnou. Za mě je to skutečně skvělá, osobitá whisky a k tomu ještě v ceně kolem dvou tisíc, no co si ještě více při věku 16y přát. Tahle whisky má také svoji výhodu, že dobré koupit skutečně dvě láhve. Jednu do baru a jednu do sbírky. Byl by totiž hřích jí neochutnat. A když je něco dobré, relativně levné a kvalitní, pak to bude jistě dobrá investice a můj tip.

Jak vidím její budoucnost

Velmi často jde o pořizovací cenu. Tady je ta rovnice velmi jednoduchá. Podívám se na konkurenci a nyní přede mnou stojí 16y whisky za něco málo přes dva tisíce. Dával jsem již různé tipy, ale za tuhle láhev bych se bil více, nežli za jiné. Dnes a tady se mi to zdá jako naprosto fantastický nákup. Také je nutné si říci, že už jich zase na trhu tolik není. Výhodou je, že se poměrně často objevují v aukcích a v zahraničí jí lze ještě pořídit. Nicméně něco mi říká, že v následujících pěti letech to bude krásná, dlouhá rostoucí čára nahoru. Některé whisky se musí masově zkrátka objevit. A tohle je takový příklad. Kilkerran ještě není masovkou, ale jednou bude. A proto je dobré mít jejich 16y variantu doma. Takový malý Ardbeg, který jednou může vypučet v losový květ.

Závěrem

Byť to tu bylo napsáno několikrát, cena za cca dva tisíce se mi prostě líbí, baví mě i láhev, baví design, baví mě, že někomu řeknu Kilkerran, a on, co to je? A já dobrá whisky, zatraceně dobrá whisky. On to ochutná a dostanu sms, kde je, měl jsi pravdu, ale také zatraceně drahá, jak nyní doma vysvětlím, že jsem si koupil tři láhve.

MK

Close