Written by 12:16 pm Rady a tipy • 2 Comments

Suau Brandy 50 y DOPORUČUJI ideální investice listopad 2021

Dostal jsem několik dotazů ohledně tipů na měsíc, zda je opravdu whisky to jediné, co je dobré si koupit do sbírky a zda bych nedal tip na rum, cognac, brandy nebo něco podobného, jiného. Popravdě jsem nemusel ani dlouho přemýšlet, abych věděl, co jsem si opět sám pro sebe koupil, co má za mě koule a plný potenciál být v budoucnu velmi zajímavou lahví.

Aroma: med, karamel, lehký kokos, sušené švestky, přezrálé višně, dub, vlašský ořech, hřebíček

Chuť: kůže, starý nábytek (dřevo), přezrálé višně, med, karamel, vanilka, lehká pomerančová kůra

Dokončení: příjemné, lehce táhlé, dub, ořechy, karamel, vanilka, kůra citrusových plodů

Proč mě právě tato láhev zaujala

Není to zase tak dlouho, co jsem doporučoval Torres 30y a zároveň jsem ukazoval v jiném článku, jak za posledních 5 lety šly brandy nahoru, myšleno tedy ty starší 25y a více. Když se vrátím zpět k Torres 30y kupovali jsme jí něco kolem 1470,- za láhev a bylo to myslím před třemi lety. Dnes je cena této láhve minimálně za 2000,-, spíše více. Jasně, je to zhodnocení 500,-, ale zase na druhou stranu je to 33%. Já si myslím, že právě opravdu kvalitní brandy starší 30 let a více mají svoji budoucnost a budou černými koni v budoucích investicích. Ono je to stejné jako s doporučovanou lahví. 50y destilát, byť ve formě solera, za o trochu více jak 3000,- včetně poštovného, nebo v DE za cenu kolem 2500,-. Pro mě je to naprosto fantastická nabídka, která mě nenechává klidným. Za tuto cenu kupuji i 10y whisky. Někdy je zkrátka lepší podívat se i trochu bokem a vidět, že kvalitní pití nemusí být zase tak drahé. Brandy není cognac a cognac není brandy, ale to neznamená, že brandy nemůže být lepší, klidně mnohem lepší, nežli cognac. A za kolik koupím 50y cognac? Za kolik koupím 50y rum nebo whisky? Brandy je velmi přehlížená, byť se jedná o velmi kvalitní pití a za mě má obrovský investiční potenciál.

Jak vidím její budoucnost 

Mě není 50 a tohle se narodilo v době, kdy tu bolševik zaváděl tvrdou normalizaci. Mít možnost ochutnat, zkusit takové pití je prostě skvělé. Já si asi vůbec neumím představit nižší cenu za takový alkohol. Jasně, whisky válcuje trh a dlouho bude, ale jak zní má oblíbená rada. Všichni vědí, co bude za dvacet let, ale nikdo neví, co bude zítra. Pracujme dnes. A já v tom právě vidím obrovskou příležitost. Svět jede na módních vlnách. Americká whisky, japonská whisky, irská whisky, gin atd.. Když jsem začal psát tento blog, 98% se smálo bourbonům, že to jsou patoky. A dnes? Já byl jeden z prvních, kdo kupoval Blanton´s. Opět, a dnes? Dnes ho mám vůbec problém sehnat. Stejně tak to tedy vidím u takto starých brandy.

Abych ale nepěl jen a jen chválu. Suau brandy 50y má za mě i mínusy. Úplně zbytečně si hraje na Remy Martin Louis XIII a nikde jsem se nedočetl, jak velká je ta velmi omezená série. To mě trochu mrzí. I tak ale nepředpokládám, že by se jednalo o stovky tisíc kusů. To je asi nesmysl.

Závěrem

Pokud bych měl doporučit něco jiného, nežli whisky, pak je to 50y brandy za cenu kolem 3000,- v ČR a 2500,- v DE. Cena vs. kvalita vs. investiční potenciál, to vše je skvělé. Vím, že se asi tímto tipem nezavděčím všem, ale kdo z vás má ve sbírce nebo baru 50y whisky a ochutná ji. Tak já tam mám 50y brandy. Levnější již nebude.

MK

Close