Written by 11:04 am Zaujalo mě

Alkohol, covid a suchý únor

Tak nám začal suchý únor. Já mám tyhle akce rád asi jako Valentýna. Několik poblázněných lidí dá dohromady několik vyléčených alkoholiků a pak se jako Jehovisti snaží kázat nějaká moudra. Pokud si to chce někdo držet, úplně v pořádku, pokud má někdo zdravý rozum, ví jak s alkoholem, čokoládou, tučnými jídly, fastfoodem atd., ve svém životě zacházet, pak se tomu musí, asi jako já, smát. Koneckonců Češi se neumístili ani v TOP 10 světových pijanů. Zde jsou výsledky s průměrným počtem dnů, kdy byl průměrný občan XY opilý.

1. Australané (26,7)

 2. až 3. Dánové (23,8)

 2. až 3. Finové (23,8)

 4. Američané (23,1)

 5. Britové (22,5)

 6. Kanaďané (22)

 7. Irové (20)

 8. Francouzi (17,5)

 9. Švédi (16)

 10. Nizozemci (15,7)

Celosvětový průměr je asi tak 15x za rok, což někteří téměř násobně překonávají. Pokud se pozorně podíváte, nikde nevidíte Čechy, Slováky, Ukrajince, ale také Rusy ani Poláky. Ve své podstatě se jedná o vyspělé a bohaté národy. Otázkou je také, jak bylo dotazování pravdivé a jaká byla použita metoda, ale prostě ten výzkum proběhl a hotovo. Další zajímavou informací bylo, že svého opilství nejvíce litují Irové, tj. téměř každý třetí a u vítězů Australanů je to např. každý čtvrtý.

To čínská nemocnice Shenzhen Kangning analyzovala data z rozsáhlé biomedicínské databáze UK Biobank, kdy přišla na to, že milovníci vína mají o 17% nižší pravděpodobnost nakazit se covidem nežli spotřebitelé piva, kde se naopak riziko nákazy zvyšuje o 28%. Důležité ovšem je vypít alespoň litr vína za týden. Nevím, zda francouzská lobby pustila nějaké PR euro, ale to jsou prostě výsledky, které otiskli i Daily Mail.

Další průzkumy ukazují, že požívání alkoholu nijak nesnižuje účinnost očkování. Jasně, za každou dávku dvě piva zdarma. Na druhou stranu musíme přiznat, že celá situace kolem covid -19 zvýšila podle Public Health England (PHE) úmrtnost na alkohol až o 80%. Např. přímo v UK je to nárůst objetí o 43% a po skončení této covid krize bude potřeba poskytnout téměř 100 miliard korun na následky léčby alkoholismu.  

Závěrem

Jak je z článku vidět, ČR na to není vůbec špatně. Jasně, v každé společnosti se najdou lidé, kteří to nezvládnou, ale na druhou stranu není vůbec důvod šířit paniku. Jsme zodpovědní a žádné výraznější následky nás v tomto směru nečekají. Osobně musím říci, že jsem i polichocen, protože od nesmyslného opíjení se orientujeme spíše na požitkářství a využíváme benefitních vlivů piva, vína, destilátů.

MK

Close