Written by 10:45 am Diskuse • 2 Comments

Cena alkoholu a válka na Ukrajině

Dostal jsem již několikrát poměrně očekávaný dotaz o tom, jak vidím cenu sběratelského alkoholu ve vztahu k válce na Ukrajině. Předně si musíme říci, že v tomto článku budu chtít maximálně vynechat politiku a zaměřit se pouze a jen na byznys. Děkuji všem za respektování.

Co se týče cen alkoholu, musím změnit svůj názor na to, jak se bude odvíjet v roce 2022, protože dosah a přesah současných událostí zcela změnil poměry na trhu. Předně si musíme říci, že v tuto chvíli se bude velmi složité zdražovat. Dokonce bych řekl, že do konce září 2022 nebude nárůst cen alkoholu nijak dramatický, pokud u většiny vůbec bude. Vím, že to odporuje trochu mému minulému článku, kdy jsem předpovídal v rámci inflace růst cen, ale přeci jenom jak nám ukazuje vývoj první světové války, alkohol je do určité míry věc zbytná a nikdo neví, jak zareaguje trh.

V tuto chvíli čistě podle mého názoru přichází dvě varianty. Jedna dobrá, která je ale stejně špatná, a jedna tragická. Ta relativně dobrá je, že pokud se situace na Ukrajině uklidní, svět se vrátí „do starých kolejí“ , alkohol zdraží na konci roku o 5-7%. To si myslím, že je udržitelné.

Druhou variantou je tragická, tj. hlavní boj na Ukrajině nyní vedeme, jak říkali komunisté, o zrno. Zcela zásadní otázkou pro inflaci a životní úroveň v Evropě je, zda se letos na Ukrajině zaseje nebo ne. Ta největší válka pro ekonomiky Evropy se nyní neodehrává v naleštěných potrubích, ale na polích. Pokud by byla stejná situace kupříkladu u takového Rakouska, pak to Evropa hravě zvládne. Nicméně velmi bolestné by to pro nás bylo v případě Ukrajiny, kde se bavíme o cca 51 000 000 obyvatel. Nejen, že by bylo nutné potravinově dotovat tuto zemi, ale také i např. africké země, které jsou na Ukrajině přímo závislé. To by roztočilo obrovské kolo inflace a zdražování.

Závěrem

Pokud dnes někam v tomto směru směřují moje oči, pak je to na traktory a pole. Pokud Ukrajina zaseje a vyroste, zvládneme to. Pokud ale dojde k opačné variantě, pak i s ohledem na zkušenost z první poloviny minulého století, dočkáme se nárůstu cen potravin min. o 15-18%. Během roku 2022 společnosti svoje zisky nějak omezí, vypořádají se s investicemi. Na konci roku ale pro nás všechny může přijít naprostá pohroma.

Situace je mnohem složitější, nežli se zdá, má však mnohá řešení, ale i rizika, které si běžný občan neuvědomuje. Pokud bych i směrem k tomuto něco doporučil, tak sledujte tuto situaci a segment a předzásobte se. Každá trvanlivá potravina bude mít cenu „zlata“.

MK

Close