Written by 1:37 pm Rady a tipy

Archiv: Barové pábení 05/2019

Dnešním krásným měsícem, kdy kvete láska, příroda se probouzí a křesťané se radují, začínáme znovu s rubrikou Barové pábení. Bylo by dobré si hned na začátku říci, o čem vlastně bude. Jedna věc je investice a druhá věc je spotřeba. Nemusíme si lhát do kapsy, kolik z nás běžně pije láhev za 2500,- a více. Já osobně mám otevřených několik láhví na relaxační až melancholické příležitosti, ale na druhou stranu, si rád dám i zcela běžnou láhev, řekněme do tisíce korun. A přesně o takových destilátech se budeme bavit. Proč destilátech a ne whisky? Protože bych rád upozornil na řadu dobrých láhví, které si osobně zařadím do svého baru a myslím, právě domácí bar není jen o whisky. Je také do cognacu, rumech, absinthu atd..

Každý měsíc bych vám rád dal jeden dobré tipy na zajímavou láhev v poměru cena vs. výkon. Je absolutně nesmyslné porovnávat např. Laphroaig 18y a např. Smoky Goat, kterou budu doporučovat. A jaké jsou tedy vstupní podmínky: Zajímavá láhev do 1500,-, kterou je fakt super koupit si do baru. Dnešní tip je první a já bych určitě nechtěl atakovat horní hranici. Naopak bych se chtěl zamyslet nad koupí zajímavých produktů, na kterých začít stavět svůj zajímavý, domácí bar. Tady jsou.

Smoky Goat

Tuto whisky si můžeme díky společnosti Diageo zakoupit již od roku 2015, myslím, že to byl dokonce listopad. Jedná se o experimentální whisky, která je blendem Grain whisky, Highland malt a Islay. Cílem bylo bezpochyby uspokojit silnou poptávku po sladké, kouřové whisky za příznivou cenu. Bez zajímavosti také nezůstává fakt, že Smoky Goat byla oceněna jako nejlepší whisky inovace v roce 2015, navíc získala nejvyšší ocenění Double Gold na San Francisco World Spirits Competition 2016. Někdo by to kritizoval, ale prostě to ocenění tady je a hotovo.

A proč právě Smoky Goat? Pro mě je to naprosto unisex whisky ve všech svých ohledech. Hodí se pro muže i pro ženy, protože je sladší a lze v ní naleznout opravdu zajímavou kombinaci kouře a sladkosti. Za tímto účelem byla také vyrobena. Smoky Goat lze však nejen použít jako zajímavou whisky na pití, ale také na míchání nejrůznějších koktejlů, jež velmi zajímavě oživí.

Popravdě je to vkusná volba jako láhev č. 1 do baru. Na patře je intenzivní a plná se sladkými tóny sušeného a kandovaného ovoce, které nádherně ladí s kouřovými nádechy a pikantními vřesovými tóny. Zakouřený povrch je středně dlouhý s bohatým karamelem a vanilkou.

Pokud tedy přemýšlíte o zajímavé whisky, zkuste můj první tip, protože pokud bych měl míchat např. nápoj Penicilin, Laphroaig je dobrá volba, ale Smoky Goat poslouží stejně, ale za cca poloviční cenu. Za mě je poměr cena výkon opravdu zajímavý. Zrovna mě napadlo, co ještě taková domácí paštika. Hmmm, vyzkouším. 

Absinth St. Antoine Žufánek

Takže hned z první. Žufánek dělá mnohdy zatraceně dobrý alkohol a Absinth St. Antoine je pro mě velmi slušná láhev. Ač tu budu hájit tento tip, tak hned z druhé strany mi dovolte říci, jasné NE, Žufánek i přes lecjaké názory pro mě není investiční alkohol. Nevím, zda jsem někoho rozesmutněl, naštval, ale je to můj názor. Teď nevím, zda se zlobit, nebo být nadšený. Žufánek by se měl pít. A ten jeho Absinth zvláště, protože časem na kvalitě určitě nezíská.

To poslední, co bych zde chtěl psát, jsou nějaká data o absinthu. Ty známe asi všichni. Já se chci bavit o tom českém. Takže, jak již zjistil Koudelka ve známé české komedii, není láhev, jako láhev. Nejlepší marketing je mnohdy sám život a mě se prostě líbí slova Martina Žufánka mnohem více, nežli ty nesmysly, jeli jsme na Antarktidu, tak jsme vymysleli čirý cognac. Mně se líbí, jak český podnikatel zakoupil láhev původní absinthu Pernod Fils 1907, aby poznal jeho původní chuť a na takový produkt se zaměřil. Pak najednou tedy po dlouhém zkoumání něco vyrobíte, pošlete neoznačené vzorky do světa s až komicky prostou legendou, že nevíte, co to je, aby se vám následně z absinthového muzea z Paříže vrátila odpověď, že se pravděpodobně jedná o Pernod Fils 1935. Tohle vás prostě musí dostat.

Kdo nemá s absinthem zkušenosti vůbec se toho nebojte a obsahu alkoholu už vůbec ne. Jen bych chtěl ještě říci, zapomeňte na všechny ty nesmysly o cukrech, ohních a třeba ještě kosmickém prachu. 

Závěrem

Na začátek tu máme dvě láhve, se kterými bych začal budovat svůj vlastní, specifický, velmi originální a praktický bar. Budu se velice těšit na vaše komentáře, zpětné vazby a vzájemnou interakci.

MK

Komentář autora 01/2022

Obsah článku je zajímavý tím, a to i pro mě, jak jsem já sám např. absinth od Martin Žufánka vnímal před dvěma a půl léty. To, co se dělo následně již ani nechci komentovat, protože to každý zná. Jsem ale rád, že řada „investorů“ vystřízlivěla, prohlédla a ti noví snad neudělají tu stejnou chybu. Jak jsem psal dříve, píši i nyní. Žufánka pijte!

MK

Close