Written by 8:46 am Lifestyle • 2 Comments

Válka priorit

Dnešní článek bude pro někoho nudný, nezajímavý, ale přeci jenom jsem se rozhodl jej zveřejnit. V poslední době více jak kdy jindy slýchám, že tohle je špatné, tamto je špatné, tohle je naopak dobré a támhleto je úplně nejlepší. A tak bych rád napsal několik slov o dnešní době a generaci.

Strach

Jednou z nejsilnějších emocí a způsobem jak ovládat lidi je strach. Pravdou však je, že v ČR si prožíváme svůj malý ráj. Pokud se někomu nedaří ideálně, měl by zpytovat své vlastní svědomí. Máme jeden z nejsilnějších pasů na světě, jsme naprosto bezpečná země s malou nezaměstnaností, vynikající lékařskou péčí a takto bych mohl pokračovat hodinu.

Dalším benefitem je, že žijeme de facto téměř 80 let v míru a v 21. století, kdy já pořád beru jako naprostý zázrak, kdy mohu mít na Vánoce rybu z Norska, ovoce z Jižní Ameriky, víno z Francie, whisky z UK, rum z Mauricia, mořské plody z Asie a pod stromečkem naleznu dárky také snad z celého světa. Přiznejme si, není to úplně normální. Ale na druhou stranu, je to krásný sen a jen hlupák by si tento tak překrásný čas nechtěl a neuměl užít.

Je třeba se tedy zbavit strachu a konečně nepodléhat marketingu STRACH, který šíří často duševně nemocní lidé. Já netvrdím, že země, lidstvo nemá své problémy, sám jsem velký příznivce lokálních potravin a ekonomik, ale řešení je jinde a musí se dělat jinak.

Nedostatek

Naše lidské tělo je svým vývojem přizpůsobené na nedostatek a v této mizérii se umí dokonale pohybovat. Zatímco přejídání tělo zabíjí, půst naopak tělo posiluje. Je tedy skutečně důležité si uvědomit, že přílišný blahobyt tělo ničí. Co ale dělat, když vlastně žijeme v blahobytu? O tom je vlastně tento článek.

Je důležité si uvědomit, že téměř nic na světě není pro člověka nebezpečné, špatné. Vše je pouze otázkou míry, v jaké tu danou věc užíváme. Když budu pít hodně alkoholu, je to špatně. Naopak rozumná míra alkoholu je pro člověka, lidstvo benefitní. Vezměte si takovou láhev vína. Kolik nahradila psychologů, psychiatrů, zničila depresí a za kolika „nechtěnými“, milovanými dětmi stojí. Stejně tak je to s čokoládou. Když je má partnerka nervózní, předhodím jí čokoládový dort, chvilku počkám a mám doma klid. Na druhou stranu, když se stane čokoláda denním chlebem, prodám jí na zámořské plavidlo jak variantu poslední nouze v případě díry v trupu lodi. Ne, to byla hloupá sranda, ale smysl je asi pochopený.

Hlavně pohoda

V minulosti byl zaznamenán krásný rozhovor mezi mým oblíbencem W. Churchillem a maršálem Montgomerrym, který Churchillovi povídá: „Nepiju. Nekouřím. Hodně spím. To jsou důvody, proč jsem stoprocentně ve formě.“ Churchill suše opáčil: „Hodně piju, málo spím. A kouřím jeden doutník za doutníkem. To jsou důvody, proč jsem ve formě na dvě stě procent.“ A v tom je celý ten vtip a problém dneška. Žijeme v blahobytu a hledáme důvody jak přežít. Dává to smysl? Nedává. Když jsem si udělal malou rešerši pro tento článek, rychle jsem skončil. Pořád jsem jen četl, nedostatek toho, tamtoho, tohle špatně, až bych snad propadl depresi, jak vůbec mohu žít. Podle všech těch nesmyslů musím do hodiny umřít.

Faktem ale je, že nejzdravější lidé jsou ti v nejlepší psychické pohodě, kteří nepodléhají mediálnímu tlaku a tlaku společnosti. Nedávno mě šokovala zpráva, že uběhnutí maratonu na krátkou dobu poškodí srdce. A já se ptám, proč bych měl tento nesmysl dělat? Pro zážitek a fotku na FB? Hloupost. Není lepší si dát golf na asistence skleničky vína? Jak tak chodím po Praze, vidím prosklená fit centra, jak se tam lidé trápí. Co je to za nesmysl? Co je na tom zdravého nechat se zavřít do proskleného akvária s šílenou klimatizací a tam dělat něco pro „zdraví“, např. zvedat při osobní váze 80 kg závaží o váze 120 kg? To jdu raději na zahradu a mám nejen posilovnu, ale duševní relax v jednom. P. profesor Pafko přesně popisuje zdraví kloubů u notorických běhačů. Popravdě, zničené tělo. Jak se říká, sportem k trvalé invaliditě.

Závěrem

Cukr, tuk, alkohol, to vše naše tělo potřebuje. Nic nevažte, na všechny poučky se vyprdněte. Člověk je unikátní genetický koktejl, který nebude reagovat na vše stejně. Prášky, doplňky, oběd ve formě koktejlu, nic nefunguje. Ženeme se za ideálem krásy a života, který je složený z jedniček a nul. Média vytváří lži, kterým ti méně inteligentní věří.

Odmítám dnešní dobu. Vždy budu tvrdit, že láhev vína je lepší jak psychiatr, bůček se zelím a knedlíkem doplněný pivem je nejlepší koktejl vitamínu, minerálů a živin. Do fitcentra mě nikdo nedostane, protože raději budu pracovat na zahradě. Pokud nemocná a vystresovaná Gréta přežije třicátý rok svého života, bude to zázrak. Pokud ano, nikdo nám asi nepoví pravdu, jaký koktejl prášků a antidepresiv bude brát.

Dnešní svět blahobytu ovládá strach, který je nesmysl. To, co bychom se měli naučit je, abychom byli schopni trvale a udržitelně tento blahobyt užít bez psychických následků. Dnešní věda se zabývá nesmysly, jak žít co nejdéle, ale již nám neříká, zda ten život po osmdesátce bude plnohodnotný, nebo budete jen chodící bezedná studna pro farmaka tohoto šíleného průmyslu. Měli bychom si uvědomit, že je nesmírně důležité naplnit tělo materiálními, ale také duševními hodnotami, kde by měl mít strach pouze omezený vliv. Proto říkám, pijte, jezte, užívejte si života. Alkohol ve správné míře není špatný, ale deprese z jeho negativních vlivů zabíjí. Tělo, příroda, si vždy poradí, tak jako se přizpůsobili nové houby v Černobylu požírající radioaktivitu. Žít v depresi a ve strachu se ale nedá.

Moje babička jedla, pila, žila. Byla tu téměř 97 let. Její bratr 95 let. Ti lidé milovali život. A o tom byl článek. O zdravém rozumu, příležitostech a milování sama sebe. Strach nechte Grétě, covid bláznům a pomateným lidem. Když si na konci života spočítáte dny, kolik jste jich strávili strachem o jakýsi „ideál“ možná zjistíte, že jste pětinu, možná i více prostě promrhali. A o tom je to celé.

MK

Close