Written by 7:37 pm Rady a tipy

Glenmorangie A Tale of Cake DOPORUČUJI ideální investice říjen 2020 (archivní článek)

Tento týden jsem si pořídil experimentální whisky od Glenmorangie, která mě zaujala svoji originalitou jak v designu, přístupu k výrobě, tak konečným výsledkem i cenou. Glenmorangie mám velice rád, tak proč nespojit zajímavé s užitečným.

Vůně: meruňky, ananas, karamel, hruška, mentol, vanilka

Chuť: meruňka, broskev, švestka, ananas, hořká čokoláda, med, máslo, trochu hořká mandle

Dokončení: mentol, hořká čokoláda, švestky, višně, trocha čerstvého pepře

Proč mě právě tato láhev zaujala

Na oficiálních stránkách se můžete dočíst zhruba toto: „Před nějakým časem náš ředitel tvorby whisky, Dr. Bill (Lumsden), přemýšlel nad tím, jak některé z jeho nejradostnějších vzpomínek pocházely z dortu – od ananasového dortu, který jeho dcera vyrobila k narozeninám, až po pečení s babičkou v její kuchyni. Vymyslel tuto whisky, aby vykouzlil tento dortový okamžik a dokončil tak svůj oblíbený Glenmorangie Single Malt v nejlepších tokajských sudech na dezertní víno.“ Dokonce mě pobavilo jeho trochu LSD video, ale proč ne.

Já si prostě myslím, že na poradě marketingu padlo úplně jednoduché rozhodnutí, uděláme sladkou whisky, kterou bychom chtěli oslovit jak muže, tak především ženy. Použití tokajských sudů je více jak intuitivní, protože málo které víno tak ideálně splňuje tuto podmínku.

Když jsem si otevřel tuto whisky na jednom, druhém, třetím serveru a všechny hlásili vyprodáno. Tak jsem si řekl, že se o tuto whisky začnu zajímat více. Prostě investice, byznys. Pak jsem zjistil, že o tuto láhev je poměrně slušný zájem. Spousta serverů hlásí vyprodáno, kdy skvělá zpráva pro mě byla, že tuto láhev nabízí minimálně čtyři české eshopy za cenu lehce pod 2 500,- i s dopravou a platbou na dobírku.

Jak vidím její budoucnost

Pro mě je tato láhev spekulativní a doplňuje mi další láhev Glenmorangie Nectar D´or. Nechci tvrdit, a byl by to nesmysl, že do půl roku bude tento dortový experiment dělat desítky procent. To asi ne. Ne druhou stanu musíme říci, že je o whisky zájem, hodně se pije, je vhodná do koktejlů a z eshopů úspěšně mizí. To je určitě dobrá zpráva. Další dobrou zprávou je, že její cena se leckde pohybuje již dnes na úrovni 3 000,-. Nemyslím si, že tato dortovka má takovou cenu, ale je příjemné vědět, že již dnes jsou někteří za tuto cenu nakupovat.

Glenmorangie A Tale of Cake je jiná, což mám rád. Mohl jsem doporučit nějakou kouřovou, rašelinovou whisky, která by více zapadala do mého i oficiálních módního vkusu, ale já prostě občas sáhnu mimo oficiální stream, když cítím nepopsatelnou chuť vybočit. A to se stalo tento měsíc. Vybočuji, možná je to opičí obchod, ale možná to bude za pět let, osobitá, netradiční láhev. Jak říkal Arnold, chci být čímkoli, jen ne jako ostatní.

Závěrem

Dnes jsem doporučil netradiční whisky, která pochází z Glenmorangie original 10y, kdy odhaduji, byla ještě ponechána dva roky na velmi drahých tokajských sudech. Určitě to nebude láhev pro každého. Já si jí ale kupuji, i přestože je velmi možné, že její profit bude pozvolný, ale na druhou stranu si kvůli poměrně nízké ceně nehodlám trhat vlasy, moc jich nemám, že jsem si ji nezakoupil. Glenmorangie A Tale of Cake z trhu mizí a já ji chci prostě mít.

MK

Close