Uff, je to za námi. Měsíce připrav, vyjednávání, hektolitry adrenalinu a do poslední chvíle naprostá nejistota, jaká bude covid situace a nařízení vlády. Takto divoká kombinace se již doufám nikdy nebude opakovat. A jaký tedy byl první ročník?
Předně bych chtěl říci, že Czech National Spirits Competition je jiná soutěž nežli ostatní. Jdeme proti proudu, ale to již jako pozorní čtenáři víte, že je to velmi často má vize. Prvně bychom měli zdůraznit, že jsme jedinou soutěží v České republice hodnotící pouze oficiální výrobce, nikoli domácí pálenky. Zaměřujeme se na české, registrované výrobce a řemeslné lihovary. Také nerozdáváme medaile na počkání, nemáme nekonečný počet vítězů a systém hodnocení je natolik anonymní, jak to jen lze. Pokud chceme dát spotřebiteli jednoduchou a pravdivou informaci, co je na našem trhu nejlepší, nelze ani jinak. Nebudujeme soutěž vín někde na parkovišti za Prahou a medaili snad pro každého. Tím chci zcela jasně deklarovat náš směr. Když medaile od nás, tak si za tím stojíme a musí to mít jasnou, nezpochybnitelnou váhu.
Obrovské poděkování zcela jistě patří porotě:
Michal Šedík (předseda poroty)
Petr Šlosar
Věra Šlosarová
Zdeněk Linc
Kamil Chmelík
Mirka Kverková
Karel Melzoch (omluven, karanténa covid – 19)
Jak se hodnotilo?
Členové poroty měli pouze tyto informace: Jdu hodnotit české destiláty a znám kategorie. To bylo vše. Počet soutěžních vzorků v kategoriích jim byl sdělen až na místě. Celý prostor byl pro veřejnost absolutně uzavřen, porota seděla v samostatné místnosti, kdy místnost s destiláty byla fyzicky i opticky mimo dosah poroty včetně baru, místa pro nalévání vzorků. Tím jsme zaručili fakt, že po celou dobu byla porota zcela sama, mimo všechny rušivé vlivy a neznala ani po uzavření degustace jediného výrobce. Samotné vyhodnocení bylo vyjma předsedy, který podepisoval diplomy, stejným překvapením jak pro hosty v sálu, tak pro porotu samotnou. Návštěvníci si mohli sami ověřit velmi tvrdá opatření, kdy se samotné hodnocení protáhlo o 60 minut a přístup do prostor poroty jim byl do konečného rozhodnutí uzavřen. „Národní šampion“ se vybíral rovných 41 minut, nežli došlo ke shodě. Osobně mohu říci, že nároky na důvěryhodnost a preciznost hodnocení byly maximální.
Hodnocení probíhalo ve dvou kolech. Nejdříve se zvolili tři nejlepší láhve dle hodnocení p. profesora Balíka 2015, následně tyto vzorky opět ochutnali všichni členové poroty a až poté se uzavřelo konečné pořadí. Ty nejlepší vzorky byly hodnoceny dvakrát.
Kdo se přihlásil?
K soutěži byli osloveni všichni oficiální výrobci. Ne všichni se přihlásili. Rád bych se vrátil ke své řeči v úvodním projevu na akci samotné. Přihlásili se ti odvážní a sebevědomí. Přesně tak to je. Musíte mít velkou míru sebevědomí ve svůj produkt, stát si za ním a věřit v jeho úspěch. Musíte mít ale také ještě větší míru odvahy, postavit se ostatním výrobcům, konkurenci a riskovat, že váš pečlivě budovaný marketing se může sesypat jako špatně postavený domek z karet. Tato soutěž vynesla na světlo opravdové šampiony, podceňované výrobce, láhve, které překvapili všechny porotce zcela bez výjimky. Tato soutěž ukázala, že i výrobci s omezeným prostorem na marketing mají právo na pravdivé posouzení svých produktů a mají právo sklidit zaslouženou odměnu za svoji práci. Více bude popsáno níže. Také bych chtěl zdůraznit, že umístit se na čtvrtém, pátém místě není a nebyla žádná ostuda, nebo neúspěch. Naopak, vždy šlo o velmi kvalitní vzorky.
Jaká byla kvalita?
S obrovským potěšením mohu konstatovat, že velmi vysoká. Napříč komisí bylo potvrzeno, že kvalita všech přihlášených destilátů roste raketovým tempem, nemáme se jako čeští výrobci za co stydět a pryč je doba, kdy porotce přivoněl k destilátu a v 90% věděl, že ho může vylít do kýble a jít k dalšímu, protože to nemá ani cenu ochutnávat. Dnes prostě musíte každému vzorku věnovat vetší množství času a trpělivosti. Často slýchaná věta během soutěže byla: „Ani jsem si nedokázal představit, jak tato soutěž bude kvalitní a vyrovnaná. Tohle jsou opravdu vzorky na velmi vysoké úrovni.“ A tak s úlevou a omluvou musím říci, právě proto jsme měli hodinové zpoždění, protože pokud jsme chtěli udělat svoji práci poctivě, nezklamat vaši důvěru, nemohli jsme jinak. Raději později a dobře, nežli dříve a špatně.
Ocenění
V každé kategorii, ať by tam bylo kolik chtělo vzorků, vždy byli uděleny pouze tři medaile. Zlatá, stříbrná, bronzová. To je náš další hlavní rozdíl od jiných soutěží, kde např. u vína může být mnoho a mnoho všech medailí. Ne. Jdeme proti proudu. Za nás to bude jedna a ta bude mít váhu. Hotovo.
Dalším oceněním byl stříbrný československý lev, který osobně udělil vážený pan předseda Československého ústavu zahraničního Jaromír Šlápota, jenž přijel jen a jen kvůli této soutěži až z dalekého Znojma. Toto ocenění je předáváno pouze ve výjimečných případech a událostech. Celkem těchto lvů bylo za celou dobu uděleno asi 90 a většinou významným diplomatům. Můžeme tak říci, že získané ocenění je velmi unikátní a vážené.
Průběh večera
Asi není potřeba se v této části nějak rozepisovat. Pro hosty byl připravený neustále doplňovaný raut, víno, pivo a neomezeně všechny soutěžní destiláty, které mohli všichni soutěžící ochutnávat formou „samoobsluhy“, tedy zcela bez omezení druhu a množství. K poslechu nám hrála krásná jazzová skupina a musím říci, že večírek měl svoji unikátní atmosféru, byť silně ovlivněnou restriktivními vládními kroky reagujícími na aktuální neutěšenou covid – 19 situaci.
Výsledky
Nejlepší česká slivovice
Zlatá medaile: Anton Kaapl
Stříbrná medaile: Rudolf Jelínek
Bronzová medaile: Galli distillery
Zajímavosti a postřehy: Anton Kaapl byla jasným vítězem kategorie. V obou kolech soutěže chutnala nejvíce a zcela právem má první cenu. Tato kategorie v oblasti vítěze byla poměrně jasná. Gratuluji.
Nejlepší česká hruškovice
Zlatá medaile: Lihovar Mareček
Stříbrná medaile: Palírna Agnes
Bronzová medaile: Rudolf Jelínek
Zajímavosti a postřehy: Z této kategorie máme Šampiona roku, který se však nerodil lehce. Velmi náročná kategorie, ochutnávalo se opakovaně, druhé kolo se lišilo od prvního. Nakonec po 41 minutách byl mezi všemi nejlepšími zvolen vítězem. Dobrá práce.
Nejlepší česká višňovice / třešňovice
Zlatá medaile: Palírna Agnes Višeň
Stříbrná medaile: Palírna Radlík Višeň
Bronzová medaile: Palírna Radlík Třešeň
Zajímavosti a postřehy: I zde došlo ve druhém kole k jinému výsledku nežli v kolem prvním. Višeň / třešeň byla snad nejvyrovnanější kategorií, kde bylo potřeba hodně času.
Nejlepší česká whisky
Zlatá medaile: Rudolf Jelínek Gold Cock 20y
Stříbrná medaile: Rudolf Jelínek Gold Cock Peated
Bronzová medaile: Svach´s Old Well whisky Lahroaig
Zajímavosti a postřehy: Mezi druhým a třetím místem to vřelo jako v papiňáku. Zde byla zase debata nejhlučnější. Pokud bylo pro mě něco velmi překvapivé, tak velmi nízký rozdíl na prvních třech místech, když si vezmeme, že Old Well je tříletá whisky. Zase tolik mnoho nechybělo a mohli jsme se všichni divit. Velmi krásný výsledek pro Svachovku.
Nejlepší český gin
Zlatá medaile: Garage 22 Pink
Stříbrná medaile: Palírna Agnes Meadicine
Bronzová medaile: Garage 22 Summer gin
Zajímavosti a postřehy: Garage 22 Pink natolik překvapil porotu, že jej museli ochutnat všichni. Sklidil slova překvapení a veliké chvály. Pokud nějaký gin zmizel z degustace, pak to byl Pink.
Nejlepší český ostatní klasický destilát
Zlatá medaile: Palírna Radlík Vínovice
Stříbrná medaile: Palírna Agnes Mirabelkovice
Bronzová medaile: Anton Kaapl Jablkovice
Zajímavosti a postřehy: V této kategorii bylo také rychle jasno. Radlík to svojí vínovicí doslova zválcoval a i já si myslel, že je to horké želízko na šampiona. I přesto, že to nevyšlo, možná za rok.
vínovice
Nejlepší český netradiční destilát
Zlatá medaile: Javornická palírna Pomeranč
Stříbrná medaile: Palírna Agnes Rynglovice
Bronzová medaile: Palírna Radlík Kdoulovice
Zajímavosti a postřehy: Tato kategorie měla mnoho svých překvapení. Předně vítěz. Když jsem ohlásil pomerančový destilát, byl vyřčen názor, že pomerančové destiláty jsou mdlé, nevýrazné, nezajímavé. V celé soutěži jsem se nesetkal s více podceněným destilátem. Vše se jako mávnutím kouzelného proutku změnilo při prvním přivonění. No to byl obrat jako v Naganu. Láhev musel ochutnat i personál a při veřejné degustaci doslova zmizel. Pomeranč se stal černým koněm pro šampiona a opět mnoho nechybělo.
Další zajímavostí byl unikátní destilát Župinka, který byl jako kuriozita představen co otevírací vzorek. Základem je Lupina neboli vlčí bob. Nikdo ještě nikdy Lupinu nepoužil na výrobu alkoholu a velmi pravděpodobně se jedná o naprostý světový unikát. Porota jí hodnotila velmi příznivě, byť to bylo velmi složité, protože jí ještě nikdo nikdy nevyrobil. Slivovice, to každý zná, ale Lupina? Během degustace návštěvníky se názory mísily a to i napříč odborníky. Zkrátka, co člověk, to jiná chuť.
Nejlepší český stařený destilát
Zlatá medaile: Palírna Radlík Slivovice
Stříbrná medaile: Palírna Radlík Vínovice
Bronzová medaile: Svachovka Malina
Zajímavosti a postřehy: Závěrečná a velmi vyrovnaná kategorie. Když se podíváte na čtyři vzorky od Radlíku, Malina ze Svachovky byla velmi tvrdým klínem vraženým přímo doprostřed. Gratulujeme k velmi povedeným destilátům, které mají skutečně světovou úroveň.
slivovice dubový sud
Závěrem
První ročník je vždy složitý a v takto náročné době jako nyní, dvakrát. Ještě ve čtvrtek nám vyhlašovali nová patření. Telefon mi zvonil prakticky non-stop, kdy jsem odpovídal na dva dotazy: Nechceš to zrušit? Opravdu to bude? A já všem říkal, že jediné, co si nemohu dovolit, je ztratit tvář, takže ať si klidně psi štěkají, karavana jede dál. V pátek jsme ještě nevěděli, jaký máme dělat raut. Opět covid. Večer mi odpadl veledůležitý člen poroty – covid. V sobotu ráno mi nedojeli dvě zásilky. Z Třebíče nebyla pošta schopna dovézt balík za 5 dní. Pánové byli tak úžasní, že whisky dovezli osobně. Mockrát děkuji. Kurýr dodal od p. Marečka degustační vzorky, ale již ne vzorky pro hosty. Asi chápete, co se stalo, když p. Mareček vyhrál „Šampiona“ ale vzorky jsou ještě dnes u kurýra neznámo kde. Kdybych měl popisovat, co vše se nám stalo, bylo by to dlouhé. Na druhou stranu, ustáli jsme to, příští rok, pokud nám zachováte přízeň, budeme silnější, jistější a snad již bez covidu s veřejností.
V závěru bych chtěl speciálně poděkovat všem účastníkům soutěže. Velice moc si vaší důvěry a přízně vážíme. Od srdce děkuji. Budu doufat a přát si, za rok 3. prosince 2022 na viděnou. Mj. víte, co se stalo 4. prosince 1933 v USA?
MK
je možné doplnit body a kolik bylo zástupců v adné kategorii? osobně si myslím že některé soutěže mají nastavený limit bodů za které dají umístění a tak i když je 3. ze 3 a má málo bodů tak prostě cenu nedostane. Rád bych věděl jak to bylo zde? Současně bylo avizováno že bude kategorie whisky do 5yo a nad 5yo, proš nyní jedna kategorie prosím ?
Dobrý večer. Měli jsme 70 vzorků, nejméně v kategorii bylo 7. Vzorky byly hodnoceny metodou profesora Balíka z roku 2015. Limit na spodní hranici možnosti být ohodnocen jsme samozřejmě nastavili velice přísně, ale i tak jsme vůbec nemuseli během soutěže na tuto hranici brát zřetel. Vzorky byly velice kvalitní a skutečně bylo někdy velmi složité rozhodnout koho poslat dál a koho ne. Za mě to byly vzorky opravdu evropské kvality. Nemáme se za co stydět. O vyrovnanosti vzorků svědčí i výběr šampiona, kdy proces trval pro pořadatele šílených 41 minut. Co se týče whisky, ta musela být spojena, protože ČR prostě není UK a nesešel se dám dostatek whisky nad 5 let. Již nyní plánujeme druhý ročník, pokud se nic nestane, akce bude československá a již začínáme jednat i s krajany žijícími po celém světě.
K akci samotné je těžké se vyjadřovat jako pořadatel, ale musím sebekriticky přiznat, že je co zlepšovat, ale na druhou stranu, když jsem ještě ve čtvrtek odpoledne seděl u TV a čekal zda vůbec něco bude možné, neměli jsme raut, pošta nefungovala, covid mi vyřadil profesora Melzocha, lidé se báli přijít z důvodu nakažení, nevěděli jsme jaká budou opatření, co bude potřeba splnit, vlastně celá organizace a vše se musela zvládnout, potvrdit, zaplatit za dva dny. V této optice se vše docela slušně zvládlo. Kdo dorazil, měl možnost si užít neomezený bar, kde bylo připraveno více jak 140 lahví. Kdo přišel a vydržel alespoň do 23h, mohl si vzít z nabídky i láhev s sebou jako pozornost. Dnes mi lidé posílají sms a těší se na příští ročník. To mě těší asi nejvíce. Tak snad za rok, v lepších časech, bez covid. MK
upřímně o metodě Balíka slyším prvně a pokud máte odkaz, rád se poučím 🙂 Věřím že např. mezi slivovicemi je slušná konkurence, ale neodpověděl jste mi na otázku jak to bylo s bodama u whisky ? Kolik bodů měl první vzorek a kolik např. pátý ? Kdo byl na dalších místech ? nebrete to zle, já sem rád za každou energii věnovanou něčemu co považuji za svůj koníček 🙂
Dobré ráno, tak já si myslím, že vím velmi dobře kam se míří, ale nedomnívám se, že je to vhodné. Bodové hodnocení dostanou všichni účastníci, pokud jej zveřejní, super, nemám s tím problém, pokud jej nezveřejní, budu respektovat původní podmínky soutěže. Co se týče metody profesora Balíka, tak ta se zcela běžně používá na nejrůznějších koštech i např. na Floře Olomouc, mohu zaslat. Je to metoda vyladěná a velmi dobře použitelná. Ve zkratce, můžete přidělit v deseti kategoriích až 50 bodů. Soutěž nebyla nějaká “dávačka”, ale je fakt, že účastníci přihlásili často to nejlepší, co vyrábí a tomu i odpovídalo hodnocení. 85% vzorků bylo hodnoceno nad průměr 40/50. Ale bylo tu i 15%, které se dostali pod 40/50. Za co jsem byl a jsem rád, že výrobci dostali jasnou zpětnou vazbu a skutečně se někteří začali zajímat, kam ještě svůj produkt posunout. Naprosto skvělá byla zpětná vazba, kdy mi volal jeden výrobce, který dodal do soutěže dvě láhve od stejného druhu. Jedna fantastická, druhá dopadla hůře. Krásných 45 minut na telefonu, kdy jsem probírali rozdíly ve výrobě a nějaký posun, kdy se méně úspěšný vzorek bude od příštího roku vyrábět jinak. No to je fantastické. Giny od Garage 22 byly skvělou inspirací pro všechny a kdo neochutnal Pink, prohloupil. Kluci nastartovali vlastní cestu a nyní právem sklízí úspěch. Pokud by měl kdokoli zájem o tuto akci, již plánujeme příští ročník na 19. 11. 2022. Takže, každý je zván. MK
Tak jsem si tu metodu dohledal a myslím si že je pro whisky nevhodná. Například pan profesor dává na komplexnost destilátu pouze 5 bodů z 50 a naproti tomu ve většině hodnotících světových komisí na whisky se tomuto hodnotícímu kritériu dáva daleko větší váha. Poslechněte si experty na whisky a každej bude hovořit především o balanci, komplexnosti, apod. Současně co je typičnost destilátu ? 5 bodů z 50 u whisky ? Je více typická whisky ze Speyside nebo z Islay ? Za mne další zbytečné hodnotící kritérium. Současně nechápu proč nejsou zveřejněny body? V zahraničí je to zcela běžná věc že se uvádí bodové hodnocení a následně se udělují případné umístění, medaile apod.
Dobrý večer, u hodnocení hraje velkou roli předseda komise, který představí hodnocení, ale také se s ostatními porotci dohodne, jak budou postupovat. Mj. u nás to trvalo téměř hodinu, nežli se nám sladila komise. Ale stálo to za to. jak se rozjeli, nebyli k zastavení. Co se týče přímo whisky a odkazování na Speyside nebo Islay, myslím si, že je to zbytečně vyhroceno. Kdo zná českou whisky ví, že toto je střelba zbytečně do extrému. Česká whisky je jasná. Co se týče bodového ohodnocení, každý k tomu přistupuje po svém. Není to tak, že je to pravidlem. Zveřejnit x nezveřejnit o tom se vedla velmi živá diskuse. Nakonec vyhrál názor, že by se to mělo nechat takto. Účastníci však dostanou 100% informací. Jak s nimi naloží, to je jejich volba. Pokud půjdou s číslem ven, nemám s tím problém. V tomto směru by měl asi primárně směřovat dotaz na ně. Pokud se podíváte na složení poroty, nešlo o žádné nováčky a rozhodně jsem nikomu nezasahoval do jeho práce. Naopak byl jsem absolutně mimo. Vše si řídil předseda komise. Co se jich týče, jsou to opravdu zkušení odborníci a věřte mi, nebáli se dát plný počet bodů, ale také třeba 17/50. Čeho si na všech bez výjimky vážím, že přistupovali ke své práci maximálně profesionálně a bez jakýkoli předsudků, viz vítězný pomeranč. I přesto, že zkušenost z minulosti byla jiná, pomeranč byl chápán jako nevýrazný, mdlý, nezajímavý, po ochutnání získal první cenu. To ukazuje na plnou profesionalitu a nezávislost. Žádné ego a předsudky, jen otevřená mysl. A já si toho opravdu velice vážím. Nyní doufáme, že se situace covid uklidní a budeme moci přivést do naší soutěže zahraniční porotu. To prostě v době lockdownů nebylo možné. Nicméně víme přesně, kde bychom se měli zlepšit, co udělat jinak. Již nyní plánujeme druhý ročník a pokud covid dovolí, v porotě zasednou mj. zvučná jména evropského možná i světového významu. Když se v úplném závěru ještě vyjádřím k bodům, protože jsem právě dokončil katalog, tak třeba ve stařených destilátech nestačilo ani 46/50 na nejlepší trojci. To jsou překrásná čísla, když si uvědomíte, že vůbec nebyl problém dát i láhvi 17/50. MK
Dobrý den, mohli byste zveřejnit, kteří výrobci se přihlásili?
Dobrý večer, to asi není nic proti ničemu. Rudolf Jelínek, Palírna Radlík, Ovocný lihovar Sudlička, Zelená Bohdaneč – Agnes, Česká whisky – Trebitsch whisky, Zámecký lihovar Blatná, Galli Distillery, Garage 22, Lihovar Zubří, Svachovka, Lihovar Mareček, Lihovar Skanzen, Javornická palírna, Anton Kaapl, Riper – Ripe comp, Vladimír Písek – Župinka, Snad jsem na nikoho nezapomněl. Osobně si myslím, že na první ročník velice pěkná účast. Ono je to skoro 50% těch, kdo se mohli zúčastnit, protože soutěž není o domácích pálenkách. Je to o oficiálních výrobcích. S potěšením mohu říci, že nás již kontaktovali další zájemci, kteří se letos neúčastnili a již jednáme i jak se slovenskou stranou, tak s Čechoslováky žijícími v zahraničí. Pokud to vyjde, příští rok bude hodně vlastenecky emotivní. Pro mě určitě. MK