Written by 5:08 pm Návody

Gravlax na divoko

Také máte rádi marinovaného lososa jako já? Upřímně, fakt to miluji. Kdybych si jej měl kupovat v obchodě, abych si musel vzít další hypotéku, ale také upřímně, výběr není moc veliký. Pořád jedno a to samé. Nyní jsem se rozhodl pro úplně jiný recept, velice originální. Nechci nyní říci, že je lepší nežli tradiční, ale tím, že je prostě jiný, tak na něm tak trochu ulítám.

Ingredience

  • Sůl
  • Pepř
  • Třtinový cukr
  • Smrkové výhonky (smrkový med)
  • Gin
  • Pomerančová kůra nakládaná v brandy

Základ ponecháme stejný, jde tedy o kombinaci cukru a soli. Co tam ale přidáme dál a proč? Vynechávám citrón, protože pro mě není žádoucí, ale pochopím, když to uděláte. Já mám místo něj nakládanou pomerančovou kůru ponechanou měsíc v brandy. Důležité je, abyste při loupání bio pomerančů vzali opravdu tu vrchní vrstvu a nedošli k bílé části, která je hořká. Mj., tato kůra je úplně delikátní do domácí bábovky. Skvělé. Ale zpět k tématu. Aby mi vznikla kaše přidal jsem gin, který sám voní po dalších mnoha bylinkách. Je březen, takže zatím nemám k dispozici mladé smrkové výhonky, ale každý rok z nich dělám smrkový med, takže využívám alternativu. V polovině dubna, do poloviny května zcela jistě využiji smrkových výhonků. To je tak úžasná vůně. Fantastické.

No a nyní nezbývá nežli postupovat tradičním způsobem. Namíchat vše dohromady, vytvořit hustou kaši a potírat čerstvého lososa, kterého necháme takto odpočívat dva dny, přičemž jej každý 12h otočíme. Když je vše hotové, nepoužívám Ikea horčico-medovou omáčku na lososa, ale pokapu extra kvalitní olivovým olejem, posypu kapary, čerstvý a do křupava orestovaný chléb a to je něco neuvěřitelného.

Závěrem

Blíží se ideální čas pro sběr smrkového jehličí, za které neutratíte vůbec nic, ale vaši kuchyni, ať ve formě medu, oleje, bylinek, může vaši kuchyni doslova vystřelit do nepoznaného. Gravlax na divoko nebude asi pro jemné dívky, ale věřím, že mužská část určitě ocení.

MK

Close