Written by 10:52 am Rady a tipy • 2 Comments

Dingle batch 5 DOPORUČUJI ideální investice leden 2022

Uf, již se to nezdá, ale tento blog nyní vchází do svého sedmého roku, tj. má za sebou 72měsíců, 2191 dní, 52 584 hodin, 3 155 040 sekund a „obětováno“ tomu bylo 15% mého života. Takže dnes otevírám cognac za zpěvu Edith Piaf: Non! rien de rien, Non! Je ne regrette rien…. Tak, utřít slzy a jdeme na tip.

Aroma: vanilkový pudink, slaný karamel, banány, meruňky, angrešt, med, smetana, trocha pepře

Chuť: vanilka, banány, fíky, datle, rozinky, smetana, káva, kůže, dub, jemná květovitost

Dokončení: s mým překvapením příjemně velmi dlouhé, je cítit čokoláda, kůže, dub, karamel, vanilka

Proč mě právě tato láhev zaujala

Kdo čte můj blog pravidelně, tak ví, že Batch 3 jsem doporučoval 11. března 2019, takže nyní je na co navazovat. Pro mě je to vlastně povinnost, protože pokud máte předchozí, chcete i následující. Jasně, nyní budou již znalý v oboru namítat, proč doporučuješ pětku, když už je šestka. No protože pětka je na českém trhu ke koupi za velmi dobrou cenu a bude tu i šestka. Zatím ale o ní ve veřejné síti nevím, nebo jich je málo, takže doporučuji pětku.

Hned na začátku bych chtěl říci, že Dingle je sázka na naprostou jistotu. Vydává málo lahví, a pokud se podíváte na předchozí, je jasně vidět, že na této láhvi se prostě nedá prodělat. Ano, opět slyším ty hlasy, že jednička a dvojka byly úplně jiné. To byly, to je fakt. Také počet lahví v „limitované“ sérii se neustále zvyšuje. Ke srovnání trojky bylo 13 000 ks a nyní u pětky je to téměř trojnásobek tj. 35 000 ks (byť na whiskybase tvrdí 30 000 ks), ale i to podle mého názoru není problém. Nic šíleného, co by trh nevstřebal. Také to ukazuje na zvyšující se popularitu této značky a to celosvětově. Dingle je tedy jakousi mojí povinností ke koupi, kdy musím přemýšlet, kde bude, spíše může být, tato značka za dvacet let? Bude to malý Ardbeg? No, není to zase tak nereálná představa, když vidíte ty ceny prvních dvou lahví. A že jsme pěkně vydělali. Také je dobré si i přečíst plány této palírny, která bude slavit 10 let, kdy plánuje další rozšíření atd.. To mi všechno ukazuje, že každá zakoupená láhev v této době bude mít cenu „zlata“.

Jak vidím její budoucnost

Dingle se mi prostě líbí. Výrobce si dává tu práci, že ví, čeho chce docílit, používá různé sudy (bourbon 45%, PX 45%, Madeira 10%) v různých kombinacích a na konci nejsou marketingové nesmysly typu láhev potažená kůží z pandy. Když v mysli porovnám třeba dvojku s pětkou, jasně, ta dvojka mi přijde zajímavější, lepší. Ale to neznamená, že i dnes doporučovaná láhev je propadák. Naopak, jak bylo psáno výše, popularita Dinglu se teprve rozjíždí a já osobně jsem přesvědčený, že opravdovému ocenění a strmému vzrůstu právě počátečních lahví teprve dojde. Sázím na to, že růst bude pozvolný, ale jistý, a pak najednou bum, prásk a ta křivka půjde nahoru jak touha mladého muže v kabině národního opalovacího týmu Švédska.

Závěrem

Co mě velice mrzí je, že tuto láhev dokázaly získat do ČR jenom dva eshopy, nicméně chápu problémy po Brexitu. Pozor, jen ale jeden eshop vám ukáže reálný stav zásob, takže byste skutečně koupili. Na druhou stranu, těch lahví tam snad mají dostatek, takže kdo sleduje blog a pak FB, ví, že 1. ledna ve 12h jsem slíbil dát tento tip. A vše také splňuji. Aby někdo neřekl, čekal jsem téměř měsíc, zda si této láhve za fakt super cenu někdo všimne. Pořád jí mají. Takže po velkém úspěchu Ezra Brooks 15y, který byl „tichou smrtí“, jak se článek objevil, do pár hodin hlásily eshopy vyprodáno, vám nyní přeji rychlou ruku.

A na úplný závěr mi dovolte vám všem poděkovat, ať jste z České republiky, Slovenské republiky, Německa, Anglie, Irska, USA, kde všude mé články jsou pravidelně čteny, že si vašeho času, zájmu i podpory po celých dlouhých šest let s maximální pokorou vážím a děkuji vám za váš čas, který věnujete návštěvě mého blogu. Nikdy jsem neplánoval takto dlouhou psát, ale právě váš zájem mi vhání energii do těla a pomáhá mi jít dál s myšlenou, že to stojí za to a má to i snad nějaký smysl. Děkuji.

MK

Close