Written by 8:46 am Zaujalo mě • 7 Comments

Trocha matematiky na prodloužený víkend

Starší článek z archivu, ale jistě zajímavý:

Předem tohoto článku bych vás chtěl poprosit, buďte k sobě upřímní. Nepodvádějte sami sebe, nemá to cenu. Nic není krásnějšího na světě, nežli pravda. Nenechte si radit, vše zkuste jen a jen sami!!!

Nedáno jsem měl setkání se zajímavým pánem, který mě dokázal během okamžiku rozhodit svými otázkami. Někdo by řekl, že jsem mohl být naštvaný, ale já mu zůstávám naopak vděčný za jeho tvrdou lekci o tom, jak mi otevřel dveře k poznání, že my dospělí již nejsme schopni normálně uvažovat, náš mozek již často není schopen jednoduché racionálního myšlení, vše si komplikujeme atd..

Dostal jsem spoustu zajímavých příkladů, které jsem na místě jen s obtížemi dokázal vypočítat, byť byly naprosto primitivní. Přiznám se, že mě to hluboce zasáhlo, a tak jsem se pokorně vrátil do předškolních a školních let, kdy jsem s nepředstíraným zájmem začal počítat jednoduché matematické úlohy.

A jaké to bylo? Bylo to fantastické. Otevřel se mi, spíše vrátil úžasný dětský svět, jednoduchý pohled, obyčejný selský rozum. Spousty příkladů bych ještě před týdnem nedokázal velmi pravděpodobně na počkání vypočítat, přičemž dnes, po jednom týdnu, je počítám, jako když bičem mrskám a pořád si přidávám na obtížnosti.

Dovolte mi vám dát tedy tři naprosto triviální, jednoduché až dětské příklady. Vůbec nic si z toho nedělejte, když je nedokážete správně spočítat, odpovědět na ně. Jen se nad tím zamyslete, proč, se tak nestalo. Zamyslete se sami nad sebou.

Příklad první

Zápisník a tužka stojí dohromady 22,- Kč. Zápisník je o 20,- Kč dražší nežli tužka. Kolik stojí zápisník a kolik stojí tužka?

Příklad druhý

Jste v uzavřené místnosti, kde je absolutní tma. Na zemi je košík, kde je 10 ks černých ponožek o velikosti 43 a 10ks bílých ponožek o velikosti 43. Kolik musím vzít z koše minimálně ponožek, abych měl jistotu, že mám jeden identický pár?

Příklad třetí

Karel je stejně vysoký jako Pavel. Lukáš je o 3 cm menší než Karel. Dohromady chlapci měří 456 cm. Jak jsou chlapci vysocí?

Závěrem

Kdo bude chtít, může napsat své výsledky do komentářů a přidejte prosím, kolik času vám trvalo přijít na jednotlivé výsledky. Ti upřímní mohou přidat i komentář, zda jim toto prozření dokonce i něco dalo a co to bylo.

Není ostuda přiznat si, ano, zapotil jsem se, nezvládl jsem to. Je ostuda podvádět. Nejhůře sami sebe.

MK

Close