Written by 9:26 am Zaujalo mě

Karamel a destiláty

Tento článek je další reakcí na vaše dotazy ohledně Metaxy a karamelu. Poměrně dost vás si začalo více všímat etiket na lahvích, kde je karamel, zvláště u těch levnějších destilátů, uváděn téměř s železnou pravidelností. O co tedy přesně jde?

Co je to karamel

Kdo má rád cukrovinky, na první dobrou by si běžný spotřebitel mohl myslet, že se karamel přidává, aby se ovlivnila sladkost. Opak je však pravdou, protože v našem případě se jedná o viskózní až sirupovitou tekutinu tmavohnědé až černé barvy s typicky karamelovou vůní, ale pozor hořkou chutí. Ano, karamel, pod označením E 150, je hořký, takže si můžete být jisti, že kdybyste si nabrali na špičku nože tuto látku a ochutnali jí, budete mít hnědý jazyk a protáhlý obličej.

•             E150a – Jednoduchý karamel (kulér)

•             E150b – Kaustický sulfitový karamel

•             E150c – Amoniakový karamel

•             E150d – Amoniak sulfitový karamel

Použití

Karamel není vůbec neznámou přísadou. V reálu jí můžete najít u cola nápojů, čokolád, džemů, bonbónů, sirupů, cukrovinek, sójové omáčky, piva, červeného vína, rumu, brandy, whisky, jako přísadu ho nalézáme v některých pekařských výrobcích, celozrnném pečivu, sušenkách, instantních polévkách. Dále se využívá v kosmetice, zubních pastách, krmivech pro zvířata.

Hodně mě pobaví, když lidé čekají na tu hnědou kaiserku, protože ta bílá je nezdravá. V reálu se jedná o téměř stejné pečivo, kde do toho druhého je přidán pouze náš E 150 karamel.

Výroba

Kupříkladu červené barvivo se většinově vyrábí z červené řepy nebo malý broučků, karamel získáváme zahříváním různých druhů cukrů: třtinového, řepného ale i cukru, který vznikne štěpením škrobů. Podle dalších přísad, které jsou při zahřívání cukru přidávány, vznikají různé druhy karamelu

Nežádoucí účinky

Ve své podstatě je karamel považován za bezpečnou přísahu a to i podle Světové zdravotnické organizace. V minulosti se prováděly testy na zvířatech a vše negativní. U testů na lidech byla zaznamenána řidká stolice a zvýšená střevní činnost.

Kdo někdy viděl dávkování, jedná se skutečně o velmi, velmi malé množství. U láhve 0,7l stačí použít karamel na špičku nože a hle, máte 25y whisky. Cena za tento produkt je skutečně zanedbatelná, kdy např. 100 ml pořídíte do 50,- a doporučené dávkování je 1:100.

Proč je dobarvován destilát, když zraje v sudu

Těch faktorů je celá řada, ale nakonec všechny cesty vedou do Říma, jenž se v našem případě nazývá peníze. Pro nás milovníky whisky je přirozeně lepší kupovat non-chill filtered a natural colour whisky, jež jsou mnohem voňavější a chutnější. Na druhou stranu mají také ale často vyšší obsah alkoholu, což má vliv na spotřební daň atd.. Vyšší obsah alkoholu je v tomto případě zcela žádoucí i důvodu případného zákalu, který je při obsahu 46% a více vyloučen.

To, že je alkohol stařen v sudu, ještě není jistotou krásné barvy. Hodně záleží na velikosti a stáří sudu. Čím větší a starší, tím zůstává destilát více čirý. A protože zvláště v jižních zemích mají k dispozici opravdu velké a staré sudy, je třeba i přes maceraci v příměsí alkohol dále dobarvovat. Typickým příkladem je např. Metaxa.

Závěrem

Pokud byste si chtěli zvolit co nejvíce v pohodě alkohol, který je co nejméně ovlivněn přísadami, tak je to nepochybně whisky, která má velmi tvrdá pravidla a to včetně možnosti přidávání příměsí, které je právě až na vodu a karamel zakázáno, kdy na rozdíl od např. rumů, které často připomínají lékárnu a cukrovar. I když s whisky to není úplně pravda, protože absenci příměsí můžete do určité míry nahradit určitým druhem sudu a jeho předchozí úpravou.

MK

Close