Written by 9:51 am Rady a tipy • 2 Comments

Nejčastější lži a podvody českých a moravských vinařů

Víno je mojí obrovskou vášní již více jak dvacet let, a tak vám mohu s čistým svědomím říci, že více podvodníků, spekulantů a zlodějíčků v žádném jiném oboru nenajdete. Je to logické. Nikdy neuděláte stejné víno každý rok. A když to neumíte nebo se vám nepovede, stejně ho chcete prodat.

Dá sa, nedá sa, dá sa Pražákům.

Tohle je nejrozšířenější pomluva, nesmysl a vlastně přiznaná zlodějna. Pokud máte nějaké víno, které komukoli vydáváte za jiné, protože on tomu nerozumí, podvádíte ho a okrádáte. To jen ukazuje na váš charakter. Nejste vychytralý, jste zloděj. Když vám někdo stočí u automobilu kilometry, také je to podvodník a zloděj.

Slogan je také zavádějící tím, že co „Moravák“ to znalec. Tak to ještě více ani náhodou. Málo kde uvidíte pít taková zvěrstva jako na Moravě, zvláště severní. A z PET láhví.

V neposlední řadě, když slyším tento výrok, vždy odpovídám: Víte, proč v Praze nepijeme špatné moravské víno? Protože pijeme vynikající cabernety z Itálie a cuveé z Francie a ryzlinky z Německa. Již jsou definitivně pryč doby komunismu. Dnes máme každý svého dodavatele, oblíbenou vinotéku atd..

Mám vynikající Frankovku.

Je třeba si říci, že vzhledem k poloze ČR, nebudou v drtivé většině červená vína dosahovat kvalit zahraničních. Opravdu výborných červených vín z Moravy je prostě málo. A pak, Frankovka není ideální odrůda a dosahuje pouze průměrných kvalit. Takže pokud se opravdu povede Frankovka, máte opravdu povedené průměrné víno. Snad jen jednou v životě mi Frankovka velice chutnala. A proč vám všude doporučují Frankovku? Protože jí za komunismu osázeli většinu vinohradů. Nic více v tom nehledejte.

Pálava, moderní hit.

Když se povede Pálava, je to úžasné. Tak krásně svěží, voňavá. Jenomže, to co pijete vy, většinou rozhodně není Pálava nebo čistá Pálava. Tato odrůda je osázená v opravdu minimální výměře, jenomže naši vinaři jsou schopni Pálavu dodat v neomezeném množství, zvláště polosuchou, stáčenou a dodávanou do hypermarketů. Je to další podvod, jak prodat víno ze zahraničí většinou z Maďarska.

České víno není české

Templářské sklepy, jeden z největších výrobců vína na českém trhu, nedávno neuspěl s odvoláním, proti rozhodnutí soudu, že jeho česká vína byla dovážená ze zahraničí. Jednalo se o snad o více jak milion kilogramů vína. Co k tomu dodat.

Ledové víno

K výrobě ledového vína je pro sběr zapotřebí teplota minimálně mínus sedm stupňů. Možná byste se divili, kde všude nahradí přírodu obyčejný mrazák.

Voda a víno

Tohle bájné spojení trestal již Karel IV. Dnešní množství je však opravdu alarmující. U levných vín se dokonce hovoří o čísle až šedesát procent.

Burčák

Není lepší obchod pro vinaře jak burčák. Sklidit nechat zkvasit a prodat. Žádné láhve, žádné skladování, reklama, no prostě minimální náklady. Proč se ale burčák prodává za cenu hotového vína, nechápu. Prostě jen reklama. A to vám ho mnohdy pěkně říznou a dosladí.

Jdeme do sklípku na červené

Nechci vás zklamat, ale ve sklípku bývá většinou konstantní teplota kolem šesti stupňů. Budete li tam pít červené víno, no nechci vědět, co vám vinař podstrčil, protože červené potřebuje dýchat při osmnácti stupních.

Pozdní sběr

Dnes jsou populární vína s označením pozdní sběr, výběr z hroznů atd. Kdo vínu moc nerozumí, poměrně často si s vínem nechtíc koupí cukr krystal. Osobně preferují znát vinaře. Raději si dám ryzlink v kabinetu než Pálavu ve výběru z hroznů.

Závěrem

Jediné, co vám mohu doporučit je pít, pít a pít. Ochutnejte vína přímo na Moravě, na výletech v zahraničí, zkuste nějaké zajímavé z vinotéky. Pro ty, kteří chtějí znát a vědět více, je tu spousta literatury a kurzů.

A abychom končili pozitivněji, pokud mohu doporučit z domácích odrůd, dejte přednost před Frankovkou raději pinotům a sauvignonu. Ty máme excelentní.

MK

Close