Written by 7:57 am Zaujalo mě

Tapping the admiral

Admirál Horatio Nelson

Pro milovníky historie asi netřeba představovat jediného syna reverenda anglikánské církve, který jako jednooký, jednoruký, bezzubý poráží koalici Francie a Španělska v roce 1805, kde také sám umírá a to na zásah zbloudilé kulky z lodi Redoutable. Tímto vítězstvím se admirál Nelson trvale zapisuje do světové historie. Bohužel pro něho nyní řeší přeživší námořníci, co s jeho tělem? Nakonec je rozhodnuto jasně. Co je v lihu, to se nezkazí. Jeho ostatky jsou vloženy do sudu a zality rumem, některé zdroje uvádí brandy.

Po každé bitvě, válce, je potřeba vítězství oslavit. Tak se i stalo na lodi, kterou byl slavný Horatio převážen. Když alkohol docházel, nedisciplinovaní námořníci navrtali sud a pomocí suchých makarónů z lodní kuchyně prostě a jednoduše obsah vypili. Tento akt nebyl ničím výjimečným, ale bohužel, v tomto případě byl zvolen opravdu špatný sud.

Zda je to pravda nebo ne, nelze dnes zcela stoprocentně potvrdit nebo vyvrátit, každopádně od této doby známe v angličtině slovní spojení: „Tapping the admiral“, který označuje pití alkoholu brčkem přímo ze sudu.

MK

Close