Written by 3:50 pm Diskuse • 8 Comments

Czech National Spirits Competition 2021 – Výsledky

Uff, je to za námi. Měsíce připrav, vyjednávání, hektolitry adrenalinu a do poslední chvíle naprostá nejistota, jaká bude covid situace a nařízení vlády. Takto divoká kombinace se již doufám nikdy nebude opakovat. A jaký tedy byl první ročník?

Předně bych chtěl říci, že Czech National Spirits Competition je jiná soutěž nežli ostatní. Jdeme proti proudu, ale to již jako pozorní čtenáři víte, že je to velmi často má vize. Prvně bychom měli zdůraznit, že jsme jedinou soutěží v České republice hodnotící pouze oficiální výrobce, nikoli domácí pálenky. Zaměřujeme se na české, registrované výrobce a řemeslné lihovary. Také nerozdáváme medaile na počkání, nemáme nekonečný počet vítězů a systém hodnocení je natolik anonymní, jak to jen lze. Pokud chceme dát spotřebiteli jednoduchou a pravdivou informaci, co je na našem trhu nejlepší, nelze ani jinak. Nebudujeme soutěž vín někde na parkovišti za Prahou a medaili snad pro každého. Tím chci zcela jasně deklarovat náš směr. Když medaile od nás, tak si za tím stojíme a musí to mít jasnou, nezpochybnitelnou váhu.

Obrovské poděkování zcela jistě patří porotě:

Michal Šedík (předseda poroty)

Petr Šlosar

Věra Šlosarová

Zdeněk Linc

Kamil Chmelík

Mirka Kverková

Karel Melzoch (omluven, karanténa covid – 19)

Jak se hodnotilo?

Členové poroty měli pouze tyto informace: Jdu hodnotit české destiláty a znám kategorie. To bylo vše. Počet soutěžních vzorků v kategoriích jim byl sdělen až na místě. Celý prostor byl pro veřejnost absolutně uzavřen, porota seděla v samostatné místnosti, kdy místnost s destiláty byla fyzicky i opticky mimo dosah poroty včetně baru, místa pro nalévání vzorků. Tím jsme zaručili fakt, že po celou dobu byla porota zcela sama, mimo všechny rušivé vlivy a neznala ani po uzavření degustace jediného výrobce. Samotné vyhodnocení bylo vyjma předsedy, který podepisoval diplomy, stejným překvapením jak pro hosty v sálu, tak pro porotu samotnou. Návštěvníci si mohli sami ověřit velmi tvrdá opatření, kdy se samotné hodnocení protáhlo o 60 minut a přístup do prostor poroty jim byl do konečného rozhodnutí uzavřen. „Národní šampion“ se vybíral rovných 41 minut, nežli došlo ke shodě. Osobně mohu říci, že nároky na důvěryhodnost a preciznost hodnocení byly maximální.

Hodnocení probíhalo ve dvou kolech. Nejdříve se zvolili tři nejlepší láhve dle hodnocení p. profesora Balíka 2015, následně tyto vzorky opět ochutnali všichni členové poroty a až poté se uzavřelo konečné pořadí. Ty nejlepší vzorky byly hodnoceny dvakrát.

Kdo se přihlásil?

K soutěži byli osloveni všichni oficiální výrobci. Ne všichni se přihlásili. Rád bych se vrátil ke své řeči v úvodním projevu na akci samotné. Přihlásili se ti odvážní a sebevědomí. Přesně tak to je. Musíte mít velkou míru sebevědomí ve svůj produkt, stát si za ním a věřit v jeho úspěch. Musíte mít ale také ještě větší míru odvahy, postavit se ostatním výrobcům, konkurenci a riskovat, že váš pečlivě budovaný marketing se může sesypat jako špatně postavený domek z karet. Tato soutěž vynesla na světlo opravdové šampiony, podceňované výrobce, láhve, které překvapili všechny porotce zcela bez výjimky. Tato soutěž ukázala, že i výrobci s omezeným prostorem na marketing mají právo na pravdivé posouzení svých produktů a mají právo sklidit zaslouženou odměnu za svoji práci. Více bude popsáno níže. Také bych chtěl zdůraznit, že umístit se na čtvrtém, pátém místě není a nebyla žádná ostuda, nebo neúspěch. Naopak, vždy šlo o velmi kvalitní vzorky.

Jaká byla kvalita?

S obrovským potěšením mohu konstatovat, že velmi vysoká. Napříč komisí bylo potvrzeno, že kvalita všech přihlášených destilátů roste raketovým tempem, nemáme se jako čeští výrobci za co stydět a pryč je doba, kdy porotce přivoněl k destilátu a v 90% věděl, že ho může vylít do kýble a jít k dalšímu, protože to nemá ani cenu ochutnávat. Dnes prostě musíte každému vzorku věnovat vetší množství času a trpělivosti. Často slýchaná věta během soutěže byla: „Ani jsem si nedokázal představit, jak tato soutěž bude kvalitní a vyrovnaná. Tohle jsou opravdu vzorky na velmi vysoké úrovni.“ A tak s úlevou a omluvou musím říci, právě proto jsme měli hodinové zpoždění, protože pokud jsme chtěli udělat svoji práci poctivě, nezklamat vaši důvěru, nemohli jsme jinak. Raději později a dobře, nežli dříve a špatně.

Ocenění

V každé kategorii, ať by tam bylo kolik chtělo vzorků, vždy byli uděleny pouze tři medaile. Zlatá, stříbrná, bronzová. To je náš další hlavní rozdíl od jiných soutěží, kde např. u vína může být mnoho a mnoho všech medailí. Ne.  Jdeme proti proudu. Za nás to bude jedna a ta bude mít váhu. Hotovo.

Dalším oceněním byl stříbrný československý lev, který osobně udělil vážený pan předseda Československého ústavu zahraničního Jaromír Šlápota, jenž přijel jen a jen kvůli této soutěži až z dalekého Znojma. Toto ocenění je předáváno pouze ve výjimečných případech a událostech. Celkem těchto lvů bylo za celou dobu uděleno asi 90 a většinou významným diplomatům. Můžeme tak říci, že získané ocenění je velmi unikátní a vážené.

Průběh večera

Asi není potřeba se v této části nějak rozepisovat. Pro hosty byl připravený neustále doplňovaný raut, víno, pivo a neomezeně všechny soutěžní destiláty, které mohli všichni soutěžící ochutnávat formou „samoobsluhy“, tedy zcela bez omezení druhu a množství. K poslechu nám hrála krásná jazzová skupina a musím říci, že večírek měl svoji unikátní atmosféru, byť silně ovlivněnou restriktivními vládními kroky reagujícími na aktuální neutěšenou covid – 19 situaci.

Výsledky

Nejlepší česká slivovice

Zlatá medaile: Anton Kaapl         

Stříbrná medaile: Rudolf Jelínek 

Bronzová medaile: Galli distillery              

Zajímavosti a postřehy: Anton Kaapl byla jasným vítězem kategorie. V obou kolech soutěže chutnala nejvíce a zcela právem má první cenu. Tato kategorie v oblasti vítěze byla poměrně jasná. Gratuluji.

Nejlepší česká hruškovice

Zlatá medaile: Lihovar Mareček

Stříbrná medaile: Palírna Agnes  

Bronzová medaile: Rudolf Jelínek

Zajímavosti a postřehy: Z této kategorie máme Šampiona roku, který se však nerodil lehce. Velmi náročná kategorie, ochutnávalo se opakovaně, druhé kolo se lišilo od prvního. Nakonec po 41 minutách byl mezi všemi nejlepšími zvolen vítězem. Dobrá práce.

Nejlepší česká višňovice / třešňovice

Zlatá medaile: Palírna Agnes Višeň

Stříbrná medaile: Palírna Radlík Višeň

Bronzová medaile: Palírna Radlík Třešeň

Zajímavosti a postřehy: I zde došlo ve druhém kole k jinému výsledku nežli v kolem prvním. Višeň / třešeň byla snad nejvyrovnanější kategorií, kde bylo potřeba hodně času.

Nejlepší česká whisky

Zlatá medaile: Rudolf Jelínek Gold Cock 20y

Stříbrná medaile: Rudolf Jelínek Gold Cock Peated

Bronzová medaile: Svach´s Old Well whisky Lahroaig

Zajímavosti a postřehy: Mezi druhým a třetím místem to vřelo jako v papiňáku. Zde byla zase debata nejhlučnější. Pokud bylo pro mě něco velmi překvapivé, tak velmi nízký rozdíl na prvních třech místech, když si vezmeme, že Old Well je tříletá whisky. Zase tolik mnoho nechybělo a mohli jsme se všichni divit. Velmi krásný výsledek pro Svachovku.

Nejlepší český gin

Zlatá medaile: Garage 22 Pink

Stříbrná medaile: Palírna Agnes   Meadicine

Bronzová medaile: Garage 22 Summer gin

Zajímavosti a postřehy: Garage 22 Pink natolik překvapil porotu, že jej museli ochutnat všichni. Sklidil slova překvapení a veliké chvály. Pokud nějaký gin zmizel z degustace, pak to byl Pink.

Nejlepší český ostatní klasický destilát

Zlatá medaile: Palírna Radlík Vínovice

Stříbrná medaile: Palírna Agnes   Mirabelkovice

Bronzová medaile: Anton Kaapl  Jablkovice

Zajímavosti a postřehy: V této kategorii bylo také rychle jasno. Radlík to svojí vínovicí doslova zválcoval a i já si myslel, že je to horké želízko na šampiona. I přesto, že to nevyšlo, možná za rok.

Nejlepší český netradiční destilát

Zlatá medaile: Javornická palírna Pomeranč

Stříbrná medaile: Palírna Agnes   Rynglovice

Bronzová medaile: Palírna Radlík Kdoulovice

Zajímavosti a postřehy: Tato kategorie měla mnoho svých překvapení. Předně vítěz. Když jsem ohlásil pomerančový destilát, byl vyřčen názor, že pomerančové destiláty jsou mdlé, nevýrazné, nezajímavé. V celé soutěži jsem se nesetkal s více podceněným destilátem. Vše se jako mávnutím kouzelného proutku změnilo při prvním přivonění. No to byl obrat jako v Naganu. Láhev musel ochutnat i personál a při veřejné degustaci doslova zmizel. Pomeranč se stal černým koněm pro šampiona a opět mnoho nechybělo.

Další zajímavostí byl unikátní destilát Župinka, který byl jako kuriozita představen co otevírací vzorek. Základem je Lupina neboli vlčí bob. Nikdo ještě nikdy Lupinu nepoužil na výrobu alkoholu a velmi pravděpodobně se jedná o naprostý světový unikát. Porota jí hodnotila velmi příznivě, byť to bylo velmi složité, protože jí ještě nikdo nikdy nevyrobil. Slivovice, to každý zná, ale Lupina? Během degustace návštěvníky se názory mísily a to i napříč odborníky. Zkrátka, co člověk, to jiná chuť.

Nejlepší český stařený destilát

Zlatá medaile: Palírna Radlík Slivovice

Stříbrná medaile: Palírna Radlík   Vínovice

Bronzová medaile: Svachovka Malina

Zajímavosti a postřehy: Závěrečná a velmi vyrovnaná kategorie. Když se podíváte na čtyři vzorky od Radlíku, Malina ze Svachovky byla velmi tvrdým klínem vraženým přímo doprostřed. Gratulujeme k velmi povedeným destilátům, které mají skutečně světovou úroveň.

Závěrem

První ročník je vždy složitý a v takto náročné době jako nyní, dvakrát. Ještě ve čtvrtek nám vyhlašovali nová patření. Telefon mi zvonil prakticky non-stop, kdy jsem odpovídal na dva dotazy: Nechceš to zrušit? Opravdu to bude? A já všem říkal, že jediné, co si nemohu dovolit, je ztratit tvář, takže ať si klidně psi štěkají, karavana jede dál. V pátek jsme ještě nevěděli, jaký máme dělat raut. Opět covid. Večer mi odpadl veledůležitý člen poroty – covid. V sobotu ráno mi nedojeli dvě zásilky. Z Třebíče nebyla pošta schopna dovézt balík za 5 dní. Pánové byli tak úžasní, že whisky dovezli osobně. Mockrát děkuji. Kurýr dodal od p. Marečka degustační vzorky, ale již ne vzorky pro hosty. Asi chápete, co se stalo, když p. Mareček vyhrál „Šampiona“ ale vzorky jsou ještě dnes u kurýra neznámo kde. Kdybych měl popisovat, co vše se nám stalo, bylo by to dlouhé. Na druhou stranu, ustáli jsme to, příští rok, pokud nám zachováte přízeň, budeme silnější, jistější a snad již bez covidu s veřejností.

V závěru bych chtěl speciálně poděkovat všem účastníkům soutěže. Velice moc si vaší důvěry a  přízně vážíme. Od srdce děkuji. Budu doufat a přát si, za rok 3. prosince 2022 na viděnou. Mj. víte, co se stalo 4. prosince 1933 v USA?

MK

Close