Written by 11:28 am Moda a styl

Kožená nebo gumová podrážka?

Kdo si otevřel tento článek s tím, že si zde přečte, jak jedinou a správnou variantou je kožená podrážka, tak ho bohužel zklamu. Nemusíme si na nic hrát a tak si pojďme popravdě říci, jak je to doopravdy.

Estetika

Pokud bych si měl vybrat mezi koženou a gumovou podrážkou, pak je to naprosto jasné. Kožená! Kožená podrážka je mnohem elegantnější a pak také, pokud máte šitou obuv, je to jediná varianta. Boty se s gumovou podrážkou lepí, s koženou lepí nebo šijí. Pokud se totiž pyšníte rámovou, ručně šitou obuví, jedním z nejkrásnějších detailů je samotné prošití rámu právě s podrážkou.

Kožená také lépe vypadá jako celek, zvláště ve chvílích, kdy si dáte nohu přes nohu nebo jste v situaci, kdy je zkrátka vidět. To krásné je na ní právě to ochození a přirozená patina. Kdybych to měl přirovnat k člověku, pak ochozené kožené podrážky jsou první šedivé vlasy muže. Už není mladý, ale prostě je to pro většinu žen nějak sexy.

Neposlední výhodou je také znak úspěchu. Taková obuv je dražší a jasně o jeho nositeli vypovídá: Já na to mám.

Praktičnost

Jedním ze zcela sporných bodů je právě praktičnost. Kožená podrážka tady prostě dostává na frak, protože na rozdíl od gumové se o ní musíte starat a pravidelně impregnovat. Kůže prostě nemá ráda vlhko. Dále pak kůže mnohem, ale mnohem méně vydrží a relativně velmi brzy se ošoupe. A to jsou další peníze navíc. Renovace rámové obuvi není levná záležitost a lepenou podrážku vám málo kdo opraví. Ševcům se zkrátka do toho moc nechce. A ani se nedivím.

Samostatnou kapitolou je zima. Kdo měl opravdu na nohou poctivou a kvalitní obuv, ví, že nejhorší věc na světě je štěrk, který se bohužel v ČR používá ve velkém množství a na chodnících často přetrvává až do pozdního jara. Gumová podrážka se stlačí, nadeformuje, ale kožená ne. Taková chůze v zimě vypadá jako byste chodili po hřebících. Jemné kamínky se zasekávají, krok není moc pohodlný a každou chvíli klíči „vyšťouráváte“ nějaký ten kamínek, který vám vadí, mnohdy způsobuje nepříjemné zvuky a podrážku nadměrně opotřebuje. Takže popravdě nic moc. Spousta peněž za pěkné nepohodlí.

A pak také v zimě nezapomeňme na sůl, která je dalším velice agresivním zabijákem kůže. Takže zima znamená čistit, čistit, čistit, impregnovat, impregnovat a zase impregnovat.

Životnost

Gumová podrážka vydrží mnohem více, o tom není pochyb. Jenže na rozdíl od kožené se nedá opravit, takže na konci vás taková bota může vyjít mnohem dráž, protože si musíte koupit nový pár. Také je důležité si říci, že gumové podrážky se dnes často šidí a jsou schválně vyráběny tak, aby vydrželi při běžném užívání cca dva až tři roky.

Jak už bylo napsáno, kůže není co do trvanlivosti a odolnosti ideální materiál. Co tedy ovlivňuje životnost?

•             Jak často obuv nosíte – pokud máte jediný pár, podrážku ochodíte brzy a to do cca jednoho roku.

•             Jak moc chodíte – pokud jdete z domu rovnou do auta a z auta do kanceláře, opotřebení bude menší

•             Kde chodíte – nejvíce podrážku opotřebovává hrubý beton, umělohmotný laciný koberec, vlhké prostředí

•             Styl, jak chodíte – kdo rád běhá, zprudka brzdí, používá obuv na motorce, otáčí se na jedné noze, půjde na renovaci obuvi dříve

•             Vady chůze – pokud došlapujete více na jednu nohu, máte ploché nohy, to vše má významný vliv na opotřebení

Péče

Gumovou podrážku stačí jen očistit a z boku nakrémovat. O koženou podrážku se musíte starat více. Z podpatku vyndat kamínky, v zimně lehce vlhkým hadříkem otřít od soli a naimpregnovat.

Závěrem

Pokud si nevíte rady a jste z toho trochu zmatení, udělejte to jako já. Nenechte se ovlivnit obchodníky, kteří se budou do prsou bít a tvrdit kůže a nic jiného než kůže. Sami v 99% takové boty nenosí. Hloupost. Na druhou stranu gumová podrážka také není to pravé ořechové.

Já mám osobně všechny své rámovky s koženou podrážkou, na kterou mám v hlavní části připevněnou tenkou gumu, podpatek zůstává 100% kůže. Když jí prochodíte, za pár stokorun se dá vyměnit.

Už slyším hlasy „pravověrných gentlemanů“, kteří se mi smějí a říkají, že píši nesmysly. Tak počítejte se mnou. Podrážku ochodíte za rok, obuv můžete renovovat tak pětkrát, takže za pět let nošení mám vyhodit boty, které mě stály několik desítek tisíc? A jak to tedy dělají ti, kdo mají bespoke rámovou obuv třeba čtyřicet let?

Pokud vám ani má zkušenost, a podle mě pravda, je málo a věříte nesmyslům na ostatních serverech, velice rád se ponížím na úroveň amerického presidenta, králů a monarchů viz. obrazová galerie.

MK

Close