Written by 9:24 am Rady a tipy • 15 Comments

Nový článek: Bunnahabhain 18y DOPORUČUJI ideální investice 09/2021

V září je psaní tipu vždy hektické, ale přesto si myslím, že dnes si přijdou na své všichni, hlavně tedy ti, kdo budou dostatečně rychlí, protože pokud něco tuto láhev na trhu charakterizuje, tak velké rozdíly v ceně a to v řádech desítek procent.

Aroma: sladká citrusová marmeláda, pomeranče, sherry, rozinky, víno, muškátový oříšek, sušené švestky, vanilka, ananas, lehká máta

Chuť: zajímavá sladkost, sušené švestky, marmeláda, máslo, slaný karamel, skořice, muškátový oříšek, pepř

Dokončení: ořechy, hlavně vlašské, švestky, vanilka, karamel, dokončení je bohužel středně dlouhé

Proč mě právě tato láhev zaujala

Bunnahabhain jako whisky mám rád, také láhev splňuje poměrně velmi tvrdá kritéria této rubriky, což je především v této době, lze jí tedy zakoupit v ČR a to poměrně ve slušném množství. Také se mi na láhvi líbí řada ocenění, medailí, což není nikdy na škodu. Neříkám, že je to hlavní, ale pokud mezinárodní ocenění jsou, je to fajn. Když bych porovnal 18y a 12y variantu, musím říci, že 18y je mnohem více do sladka, je zde hodně znát vliv sherry. Nyní zpět k láhvi, která je na trhu již nějaký ten rok a zatím nebyla jako investice nijak zajímavá, což si myslím, že nyní přestává platit. Cena doporučované varianty začíná pomalu růst a já jsem plně přesvědčený, že tato láhev je skvělý obsah s velmi dobrým rodokmenem. Je to také plnohodnotná alternativa v sázce na značku jako konkurence ke všem těm Macallanům, Ardbegům, Laphroaigům. Je to hodně o umění dívat se jinam. Bunnahabhain sbírá jedno ocenění za druhým, má dobrý zvuk jak mezi odborníky, tak mezi konzumenty. To vše mi dává smysl a velmi dobrý mix k tomu, abych se i já zamyslel na 18y variantou.

Jak vidím její budoucnost

Chci jí mít ve sbírce. Prostě chci. Je to jako nemít černou košili v šatníku. Nevezmete ji na sebe mockrát, ale když jí dobře nakombinujete, zcela určitě to bude skvělé. A to je i osud této láhve. Budu se asi trapně opakovat, ale kolik je nyní velmi dobrých 18y whisky na tomto trhu a to ještě v poměru s touto cenou? Za tuto cenu dostanete běžně i 8y whisky, která nemá moc velké renomé, zvuk atd., nebo si kupujete dravý marketing. U Bunnahabhain 18y si kupujete whisky. Dobrou whisky. A rovnou říkám, baví mě. Věřím, že právě tyto whisky stanou se v budoucnu černé koně, aby se cenou utrhly ze řetězu. Proč? Protože jsou prostě dobré. Ani nevíte, jak se česká whisky komunita za posledních 10 let změnila. Již to není pouze o marketingu, tedy pořád ano, ale jak hodně lidí pronikla hlouběji a jedou na kvalitu, originalitu, chtějí dobrý a poctivý produkt. A na toto sázím. Na rozum a úroveň. Sázím na to, že se za 10 let tato láhev utrhne ze řetězu a půjde raketově nahoru. Jenže, kupte jí v roce 2031. A o tom je dnešní investice. Dnes hledáme nový Ardbeg. Může to být nový Bunnahabhain, ale také nemusí. Za mě je to ale sakra dobrá láhev.

Závěrem

Láhev do 5000,-, dostupná ve větším množství na českém i evropském trhu, s velmi dobrou historií, pozitivně přijímaná jak odborníky, tak lajky, s jasným potenciálem k růstu. To jsou podmínky měsíčních tipů. A proto tu je Bunnahabhain 18y.

MK

Close