Written by 7:09 am Moda a styl

Jak poznat na první pohled špatné víno

Spousta lidí se mně ptá, jak lze na první pohled poznat, zda je víno kvalitní, nebo zda jde zaručeně o patok. Předně upozorňuji, že tento článek není určený zkušeným vinařům/vinařkám, byť cílovou skupinou jsou především ženy, začátečníci a náhodní spotřebitelé.

Láhev

Předně si uvědomte, že chcete kupovat víno. Dobré víno. Takže když vám chce někdo vnutit patok, musí se od tradičních láhví něčím odlišit, tj. vytvoří něco „kreativního“. A tak můžete v regálech vidět tenké, baňaté, čtverhranné nebo různě kroucené láhve, dále také mohou mít nejrůznější podoby karaf apod.. Ty nejtrapnější jsou ještě často zdobené. Cílem je obelhat spotřebitele a dát mu pocit, že vlastně kupuje 2 v 1. Víno a ještě třeba vázičku na stůl.

Etiketa

Je to podobné jako s láhví. Dobré víno se prodává, protože je to víno a každý ví, že je dobré. To špatné musí opět něčím zaujmout. Ideální jsou pestrobarevné obrázky, zvířátka, chlupaté obaly atd. Pokud takovou etiketu uvidíte, zpozorněte.

Název

Je to jako s českými restauracemi po revoluci. Každá pivnice se začala najednou jmenovat po králi, císaři, nebo alespoň významné osobnosti. Často tak název U Přemysla Otakara II. skrýval klasickou čtyřku. A tak to je stejné i u vína se všemi názvy, nyní si vymyslím: býčí síla, krev divokého medvěda, tajemství krále Jaroslava atd. Čím hloupější název, tím horší obsah.

Uzávěr

Také uzávěr o něčem vypovídá. Zda je šroubovací, korkový, skleněný, případně silikonový. Paradoxně můžete najít lepší víno mnohdy pod šroubovacím uzávěrem nežli pod korkovým. Proč? Musíte se lépe dívat. Tak předně. U šumivých vín je to jasné. Zmáčknete uzávěr a hned víte, na čem jste. Plast – hnus, korek – možná to bude pitelné. U klasického vína se musíte na korek lépe podívat. Nejste hloupí, abyste nepoznali, že některý korkový uzávěr vypadá tak trochu mrzácky. Prostě je malý a hubený. To je neklamný znak toho, že vinař šetří, na čem se dá, a tak i obsah bude nic moc.

Barva

Když kupujete bílé víno, podívejte se na barvu. Neměla by být ani „vyblitá“, to je pak víno většinou vodové, ani moc sytá, to je pak víno sladké. Čím má víno tmavší zlatou barvu, tím je sladší a pokud se nejedná opravdu o speciální víno např. tokajské, je to většinou bolehlav.

Závěrem

Bezpochyby se nedá paušalizovat, ale pokud u láhve spatříte jeden z těchto bodů, je to důvod k pozornosti, pokud vidíte dva a více nešvarů, okamžitě láhev odložte a vyberte si jinou. Dnešní trh je víny doslova přesycený.

MK

Close